Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes


Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking. Wist je dat er wel 30.000 ton snoepjes per jaar worden gemaakt? Dit zijn vijf interessante feitjes over Ricola.

Er worden 9 miljard snoepjes per jaar gemaakt

Het ‘zuurtjes’-merk maakt jaarlijks 9 miljard snoepjes en dat betekent dat het de gehele wereldbevolking van een snoepje zou kunnen voorzien. Het is gigantisch veel, maar dat is ook niet verbazingwekkend als je ziet hoe het wordt gemaakt: er wordt een grote ‘slang’ van een mix van suiker en kruiden gevormd en daar worden vervolgens talloze blokjes van gesneden, die met zijn 1500’en per minuut per inpakmachine van een papiertje worden voorzien.

Ricola  smaken
Ricola smaken

De snoepjes worden gemaakt van thee

Die eerdergenoemde slang bestaat niet uit stukjes kruiden, want dat zou niet zo lekker zijn in je snoep. De kruiden die worden gebruikt in Ricola worden niet zo in het snoepje gestopt, er wordt een thee van getrokken (eigenlijk een infusion) en dat wordt vervolgens gebruikt om het suiker een lekkere smaak mee te geven. Uiteindelijk wordt het water er weer uitgehaald zodat het snoepje hard kan worden, maar in principe is thee eigenlijk de basis van deze snoepjes, waar dat bij andere sabbelsnoep vaak water is.

Ricola kruiden
Ricola kruiden

98 tot 99 procent van de ingrediënten komt uit Zwitserland

Denk je aan de reclame van Ricola, dan zie je meteen zo’n manneke voor je dat in de Alpen allemaal kruidjes plukt. Het klopt dat Ricola alleen in Zwitserland wordt gemaakt en ook met bijna alleen maar Zwitserse ingrediënten. De 13 kruiden komen allemaal uit Zwitserland, maar er zijn toevoegingen zoals eucalyptus dat niet in Zwitserland groeit. Ook komt de suiker soms deels uit Duitsland. Maar uiteindelijk is volgens Ricola 98 tot 99 procent van het snoepje helemaal Swiss Made.

Ricola fabriek
Ricola fabriek

Er bestaan 18 smaken

We kennen in Nederland weliswaar wat soorten, we hebben zeker niet alle soorten tot onze beschikking. We hebben de Original, de citroen-honing, binnenkort de gember-sinaasappel en in oktober komt daar ook nog Echinacea bij. Maar je vindt onder andere bij de Kruidvat ook wel andere smaken, zoals cranberry. Er bestaan in totaal 18 smaken Ricola, die helaas nog niet allemaal in ons land beschikbaar zijn, maar soms kun je dus toch weer nieuwe ontdekken, zoals met de twee nieuwe releases dit jaar.

Ricola soorten
Ricola soorten

De helft van de zaken doet het in de Verenigde Staten

Ricola is een Zwitsers product en het is onder andere heel groot in landen als Italië, Frankrijk en Duitsland, maar wist je dat de grootste markt voor Ricola Amerika is? Amerikanen hebben wel wat minder kruiden in hun zoetigheid, want door wet- en regelgeving in dat land is de originele Ricola-bonbon voorzien van 10 kruiden, in plaats van de 13 die we in Nederland en elders in Europa gewend zijn.

Ricola mintveld
Ricola mintveld
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Snacks

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Op 24Kitchen is deze week het tweede seizoen van het programma Guilty Pleasures begonnen. Chef Per de Man duikt met allerlei bekende Nederlanders de keuken in om samen aan hun persoonlijke guilty pleasure een culinaire d...

Food08.06.2023

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien