Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Wist je dat de grootste bean-to-bar-chocoladefabriek van Nederland in Amsterdam zit? Het is Chocolate Makers en ze zitten niet geheel toevallig aan het water: de cacao komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?
Zeilboot vol cacaobonen
Chocolate Makers haalt zijn chocolade uit meerdere plekken in de wereld, maar sinds 2012 is de grote drijfveer achter de repen de Tres Hombres. Dat is het zeilschip dat zorgt voor een CO2-neutraal vervoer met een 32 meter lange brigantijn uit 1943. Een schip dat zes maanden over de reis doet (4143 zeemijlen, oftewel 7673 kilometer) en elk jaar 10 ton biologische Trinitario-cacaobonen brengt waarmee de chocoladefabriek 200.000 Tres Hombres-repen kan maken. Dat zijn de repen waarop je een zeilschip ziet staan en de woorden Dominican Republic, samen met een percentage om aan te geven hoeveel cacao erin zit (en daarmee ook of je reep melk of puur is).
Een bijzonder verhaal, maar Chocolate Makers maakt ook andere repen. Nieuw zijn de Love is in the Air-repen. We hebben de Love is in the Air-chocoladereep 70 procent Pure Delight geprobeerd en die is net als zijn zusjes Pure Joy met kaneel (55 procent) en Pure Love (65 procent) gemaakt van cacao uit Colombia. Cacao die dan weer niet per zeilboot komt, maar wel zorgt voor een enorm heerlijke ervaring dankzij zijn fruitige smaak. Het is chocolade die zo goed is, dat je er maar een klein stukje van nodig hebt om er nog een uur van na te genieten dankzij zijn diepe smaak. Je proeft echt die gefermenteerde cacao en dat maakt het een vrij stevige smaak uit een reep met een vrij stevige bite. Dat is typisch iets waar wij Nederlanders van houden: chocolade die een soort knapperig is en allesbehalve slap. Dat hebben ze bij Chocolate Makers goed begrepen.
Chocolate Makers chocoladeletters
Sowieso zet de Engelse naam van dit bedrijf je mogelijk op het verkeerde been. Zo heeft het vanaf nu ook een sinterklaas-reep in de letter S. Je kunt daarbij zelf kiezen voor een chocoladeletter met speculaaskruiden, van pure chocolade of vegan. Het leuke is dat de sintrepen dan weer wel met de boot zijn gekomen en dus van cacao is gemaakt uit de Dominicaanse Republiek. Ook is het design opvallend: misschien spreekt het zeer vierkante ontwerp niet iedereen aan, maar in een wereld die al overloopt van de chocoladeletters is het wel een goede manier om een herkenbare letter te maken, die dankzij het relief niet saai is. Ze kosten 4,99 euro per stuk, afhankelijk van welke je kiest. Wat je ervoor terugkrijgt? 120 gram geluk. De vegan-reep is bijvoorbeeld ook nog glutenvrij. De productie is bijna 100 procent CO2-neutraal.
Het is heerlijk om een bedrijf te zien dat de single origin-cacao hoog in het vaandel heeft en duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook eerlijke prijzen voor boeren, belangrijk vindt. Het is ook nog eens heel inclusieve chocolade: het is emissievrij, volledig biologisch en er zijn repen die vegan zijn, glutenvrij, enzovoorts. En het is toch best stoer dat je met een klein groepje zoveel impact maakt en de grootste bean-to-bar-chocoladefabriek van Nederland runt. Je kunt dat ook bekijken. Er is geen Willie Wonka, maar wel een echte fabriek waar je kunt zien hoe het proces van chocolademaken in zijn werk gaat. En je natuurlijk ook wel wat te proeven krijgt. De toer kost 25 euro, duurt anderhalf uur en is inclusief een tasting.
Verder lezen over Amsterdam
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Food14.04.2024
Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots04.03.2024
Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Verder lezen over Chocolade
Food11.06.2024
Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem
Food31.05.2024
Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet
Tipt29.05.2024
Koffie als toetje? Met deze tips kan het!
Nieuws23.02.2024
Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food19.05.2023
Nieuwe plantaardige reep voor Tony’s Chocolonely en 10e editie van Tony’s Fair
Food04.04.2023
Hands Off My Chocolate wordt Hands Off en volledig plantaardig
Nieuws07.03.2023