Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Vorig artikel Volgend artikel

Het NH Collection Eindhoven Centre hotel aan het Stationsplein in Eindhoven biedt de ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Het hotel opende in 2017 haar deuren en heeft 132 kamers met dankzij grote ramen veel daglicht. In restaurant Vane zwaait chef-kok Carlo Chantrel inmiddels de scepter en in Vane Skybar en rooftop lounge geniet je van bijzondere cocktails en bijpassende bites.

Tijdens de Dutch Design Week twee jaar geleden mocht een vriend van me op het dakterras van het net geopende hotel van Piet Hein Eek draaien, daar dacht ik het mooiste uitzicht over Eindhoven te hebben gevonden. Na het diner bij Vane en vooral het uitzicht vanaf mijn hotelkamer bij NH Collection Eindhoven weet ik inmiddels dat dit de plek is met het beste (360 graden) uitzicht over de stad.

5* Superior schild

Naast dit geweldig uitzicht over de stad behoort het hotel sinds kort bij de top 16 superieure vijfsterren hotels van Nederland. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was namelijk genoopt om het hotel met de 5* ‘Superior’-status te onderscheiden. Daarmee is het enige hotel in Noord-Brabant die deze eer en classificatie heeft.

Hoteldirecteur Jeroen Renders over de onderscheiding: “De 5* Superior classificatie is een mooie upgrade voor ons hotel, maar ook een opsteker voor de stad. We zien een grote behoefte aan kwaliteitsbeleving binnen de horeca in het centrum van Eindhoven. Elke dag gaat het team met volle passie aan de slag om onze gasten een extraordinary service aan te bieden.’’

Gevoel van ruimte

De kamers van het hotel kenmerken zich door een enorm gevoel van ruimte en licht, dat komt vooral door de grote ramen maar ook de heel lichte, moderne inrichting. En laten we eerlijk zijn: er is weinig fijners dan op te staan en lekker te genieten van een bad met een heerlijk uitzicht op het plein en het station.

Carlo Chantrel

Chef-kok Carlo Chantrel zwaait inmiddels de scepter in het restaurant van het hotel: Vane. Niet alleen een bekendheid in de regio doordat hij furore maakte in Etten-Leur in zijn eigen restaurant Tilia, maar ook al jaren goed met zijn keukenbrigades voor een Michelinster. Dat zegt genoeg over de ambitie van het hotel om gasten altijd een heel bijzondere ervaring te bieden.

Visie

Chef Chantrel staat in al zijn keukens voor goede, doordachte en bijzondere smaakcombinaties die gekenmerkt zijn door eenvoud en kwaliteit. Chantrel over zijn nieuwe stek: “VANE Restaurant is een logische stap voor mij; het is zo’n bijzondere en unieke plek! Graag laat ik Eindhoven kennis maken met mijn creatief doordachte en bijzondere smaakcombinaties. Eenvoud en kwaliteit in combinatie met mooie en duurzame producten.”

Laten verrassen

Dankzij het panoramisch uitzicht over Eindhoven is Vane Restaurant gelijk een van mijn favoriete restaurants in Nederland geworden. En dan ben je pas net aan tafel gegaan. Bij het restaurant kun je kiezen uit een van de menu’s bestaande uit meerdere gangen (te beginnen bij vijf) en een daarbij horend wijnarrangement.

Sommelier

Als je tijdens een avond je al laat verrassen door chef Chantrel is het ook érg aan te raden om dit te laten doen door sommelier Ruud Verspaget. Een man met ervaring, kennis, kunde en vooral een fantastische selectie wijnen die hij perfect met de gerechten van de chef.

Gastronomisch genieten

Het is dan ook echt mooi op bij Vane het samenspel tussen de gerechten en wijnen in optima forma te ervaren. Chef Chantrel heeft een heel duidelijke visie en die komt op ieder bord naar voren. Bij de steak tartaar gaat hij voor een Libanese twist. Naast de techniek in het gerecht, merk je ook gelijk de pure smaken op in een smaakcombinatie die je waarschijnlijk op deze manier niet eerder hebt ervaren.

Sommelier Verspaget serveerde hier een Australische Viognier bij en dat was mooi ‘missiestatement’ van hoe de avond zou verlopen. Of het nou een vis- of wildgerecht was dat uitgeserveerd werd, er lag niets op het bord dat er niet hoorde. Zo speelde het hert daadwerkelijk de hoofdrol in het wildgerecht en was er een fijne balans met de andere (uitgesproken) ingrediënten op het bord. En als zelfs het kaasplankje té lekker is, mede door een fijne sherry, dan heb je een topavond gehad.

Wijnglazen

Daarbij is het altijd mooi om te merken dat mensen streven naar perfectie in zo’n restaurant. Overal is over nagedacht van aankleding tot aan de wijnglazen. En dat laatste moet echt even vermeld worden, want voor iedere wijn wordt uitgedacht in welk glas hij het beste tot zijn recht komt. Als je dan ook nog eens wijnglazen hebt die alleen al door het steeltje iedere keer opvallen, moet dat echt even vermeld worden. Een goed glas is zó belangrijk.

Vane Skybar

Om het geweldige panorama uitzicht over Eindhoven uit te spelen en gasten nóg wat meer in de watten te leggen is op de bovenste verdieping, gewoon bereikbaar vanuit het restaurant, Vane Skybar gesitueerd. Aan het menu valt al snel af te lezen dat het idee van hoe in het restaurant naar ingrediënten en smaken wordt gekeken, dat dit doorgevoerd wordt in de cocktails.

Als je wat kennis hebt van klassieke cocktails dan herken je qua ingrediënten waarschijnlijk verschillende klassieke cocktails. Toch zit er eigenlijk overal wel een heel eigenzinnige twist aan zodat je verrast wordt door de smaken. Zo staat er de Eclipse op de kaart: een zwarte cocktail die door lichtinval inderdaad een eclips veroorzaakt. Ook goed om te weten: de kundige bartenders weten van wanten dus maken je met gemak iets ‘off menu’, zoals bijvoorbeeld een goede Mezcal Sour.

Ander perspectief

Voor iemand die al jaar en dag in Eindhoven komt, was het sowieso een bijzondere ervaring om de stad eens vanuit een ander perspectief te zien. Daar speelt het uitzicht al een belangrijke rol bij, maar ook de hele centrale ligging van het hotel. In de kamer heb je een geweldig uitzicht op het station en de weg richting de Heuvelgalerij. Mooi om dit eens van bovenaf zo te zien. Ook lijkt NH Collection Eindhoven zo een ideale plek, op een steenworp afstand van het station, voor als je vroeg vliegt vanaf Eindhoven Airport.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies