Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt


Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames is wel die van een man die door de Zwitserse Alpen klimt en klautert, op zoek naar alle 13 ingrediënten die in het snoepje gaan. Dat gaat echter iets anders dan je waarschijnlijk denkt.

Ricola
Ricola
Ricola-snoepje
Ricola-snoepje
Ricola-kruiden
Ricola-kruiden
Ricola
Ricola

Laufen, Zwitserland

Maar die suiker… Hoewel Ricola wordt gemaakt van Zwitserse kruiden en in een Zwitserse fabriek (in Laufen), is het niet altijd zo dat de snoepjes 100 procent Zwitsers zijn. Er komt namelijk wel eens suiker uit Mannheim, waardoor 99 of 98 procent Zwitsers is en afhankelijk van de oogst 1 of 2 procent Duits. Snoepjes met minder suiker worden gemaakt met Isomalt, dat ook uit Duitsland afkomstig is. Ook zijn er bepaalde smaken die niet zo Zwitser zijn. Eucalyptus groeit bijvoorbeeld niet in het land met de rood-witte vlag, en de cranberry-smaak komt bijvoorbeeld niet uit de natuur, maar uit een soort extract. Dat geeft meteen een fijne, rode kleur aan de snoepjes. Sinds deze week is er bijvoorbeeld een nieuwe smaak beschikbaar in Nederland, namelijk Ginger Orange. In oktober komt daar in ons land nog Fresh Mint bij voor een frisse adem.

Maar als iets 98 procent Zwitsers is, en ook nog uit zoveel in Zwitserland groeiende kruiden bestaat, dan mag dat toch met recht het label Made in Swiss krijgen, wat ons betreft. We vroegen ons wel af of deze vrij harde snoepjes er ook weleens zijn geweest in een zachtere versie. Ricola laat weten dat ze er zeker mee hebben geëxperimenteerd, maar laat weten dat ze zich eigenlijk vooral op hun core business storten omdat een nieuw idee wel heel succesvol moet zijn wil het het afwenden van de aandacht waard zijn. Wel maakt Ricola theekorrels waarmee je bijvoorbeeld thee kunt maken om je te helpen bij een goede nachtrust. Verder blijft deze schoenmaker duidelijk bij zijn leest, al zijn er inmiddels van de snoepjes wel 18 verschillende soorten beschikbaar en durft het dus zeker wel te experimenteren binnen zijn eigen vakgebied.

Ricola-kruiden
Ricola-kruiden
Ricola-fabriek
Ricola-fabriek

Riiicooolaaa!

Toch nog even terug naar die reclames van Ricola: we hebben geen Ricola-medewerkers Ricola horen roepen tijdens het productieproces, maar het is wel duidelijk dat dit een bijzonder product is. Dat zit hem echter niet in de naam, die trouwens komt van bakker Emil Richterich: RIchterich und COmpagnie LAufen. Het zit hem in het feit dat het echt een product van Zwitserse bodem is waarbij er niet allerlei ingrediënten uit de hele wereld worden gehaald. Alles wordt lokaal verwerkt, en de kruiden zitten dan misschien niet letterlijk in stukken in het snoepje (wat ook niet zo lekker zou zijn), ze zijn wel degelijk aanwezig in elke variant van deze kruidenbonbons.

Wil je meer weten, lees dan ook de 5 leuke weetjes over Ricola-snoepjes.

Kruiden
Kruiden
Zwitserse Alpen
Zwitserse Alpen

Kruidenbonbons

De snoepjes, die door Ricola zelf kruidenbonbons worden genoemd, bestaan inderdaad uit 13 Zwitserse kruiden. Het zijn Duizendblad, echte heemst, echte salie, gewone vlier, gulden sleutelbloem, kaasjeskruid, kleine bevernel, malrove, mannetjesereprijs, pepermunt, smalle weegbree, tijm en vrouwenmantel. Deze kruiden komen allemaal uit de Zwitserse bergen en een mooie bijkomstigheid is dat ze meteen zorgen voor een goede biodiversiteit waar insecten ook weer de vruchten van plukken. Sinds 1940 zijn deze 13 kruiden al een belangrijk ingrediënt voor Ricola-pastilles, maar in een andere vorm dan we hadden verwacht.

De kruiden groeien bij diverse Zwitserse boeren op het land en ze worden geplukt, gedroogd en in kleine stukjes gehakt. Ook gaan ze op -24 graden, zodat de insecten die eventueel zijn meegegaan sterven. Vervolgens worden de kruiden bij de andere kruiden gedaan en doet Ricola er in zijn fabriek (waar 600 mensen werken) bijna kokend water bij. Het wordt dus een soort thee, al mag dat niet zo heten omdat het geen officiële theeblaadjes bevat. Bij die thee wordt vervolgens suiker gedaan, het water wordt er weer uit onttrokken en er ontstaat een soepele soort slang die vervolgens in vierkante stukjes wordt gehakt. Wat dat betreft is de vorm van het Ricola-snoepje niet heel bijzonder: het is een rechthoekje omdat dat is wat er gebeurt als je ze snijdt. Plus, een rechthoek betekent dat je er het meest uithaalt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Snacks

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Op 24Kitchen is deze week het tweede seizoen van het programma Guilty Pleasures begonnen. Chef Per de Man duikt met allerlei bekende Nederlanders de keuken in om samen aan hun persoonlijke guilty pleasure een culinaire d...

Food08.06.2023

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien