Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot


Wist je dat de grootste bean-to-bar-chocoladefabriek van Nederland in Amsterdam zit? Het is Chocolate Makers en ze zitten niet geheel toevallig aan het water: de cacao komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat? 

Zeilboot vol cacaobonen

Chocolate Makers haalt zijn chocolade uit meerdere plekken in de wereld, maar sinds 2012 is de grote drijfveer achter de repen de Tres Hombres. Dat is het zeilschip dat zorgt voor een CO2-neutraal vervoer met een 32 meter lange brigantijn uit 1943. Een schip dat zes maanden over de reis doet (4143 zeemijlen, oftewel 7673 kilometer) en elk jaar 10 ton biologische Trinitario-cacaobonen brengt waarmee de chocoladefabriek 200.000 Tres Hombres-repen kan maken. Dat zijn de repen waarop je een zeilschip ziet staan en de woorden Dominican Republic, samen met een percentage om aan te geven hoeveel cacao erin zit (en daarmee ook of je reep melk of puur is). 

Een bijzonder verhaal, maar Chocolate Makers maakt ook andere repen. Nieuw zijn de Love is in the Air-repen. We hebben de Love is in the Air-chocoladereep 70 procent Pure Delight geprobeerd en die is net als zijn zusjes Pure Joy met kaneel (55 procent) en Pure Love (65 procent) gemaakt van cacao uit Colombia. Cacao die dan weer niet per zeilboot komt, maar wel zorgt voor een enorm heerlijke ervaring dankzij zijn fruitige smaak. Het is chocolade die zo goed is, dat je er maar een klein stukje van nodig hebt om er nog een uur van na te genieten dankzij zijn diepe smaak. Je proeft echt die gefermenteerde cacao en dat maakt het een vrij stevige smaak uit een reep met een vrij stevige bite. Dat is typisch iets waar wij Nederlanders van houden: chocolade die een soort knapperig is en allesbehalve slap. Dat hebben ze bij Chocolate Makers goed begrepen.

Chocolate Makers chocoladeletters

Sowieso zet de Engelse naam van dit bedrijf je mogelijk op het verkeerde been. Zo heeft het vanaf nu ook een sinterklaas-reep in de letter S. Je kunt daarbij zelf kiezen voor een chocoladeletter met speculaaskruiden, van pure chocolade of vegan. Het leuke is dat de sintrepen dan weer wel met de boot zijn gekomen en dus van cacao is gemaakt uit de Dominicaanse Republiek. Ook is het design opvallend: misschien spreekt het zeer vierkante ontwerp niet iedereen aan, maar in een wereld die al overloopt van de chocoladeletters is het wel een goede manier om een herkenbare letter te maken, die dankzij het relief niet saai is. Ze kosten 4,99 euro per stuk, afhankelijk van welke je kiest. Wat je ervoor terugkrijgt? 120 gram geluk. De vegan-reep is bijvoorbeeld ook nog glutenvrij. De productie is bijna 100 procent CO2-neutraal.

Het is heerlijk om een bedrijf te zien dat de single origin-cacao hoog in het vaandel heeft en duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook eerlijke prijzen voor boeren, belangrijk vindt. Het is ook nog eens heel inclusieve chocolade: het is emissievrij, volledig biologisch en er zijn repen die vegan zijn, glutenvrij, enzovoorts. En het is toch best stoer dat je met een klein groepje zoveel impact maakt en de grootste bean-to-bar-chocoladefabriek van Nederland runt. Je kunt dat ook bekijken. Er is geen Willie Wonka, maar wel een echte fabriek waar je kunt zien hoe het proces van chocolademaken in zijn werk gaat. En je natuurlijk ook wel wat te proeven krijgt. De toer kost 25 euro, duurt anderhalf uur en is inclusief een tasting. 

 

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Amsterdam

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Middenin Amsterdam op één van de drukste plekken van de stad is het sinds kort gevestigd: Amorino. Als je wel eens Frankrijk, Spanje of Italië bent geweest, dan heb je het waarschijnlijk wel eens gezien. Het is een Fr...

Food14.04.2024

Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

Het Amsterdamse Bar Kartel heeft zijn concept flink omgegooid. Het begon met streetfood, toen werd het shared dining en nu biedt het gerechten die iedereen voor zich kan kiezen, met een gezellige biteskaart voor wie graa...

Hotspots04.03.2024

​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Verder lezen over Chocolade

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker...

Food31.05.2024

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Kan je niet zonder een kop koffie na het eten? Maar merk je stiekem ook dat je dit wel een beetje saai begint te vinden? Maak er dan een toetje van! Alles wat je nodig hebt is jouw favoriete koffie en een flinke dosis cr...

Tipt29.05.2024

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Tony's Chocolonely is populair. Het Nederlandse chocolademerk is vooral herkenbaar aan de kleurrijke verpakking en opvallende campagnes. Het is een bedrijf met een missie die zich richt om een einde te maken aan kinderar...

Nieuws23.02.2024

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Nieuwe plantaardige reep voor Tony’s Chocolonely en 10e editie van Tony’s Fair

De klok is er bijna op gelijk te zetten: chocomerk Tony’s Chocolonely brengt ieder jaar een paar keer speciale repen uit. De nieuwste reep is een plantaardige reep: 51% puur, gevuld met knapperige stukjes hazelnoot en...

Food19.05.2023

Nieuwe plantaardige reep voor Tony’s Chocolonely en 10e editie van Tony’s Fair

Hands Off My Chocolate wordt Hands Off en volledig plantaardig

Chocolademerk Hands Off My Chocolate gaat om en wordt vanaf nu helemaal plantaardig. Uit eigen onderzoek van het merk bleek dat melkchocolade te veel impact heeft op het milieu. Als reactie op dit alles heeft het merk be...

Food04.04.2023

Hands Off My Chocolate wordt Hands Off en volledig plantaardig

Verpakking Toblerone moet op de schop: berg moet verdwijnen

Groot nieuws in chocoladeland: de Matterhorn moet verdwijnen van de Toblerone-verpakking. Dat komt door de strenge Zwitserse regels voor het gebruik van nationale symbolen. Daardoor is het moederbedrijf Mondelez van Tobl...

Nieuws07.03.2023

Verpakking Toblerone moet op de schop: berg moet verdwijnen