Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en je bent even helemaal weg uit de drukte van de grachten.
Even uit de stad, in de Provence
Het is bijna alsof je ergens in de Provence bent neergestreken als je plaatsneemt in de tuin van Jansz: de flessen rosé en het lavendel zijn volop aanwezig. Je kunt het personeel vragen om bij je eten allerlei bijpassende roséwijnen te schenken. Wij kregen een glas van de populairste wijn van Jansz Rosé Garden: de Côtes de Provence MIP Collection, die lekker fruitig wegdrinkt en prachtig lichtrozerood van kleur is.
Terwijl je niks meekrijgt van Biro’s die op de grachten bijna tegen fietsers aanrijden of toeristen die weer op het laatste moment van de weg moeten springen omdat er een flitsbezorger voorbij scheurt, geniet je heerlijk in de Rosé Garden. Het is er hartstikke stil: bijna zo stil dat je de gesprekken aan andere tafels kunt meeluisteren. Al hangt dat uiteraard ook van de gezelschappen af: de avond dat wij er waren was er duidelijk eentje met vooral tweetallen, die vaak minder luidruchtig zijn. Ook stoort het niet echt, zeker niet als iedereen zijn stemgeluid aanpast aan de ruimte. Dan geniet je tussen de lavendel heerlijk buiten van een goed glas wijn.
Modern-Nederlands eten
Eten hoort er natuurlijk ook bij en Jansz geeft aan gerechten te hebben samengesteld uit de modern-Nederlandse keuken. We kozen voor een zuurdesembrood en boter om mee te beginnen: het brood was lekker flexibel met een goede krokante korst, waarbij de boter bijna niet eens nodig was. Goed brood. Het voorgerecht kwam uiteindelijk redelijk snel en daar waren we wel blij mee: het duurt namelijk wel eventjes voordat we onze bestelling konden plaatsen. Geen ramp, we zitten heerlijk in de tuin, maar het is geen restaurant om even snel iets te eten voordat je ergens anders naartoe gaat.
Dat geeft ook niet: dit is een plek om lekker te tafelen. De voorgerechten die we kozen waren de aubergine met hoemoes, specerijen en granaatappel was erg lekker en niet te heet, wat helemaal past bij buiten eten. Ook de carpaccio van gerookte ribeye met kappertjes en piccalilly was goed: geen koude lappen die je wel eens in andere restaurants eet, maar een op een comfortabele temperatuur om te eten, wat de smaken ten goede komt. Verder is de carpaccio niet enorm speciaal, maar wel lekker zacht met heerlijke krokante kaas erbij. De presentatie is ook helemaal in orde:
Sole Meunière
Op het zomermenu van Jansz staan onder andere een Sole Meunière, dry aged ossenhaas, de Jansz. burger en een gebakken bloemkool. De Sole Meunière staat prominent bovenaan en na een vraag aan de ober werd duidelijk dat dat een goede keuze is. Dat bleek ook wel te kloppen: je krijgt een goede tongfilet met boter, peterselie en citroen. Flink wat vis ook: vier heerlijke filets maar liefst. Daar betaal je ook voor, want dit gerecht is met 65 euro flink geprijsd. Het is heerlijk zacht, mooi en perfect bereid. Wat we misten bij dit gerecht is de beleving: wat maakt het dat dit gerecht zo’n enorm prijskaartje heeft? Het is niet zo dat het serverend personeel nog een toevoeging doet aan tafel of uitlegt dat de vis op bijzondere wijze is bereid of gevangen. Het is een heel goed gerecht, maar waarom de prijs niet 40-45 euro is, dat konden we er niet direct aan ontdekken.
