Food28.03.2023

Wat is nou het verschil tussen een taco, burrito, enchilada en een fajita?


Als het om tequila en mezcal gaat, dan weten de meeste lezers wel wat het verschil is. Zo niet, lees vooral even dit verhaal. Toch is het zo dat als het om de Mexicaanse keuken gaat, dat verschillende gerechten heel gemakkelijk door elkaar worden gehaald. Zo heeft een generatie het over lasagna en advocado’s. Grote kans dat ook hier de Knorr Wereldgerechten een rol hebben gespeeld.

De Mexicaanse keuken kenmerkt zich door gerechten als: taco’s, burrito’s, enchilada’s en fajita’s. Toch gebruiken we deze benamingen vaak door elkaar, zonder precies te weten wat nou het verschil is tussen al deze gerechten. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen en voor eens en voor altijd duidelijkheid te verschaffen.

Tortilla’s

Alle gerechten hebben als overeenkomst: de basis is een tarwe- of maïstortilla. Hoe we die dingen in Nederland wraps zijn gaan noemen, is mij nog altijd een raadsel. Deze tortilla’s worden gevuld met allerlei ingrediënten en soms komt er ook nog wat aan de buitenkant terecht. Wat er op deze manier mee gedaan wordt, maakt wat voor gerecht het is.

Taco’s

Taco’s zijn maïstortilla’s die we in een zachte en harde variant kennen. De harde taco is wat de Amerikanen er voor de Tex-Mex keuken van hebben gemaakt. In Mexico is een taco overwegend altijd de zachte maïstortilla. Deze wordt dubbelgevouwen en gevuld met allerlei ingrediënten. Taco’s worden gezien als snack, tussendoortje en nooit als volledige maaltijd. Vandaar dat je ze altijd in veelvoud op een menukaart ziet staan.

Burrito’s

Dit is een (grote) tarwetortilla die je eigenlijk met alles kan vullen, zolang er maar bonen in zitten. Zonder bonen mag je het geen burrito noemen. Daarnaast wordt een burrito opgerold. Qua vulling zit er ook vaak een vorm van rijst in en meer ingrediënten dan bij een taco. Dat heeft er alles mee te maken dat hij wél gezien wordt als een volledige maaltijd.

Fajita’s

Fajita’s worden ook gemaakt met een tarwetortilla en een flink vulling van vlees en groenten. Alleen is het belangrijkste van een fajita dat hij gemaakt wordt met gegrild vlees. Dat wordt gedaan in combinatie met paprika en uien. De grap van dit gerecht is dat het altijd als losse componenten geserveerd wordt zodat je hem aan tafel zelf vult en oprolt. Dit is trouwens een Tex Mex-gerecht dat omarmd is in de Mexicaanse keuken.

Enchilada’s

We gaan door met het oprollen van maïstortilla’s, want dat is de basis van de enchilada. Deze tortilla wordt meestal gevuld met kip (of rundvlees) met allerlei ingrediënten, opgerold om daarna in een ovenschaal te belanden. Dan overgiet je hem met een (pittige) tomaten- of chilisaus en strooi je er kaas overheen. Daarna verdwijnt dit alles in de oven om de kaas te laten gratineren.

Quesedilla’s

Dit is simpel gezegd een Mexicaanse versie van een tosti. Voor een quesedilla worden twee maïstortilla’s gevuld met iets van vlees en kaas en dan in de pan gebakken. Je kan de vulling natuurlijk zelf helemaal aanpassen, maar de kaas is wel essentieel. Want als die smelt maakt hij een geheel van alles in de pan en krijg je de perfecte quesedilla.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Verder lezen over Mezcal

Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Op onze redactie is mezcal uitgegroeid tot de favoriete drank. Vanaf het eerste moment dat we wat flessen op de redactie binnenkregen om te proeven waren we om. De liefde voor mezcal zorgde er afgelopen zomer voor dat we...

Drinks16.04.2023

Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Het NH Collection Eindhoven Centre hotel aan het Stationsplein in Eindhoven biedt de ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Het hotel opende in 2017 haar deuren en heeft 132 kamers met dankzij grote ramen veel dagl...

Hotspots06.03.2023

Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Ik krijg vaak de vraag of ik ‘normaal eten’ nog lekker vind. In min ogen een heel rare vraag. Want al het eten dat met een beetje liefde klaargemaakt is kan ik waarderen. Dat kan een briljant gerecht zijn zoals de ca...

Hotspots26.02.2023

Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

Half-man, half-agave David Trampe sprak onlangs de legendarische woorden ‘mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’ tegen me. Ik kan dit niet harder onderstrepen dan dat ik al doe. Dit jaar bleek al een...

Nieuws21.12.2022

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Toen ik door de The Art of Drinks gevraagd werd om tijdens de 2022 editie een tasting te houden met een toffe drank, was er maar een mogelijkheid: die moest over mezcal gaan. Op de volgende vraag of ik hem zelf wilde hos...

Drinks25.10.2022

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Grootste drankenfestival van Nederland keert terug in de Gashouder

Op het eind van de maand vindt in de Gashouder het grootste drankfestival van Nederland The Art of Drinks plaats. Op zaterdag 29 oktober komen drankmerken, leveranciers en importeurs van over de hele wereld naar Amsterda...

Drinks07.10.2022

Grootste drankenfestival van Nederland keert terug in de Gashouder

+ Eatly mezcaltasting
The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Mocht je deze zomer nog niet hebben genoten van een Paloma in de zon, dan is het de hoogste tijd om je richting Botanero in Rotterdam te begeven of er thuis zo snel mogelijk een (of twee, drie) te maken. Is dat teveel ge...

Drinks10.08.2022

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard

Een paar weken geleden verscheen er hier op Eatly een artikel over waarom het deze zomer de hoogste tijd was om mezcal te ontdekken én omarmen. Zelf was ik tot een paar maanden geleden nog vrij onbekend met mezcal, maar...

Drinks07.09.2021

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard