Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Inmiddels zijn we gestart met een een lange roadtrip langs de volledige Spaanse kustlijn die we volgen richting de uiteindelijke eindbestemming in de Algarve. Een belevenis die we rijden met een Peugeot e-3008 met ondersteuning van AI. Die laatste gebruiken we ook om ons te laten adviseren over plekjes waar je lekker kunt eten. Inmiddels zijn we al een dag in Spanje en verblijven we in een appartement op de boulevard van Calafell een stukje onder Barcelona in het ons zo favoriete Catalunya.
Hoe het ons op deze roadtrip vergaat is te lezen op onze sociale kanalen, Travelvalley voor het volledige overzicht van deze roadtrip en op Dutchcowboys voor alle nieuws over de reis, het gebruik van AI, het gebruik van slimme laadtechnologie en alles wat je moeten weten over de Peugeot e-3008. Natuurlijk is de roadtrip het hoofdonderwerp maar er is nog een dagelijkse vaste activiteit en dat is natuurlijk eten. En daar kunnen we in geuren en alle smaken over vertellen, hier op Eatly. Het zijn voor deze reis zoals we dat toepasselijk noemen ‘E3008 Stories’. Verhalen over wat we meemaken en waar we eten. En hoe leuk en lekker is het dan om op al die Costa’s die we gaan bezoeken ook op zoek te gaan naar de lokale specialiteiten.
De Catalaanse keuken
De Catalaanse keuken is meer dan alleen eten; het is een viering van cultuur, tradities en een manier van leven die diepgeworteld is in de regio. Tijdens ons bezoek aan restaurant El Veler in Calafell, letterlijk de beneden buurman gelegen aan de boulevard kregen we een soort van intieme kennismaking met de smaken en gewoonten die deze keuken zo uniek maken. Onder de gepassioneerde begeleiding van Harm Ploeger, de Nederlandse eigenaar en chef van dit bijzondere restaurant, gingen we op een culinaire reis door Catalonië. Hier ontdekten we niet alleen de diversiteit van de gerechten, maar ook de gewoonten en rituelen die een belangrijk onderdeel vormen van de Catalaanse eetcultuur.
Liefde en passie voor Catalonië
Het restaurant El Veler opende in 2019, vlak voor de uitdagingen van de coronapandemie. Maar ondanks deze turbulente start wist Harm, met zijn liefde voor de lokale keuken en zijn vastberadenheid, het restaurant te transformeren tot een geliefde culinaire hotspot. Het restaurant trekt zowel lokale inwoners als toeristen die op zoek zijn naar authentieke gerechten en gezellig avondje. Harm’s persoonlijke aanpak maakte onze ervaring uniek. Hij stelde met een brede glimlach en zorg een menu samen dat ons meenam voor een tripje door de Catalaanse keuken. Daarnaast kregen we ook nog een introductie van wat wijne van kleine producenten uit de Penedès-regio.
‘De Catalaanse keuken draait om eenvoud en kwaliteit’, aldus Harm. ‘De ingrediënten spreken voor zichzelf’. En dat werd ons al snel duidelijk toen de eerste gerechten op tafel verschenen.

Eten is voor Catalanen een sociaal ritueel
Catalanen hechten veel waarde aan eten als sociaal moment. Lunchtijd is het belangrijkste eetmoment van de dag en bestaat vaak uit meerdere gangen. Men begint met tapas of een lichte salade, gevolgd door een stevig hoofdgerecht zoals paella of een stoofpot. Na de lunch keert men terug naar werk of ontspanning, om vervolgens ’s avonds weer samen te komen voor een informeel tapas met wijn.
Bij El Veler wordt deze traditie in ere gehouden. Onze eetervaring begon met een selectie van traditionele tapas, zoals Jamon Ibérico, flinterdun gesneden en van een boterachtige textuur, Patatas Bravas, de kleine gebakken aardappelen met een pittige saus en een romige aioli. De verrassende favoriet was de Coca de Cristal, een dun, knapperig brood belegd met tomaat en olijfolie, een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat symbool staat voor de Catalaanse keuken.



De meer iconische gerechten van Catalonië
Een van de hoogtepunten was de Fideuà, een Catalaanse variant van paella, maar gemaakt met dunne noedels in plaats van rijst. Geserveerd in een grote pan en rijkelijk gevuld met zeevruchten zoals garnalen, mosselen en inktvis. Voor visliefhebbers was dit gerecht een feestje voor de smaakpapillen. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de vissersdorpen van Catalonië, waar het werd gemaakt met de visvangst van de dag.
Een ander gerecht dat indruk maakte, waren de Tallinas a la Plancha, gegrilde schelpjes bereid met olijfolie, knoflook en verse peterselie. Deze eenvoudige bereiding en de frisheid van de ingrediënten smaakt als een reisje naar de Catalaanse kust. Het dessert, Crema Catalan was wel een beetje een inkopper en is een zoete lekkernij die lijkt op crème brûlée, maar nu met een subtiele citroen- en kaneelsmaak en een karamelkorstje.



De rol van wijn in de Catalaanse keuken
Geen Catalaanse maaltijd is compleet zonder een goed glas wijn. Harm liet ons kennismaken met enkele lokale wijnen uit de Penedès, een wijnregio die vooral bekend is om zijn hoogwaardige cava. De witte MondesCupatge ding perfect met de vis en zeevruchtengerechten.
Wat zo’n klein restaurant als El Veler zo vaak bijzonder maakt, is niet alleen de kwaliteit van het eten, maar ook de persoonlijke benadering de eigenaar. Het is de manier waarop de gerechten werden gepresenteerd, de verhalen achter de recepten worden verteld en de gezelligheid. Zo’n avondje moet je het gevoel geven alsof je even deel uitmaak van de lokale cultuur hier in Catalonië, een gevoel wat je niet wilt missen.
Wat is er zo leuk de Catalaanse keuken
De Catalaanse keuken is veel meer dan alleen eten, het is een weerspiegeling van de regio zelf, met geschiedenis, een prachtig landschap en de gewoontes en de mensen. Van de eenvoud van Coca de Cristal tot het meer complexe Fideuà, het zijn gerechten met een verhaal. Deze keuken draait vooral om het vieren van ingrediënten, tradities en het samen eten.
Bezoek je deze regio dan is een etentje bij El Veler een leuke en lekkere aanrader. Een prima plekje om niet alleen de smaken van de regio aan de Costa Brave te ontdekken, maar ook om iets meer te leren over de mensen en verhalen achter deze gerechten. Wij vonden het wel een feestje om de Catalaanse keuken op deze manier weer wat beter te leren kennen.
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Hotspots22.06.2024