Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe). En daar blijken we volgens de uitkomsten van het onderzoek in Nederland redelijk positief tegenover te staan: 59% van de Nederlandse consument is geïnteresseerd in het proberen van kweekvlees. Bijna een derde van de Nederlanders zou zelfs bereid zijn om een deel van hun vleesconsumptie te vervangen door kweekvlees, zodra het verkocht wordt op Nederlandse markt.
Op zich lijkt dat niet heel vreemd, want we zijn een Europese koploper in kweekvlees. In 2013 verscheen in Nederland de eerste gekweekte hamburger. In 2022 investeerde de Nederlandse overheid 60 miljoen euro in onderzoek en opschaling, de grootste publieke investering tot dan toe. Dit jaar vond de eerste kweekvleesproeverij in Nederland plaats dankzij een speciale gedragscode voor proeverijen vóór marktintroductie.
Kweekvlees wordt gezien als oplossing
Het is niet een eenvoudige discussie, want kweekvlees wordt gezien als een volledige oplossing, maar kun je ook omschrijven als een toekomstige optie. Wil je verduurzamen, dan kun je ook andere keuzes maken. Kweekvlees is immers gebaseerd op dierlijke stamcellen, wat betekent dat het nog steeds een product is afkomstig van dieren. Dit onderscheidt het van volledig plantaardige alternatieven zoals tofu of tempeh, die geen dierlijke ingrediënten bevatten.
Wat is kweekvlees eigenlijk?
Kweekvlees is vergelijkbaar met traditioneel vlees, maar wordt geproduceerd in kweekinstallaties, ongeveer zoals bij bierbrouwerijen. Deze installaties leveren de nodige voedingsstoffen en omstandigheden om vlees te laten groeien zonder dieren te slachten.
Kweekvlees biedt potentiële gezondheidsvoordelen, zoals minder blootstelling aan pathogenen (biologische ziekteverwekkers), aanpasbare voedingsprofielen en de afwezigheid van hormonen en antibiotica. Echter, er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten op de gezondheid.
Nederland koploper
Als pionier stimuleert Nederland actief onderzoek en regelgeving voor kweekvlees. Voor verkoop in de EU moet kweekvlees echter goedgekeurd worden onder de EU Novel Food-verordening. Volgens het onderzoek is 63% van de Nederlanders het ermee eens dat als kweekvlees de beoordeling door de toezichthouder voor voedselveiligheid doorstaat, het beschikbaar moet zijn voor verkoop. Zo kunnen consumenten zelf beslissen of ze het willen eten.
Over de onderzoekers
Het Good Food Institute Europe (GFI Europe) is een non-profitorganisatie die streeft naar een duurzamer en eerlijker voedselsysteem door eiwitproductie te diversifiëren. Het instituut richt zich op de ontwikkeling van gekweekt en plantaardig vlees met als doel ervoor te zorgen dat kweekvlees lekker, betaalbaar en beschikbaar wordt in heel Europa. GFI Europe richt zich verder op het verminderen van de milieu-impact van ons voedselsysteem, het verlagen van het risico op antibioticaresistentie en het verbeteren van de toegang tot kwalitatief hoogstaand voedsel met minder middelen.
Over het onderzoek
De gegevens komen uit een online enquête door YouGov Deutschland GmbH, uitgevoerd tussen 12 en 19 april 2024 met 1026 Nederlandse deelnemers, representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn gewogen en geven een overzicht van de Nederlandse opinie over kweekvlees.
(C) Afbeeldingen GFIEurope.org: Header: Kweekvlees Mosa Meat Burger
Verder lezen over Vegetarisch
Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Nieuws12.01.2023
Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations
Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd
Food03.08.2022