Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking. Wist je dat er wel 30.000 ton snoepjes per jaar worden gemaakt? Dit zijn vijf interessante feitjes over Ricola.
Er worden 9 miljard snoepjes per jaar gemaakt
Het ‘zuurtjes’-merk maakt jaarlijks 9 miljard snoepjes en dat betekent dat het de gehele wereldbevolking van een snoepje zou kunnen voorzien. Het is gigantisch veel, maar dat is ook niet verbazingwekkend als je ziet hoe het wordt gemaakt: er wordt een grote ‘slang’ van een mix van suiker en kruiden gevormd en daar worden vervolgens talloze blokjes van gesneden, die met zijn 1500’en per minuut per inpakmachine van een papiertje worden voorzien.
De snoepjes worden gemaakt van thee
Die eerdergenoemde slang bestaat niet uit stukjes kruiden, want dat zou niet zo lekker zijn in je snoep. De kruiden die worden gebruikt in Ricola worden niet zo in het snoepje gestopt, er wordt een thee van getrokken (eigenlijk een infusion) en dat wordt vervolgens gebruikt om het suiker een lekkere smaak mee te geven. Uiteindelijk wordt het water er weer uitgehaald zodat het snoepje hard kan worden, maar in principe is thee eigenlijk de basis van deze snoepjes, waar dat bij andere sabbelsnoep vaak water is.
98 tot 99 procent van de ingrediënten komt uit Zwitserland
Denk je aan de reclame van Ricola, dan zie je meteen zo’n manneke voor je dat in de Alpen allemaal kruidjes plukt. Het klopt dat Ricola alleen in Zwitserland wordt gemaakt en ook met bijna alleen maar Zwitserse ingrediënten. De 13 kruiden komen allemaal uit Zwitserland, maar er zijn toevoegingen zoals eucalyptus dat niet in Zwitserland groeit. Ook komt de suiker soms deels uit Duitsland. Maar uiteindelijk is volgens Ricola 98 tot 99 procent van het snoepje helemaal Swiss Made.
Er bestaan 18 smaken
We kennen in Nederland weliswaar wat soorten, we hebben zeker niet alle soorten tot onze beschikking. We hebben de Original, de citroen-honing, binnenkort de gember-sinaasappel en in oktober komt daar ook nog Echinacea bij. Maar je vindt onder andere bij de Kruidvat ook wel andere smaken, zoals cranberry. Er bestaan in totaal 18 smaken Ricola, die helaas nog niet allemaal in ons land beschikbaar zijn, maar soms kun je dus toch weer nieuwe ontdekken, zoals met de twee nieuwe releases dit jaar.
De helft van de zaken doet het in de Verenigde Staten
Ricola is een Zwitsers product en het is onder andere heel groot in landen als Italië, Frankrijk en Duitsland, maar wist je dat de grootste markt voor Ricola Amerika is? Amerikanen hebben wel wat minder kruiden in hun zoetigheid, want door wet- en regelgeving in dat land is de originele Ricola-bonbon voorzien van 10 kruiden, in plaats van de 13 die we in Nederland en elders in Europa gewend zijn.
Verder lezen over Snacks
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst
Food08.06.2023