Als vegetariër ging ik voor de gebakken bloemkool. Waar de Sole Meunière erg in de smaak viel, was de bloemkool niet wat ik ervan hoopte. Het zou een gerecht met garam masala, ingelegde bloemkool en macadamia moeten zijn. De ingrediënten waren inderdaad aanwezig, maar komen niet samen. De bloemkool is inderdaad uit de oven gekomen en heeft die lekkere gebakken smaak, maar daar bleef het bij. De saus onder de bloemkool was lekker, maar bood geen bijzondere smaaksensatie. Dat boden de ingelegde, roze bloemkooltjes aan de zijkant wel, maar verder is de bloemkool zelf een wat droge, weinig spectaculaire beleving. Jammer, want door de manier waarop de gerechten eruit zien en de aubergine als voorgerecht bewijzen al dat de koks echt wel weten wat ze doen.
Iets te Nederlands?
Een kleine tegenvaller dus, hoewel de bloemkool een aanzienlijk lagere prijs heeft van 26 euro. Ik denk dat als de macadamia meer als een krokant korstje eroverheen was gedaan of er misschien meer garam masala bij kwam kijken, er al een stuk meer gebeurt. Misschien een saus er los bij serveren voor de mensen die willen dat er wat meer gebeurt. Het is wel heel Nederlands om niet met allerlei kruiden op de proppen te komen, maar als vegetariër ben je vaak gewend om al wat kruidiger te eten, dus dan mag het bij deze bloemkool wel ietsje meer zijn. Het uiterlijk van beide hoofdgerechten was wel dik in orde, het ziet er prachtig uit, zeker zo in de buitenlucht op een zomeravond.
Tot slot kozen we een cocktail en een dessert om te delen. Dat laatste was een goed idee, want de Peanut Butter Sundae is met zijn biscuit, zeezout en pindakaasijs een intense belevenis. Je krijgt een flinke coupe waar je met zijn tweeën al even mee bezig bent, laat staan als je er alleen aan zou beginnen. Een heerlijk dessert dat zeker voor zoetekauwen heel geschikt is. Liever iets zuurders, dan kun je voor de Lemon Tart gaan. Iets heel Instagrammables? Dan raden we de pavlova met aardbei en passievrucht aan. Stuk voor stuk zijn het desserts die gezien -en gegeten- mogen worden.
Jansz
Qua cocktails hadden we een espresso martini, toch altijd een favoriet, en een Choco Boulevardier met whiskey, Campari, vermouth en chocoladebittere smaken. Een vrij stevige cocktail die erg goed op smaak is. Weinig opsmuk, geen gigantische glazen, maar een charmant glas met een sinaasappelschil erin. De kleur van de cocktail zelf spreekt ook al genoeg: het ziet er precies uit hoe het smaakt: stevig, uitgesproken en gewoon heel erg lekker, zeker als after dinner-afsluiter.
Jansz mag er zijn: het is vooral heerlijk om in de tuin te zitten in de zomer, met een rosé in de hand en een hapje eten erbij. Het personeel is verder erg kundig. Houd er wel rekening mee dat dit een plek is om lekker te tafelen: snel-snel willen zijn is zonde. De beleving rond het eten, vooral bij de hoofdgerechten, mag van ons wel een tikkeltje omhoog, maar van elk gerecht bij Jansz mag gezegd worden dat het er prachtig uitziet en overduidelijk vol kleur en versheid is, waar je op een ontspannen manier van kan genieten.
Je vindt Jansz op de Reestraat 8 in Amsterdam, middenin het 9 Straatjes-gebied. Interessant detail: het maakt deel uit van Hotel Pulitzer en is gevestigd in een pand dat in de 17e eeuw het huis was van Volkert Jansz, een man bekend om zijn kritische smaak en oog voor stijl.
Verder lezen over Amsterdam
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Food14.04.2024
Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots04.03.2024
Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Verder lezen over Restaurant
Hotspots22.06.2024
Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat
Food09.06.2024
Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Food03.05.2024
Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Nieuws19.04.2024
Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess
Hotspots04.03.2024
Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken
Verder lezen over Wijn
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks18.05.2023
Post Malone heeft een eigen rosé en die proef je bij Special Wines
Drinks28.04.2023