Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames is wel die van een man die door de Zwitserse Alpen klimt en klautert, op zoek naar alle 13 ingrediënten die in het snoepje gaan. Dat gaat echter iets anders dan je waarschijnlijk denkt.
Laufen, Zwitserland
Maar die suiker… Hoewel Ricola wordt gemaakt van Zwitserse kruiden en in een Zwitserse fabriek (in Laufen), is het niet altijd zo dat de snoepjes 100 procent Zwitsers zijn. Er komt namelijk wel eens suiker uit Mannheim, waardoor 99 of 98 procent Zwitsers is en afhankelijk van de oogst 1 of 2 procent Duits. Snoepjes met minder suiker worden gemaakt met Isomalt, dat ook uit Duitsland afkomstig is. Ook zijn er bepaalde smaken die niet zo Zwitser zijn. Eucalyptus groeit bijvoorbeeld niet in het land met de rood-witte vlag, en de cranberry-smaak komt bijvoorbeeld niet uit de natuur, maar uit een soort extract. Dat geeft meteen een fijne, rode kleur aan de snoepjes. Sinds deze week is er bijvoorbeeld een nieuwe smaak beschikbaar in Nederland, namelijk Ginger Orange. In oktober komt daar in ons land nog Fresh Mint bij voor een frisse adem.
Maar als iets 98 procent Zwitsers is, en ook nog uit zoveel in Zwitserland groeiende kruiden bestaat, dan mag dat toch met recht het label Made in Swiss krijgen, wat ons betreft. We vroegen ons wel af of deze vrij harde snoepjes er ook weleens zijn geweest in een zachtere versie. Ricola laat weten dat ze er zeker mee hebben geëxperimenteerd, maar laat weten dat ze zich eigenlijk vooral op hun core business storten omdat een nieuw idee wel heel succesvol moet zijn wil het het afwenden van de aandacht waard zijn. Wel maakt Ricola theekorrels waarmee je bijvoorbeeld thee kunt maken om je te helpen bij een goede nachtrust. Verder blijft deze schoenmaker duidelijk bij zijn leest, al zijn er inmiddels van de snoepjes wel 18 verschillende soorten beschikbaar en durft het dus zeker wel te experimenteren binnen zijn eigen vakgebied.
Riiicooolaaa!
Toch nog even terug naar die reclames van Ricola: we hebben geen Ricola-medewerkers Ricola horen roepen tijdens het productieproces, maar het is wel duidelijk dat dit een bijzonder product is. Dat zit hem echter niet in de naam, die trouwens komt van bakker Emil Richterich: RIchterich und COmpagnie LAufen. Het zit hem in het feit dat het echt een product van Zwitserse bodem is waarbij er niet allerlei ingrediënten uit de hele wereld worden gehaald. Alles wordt lokaal verwerkt, en de kruiden zitten dan misschien niet letterlijk in stukken in het snoepje (wat ook niet zo lekker zou zijn), ze zijn wel degelijk aanwezig in elke variant van deze kruidenbonbons.
Wil je meer weten, lees dan ook de 5 leuke weetjes over Ricola-snoepjes.
Kruidenbonbons
De snoepjes, die door Ricola zelf kruidenbonbons worden genoemd, bestaan inderdaad uit 13 Zwitserse kruiden. Het zijn Duizendblad, echte heemst, echte salie, gewone vlier, gulden sleutelbloem, kaasjeskruid, kleine bevernel, malrove, mannetjesereprijs, pepermunt, smalle weegbree, tijm en vrouwenmantel. Deze kruiden komen allemaal uit de Zwitserse bergen en een mooie bijkomstigheid is dat ze meteen zorgen voor een goede biodiversiteit waar insecten ook weer de vruchten van plukken. Sinds 1940 zijn deze 13 kruiden al een belangrijk ingrediënt voor Ricola-pastilles, maar in een andere vorm dan we hadden verwacht.
De kruiden groeien bij diverse Zwitserse boeren op het land en ze worden geplukt, gedroogd en in kleine stukjes gehakt. Ook gaan ze op -24 graden, zodat de insecten die eventueel zijn meegegaan sterven. Vervolgens worden de kruiden bij de andere kruiden gedaan en doet Ricola er in zijn fabriek (waar 600 mensen werken) bijna kokend water bij. Het wordt dus een soort thee, al mag dat niet zo heten omdat het geen officiële theeblaadjes bevat. Bij die thee wordt vervolgens suiker gedaan, het water wordt er weer uit onttrokken en er ontstaat een soepele soort slang die vervolgens in vierkante stukjes wordt gehakt. Wat dat betreft is de vorm van het Ricola-snoepje niet heel bijzonder: het is een rechthoekje omdat dat is wat er gebeurt als je ze snijdt. Plus, een rechthoek betekent dat je er het meest uithaalt.
Verder lezen over Snacks
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst
Food08.06.2023