Food07.07.2021

10 opzienbarende feiten over chocolade die je nog niet kent


Overal ter wereld wordt op 7 juli chocolade in het zonnetje gezet omdat het World Chocolade Day is. Precies zoals met al die andere ‘dagen van’ struikelt men vandaag over elkaar heen om een smaakvolle inhaker te verzinnen. Eatly is daarom de wetenschap- en geschiedenisboeken ingedoken om tien feiten over chocolade te verzamelen die wel interessant maar niet heel bekend zijn.

Er zijn maar weinig mensen die niks hebben met een vorm van chocolade. Zelf ben ik geen echte zoetekauw, maar ik heb wel altijd chocola in huis. Dat wordt mede veroorzaakt door Hands Off My Chocolate, maar dat is weer een ander verhaal. Terug naar de feiten en weetjes die je niet heel erg bekend zijn over chocolade.

10 bijzondere feiten over chocolade

Om alvast een taaltechnisch iets gelijk op te lossen: chocolade en chocola betekenen hetzelfde en mag je allebei gebruiken. Het begon ooit als chocolade en door de jaren heen is chocola een kortere versie geworden.

1. ‘Voedsel van de Goden’

In 1753 heeft wetenschapper Linnaeus de cacaoboon de naam ‘Theobroma cacao’ gegeven en dit laten vastleggen bij de Cornell University. Hij bleek een groot chocoladefan te zijn want de letterlijke vertaling is ‘Cacao, voedsel van de goden’.

2. Europeanen eten veel chocola

Uit een van de meest recente onderzoeken van Forbes blijkt dat Europeanen goed zijn voor bijna de helft van de totale chocoladeconsumptie ter wereld. De landen waar de meeste chocola wordt gegeten in Europa: Duitsland, Ierland en Zwitserland.

3. Magnetron uitgevonden door chocola

Dit klinkt misschien als totale gekte, maar dat bijna iedereen een magnetron in huis heeft komt door chocola. Het was namelijk een onderzoeker die voor het Amerikaanse leger werkte, Percy Spence, die per ongeluk een ontdekking deed.

Hij stond een keer in de buurt van een grote machine die microgolven uitzond. Tot zijn grote verbazing begon de chocoladereep in zijn broekzak te smelten en bij hem ging een lichtje branden. Microgolven kunnen snel eten verwarmen en met die kennis bouwde hij de eerste magnetron.

4. Getrouwd met noten

Dat de combinatie van chocolade en noten een goede is, heeft geen uitleg nodig. Pinda’s en amandelen blijken de meest favoriete noten om te gebruiken met chocolade. Dat gaat zelfs zover dat 20% van de pinda’s en 40% van de geoogste amandelen gebruikt worden voor chocola.

5. Betaalmiddel

In de tijd van de Maya’s en Azteken waren cacaobonen een betaalmiddel, omdat ze zó gewild waren. Dit komt uit verschillende historische bronnen naar voren. In een valt zelfs te lezen dat er in deze periode zelfs personen waren die namaakbonen maakten van klei om mee te ruilen.

6. Xocolatl

Nu we toch bij de Azteken zijn, daar komt ook de oorspronkelijke naam voor chocolade vandaan. Xocoltl is het Azteekse woord voor ‘bitter water’ en dat is een verwijzing van hoe cacaobonen in die tijd werden gebruikt en smaakten. Destijds werd er nog geen suiker aan toevoegt.

7. Chocolate Chip Cookies waren een foutje

In de jaren ’30 van de vorige eeuw stond de Amerikaanse Ruth Graves Wakefield in de keuken van de Toll House Inn in Whitman, Massachusetts. Daar was ze eten aan het bereiden voor de gasten van het hotel en ze probeerde Butter Drop Do-koekjes te maken. Helaas voor haar bleven de chocoladeschilfers in het beslag na het bakken intact en waren het dus geen Butter Drop Do-koekjes. Wel creerde ze zo volledig per ongeluk de legendarische Chocolate Chip Cookies.

8. 600 smaakstoffen

Chocola bevat volgens de American Chemical Society meer dan 600 smaakstoffen die de uitgesproken aroma’s van chocolade kenmerken. Om een redelijk idee te geven van hoeveel dat er zijn: rode wijn heeft naar verluidt niet meer dan 200 verschillende smaakstoffen.

9. Heel veel cacao nodig voor een reep

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een cacaoboom per jaar genoeg cacaobonen produceert voor slechts 10 chocoladerepen. Er is dus héél veel cacao nodig om al de chocola te produceren die we overal ter wereld per jaar eten.

10. Meer endorfine dan tongen

Uit onderzoek van de BBC is gebleken dat het eten van chocola meer endorfines in de hersenen vrijmaakt dan wanneer je met iemand kust. Daarnaast verhoogt chocola je hartslag ook sneller dan zoenen. Volgens de onderzoekers komt dit door de concentratie fenylethylamine in chocolade, dat is een verbinding die de endorfineproductie in de hersenen verhoogt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Chocolade

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker...

Food31.05.2024

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Kan je niet zonder een kop koffie na het eten? Maar merk je stiekem ook dat je dit wel een beetje saai begint te vinden? Maak er dan een toetje van! Alles wat je nodig hebt is jouw favoriete koffie en een flinke dosis cr...

Tipt29.05.2024

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Tony's Chocolonely is populair. Het Nederlandse chocolademerk is vooral herkenbaar aan de kleurrijke verpakking en opvallende campagnes. Het is een bedrijf met een missie die zich richt om een einde te maken aan kinderar...

Nieuws23.02.2024

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Nieuwe plantaardige reep voor Tony’s Chocolonely en 10e editie van Tony’s Fair

De klok is er bijna op gelijk te zetten: chocomerk Tony’s Chocolonely brengt ieder jaar een paar keer speciale repen uit. De nieuwste reep is een plantaardige reep: 51% puur, gevuld met knapperige stukjes hazelnoot en...

Food19.05.2023

Nieuwe plantaardige reep voor Tony’s Chocolonely en 10e editie van Tony’s Fair

Hands Off My Chocolate wordt Hands Off en volledig plantaardig

Chocolademerk Hands Off My Chocolate gaat om en wordt vanaf nu helemaal plantaardig. Uit eigen onderzoek van het merk bleek dat melkchocolade te veel impact heeft op het milieu. Als reactie op dit alles heeft het merk be...

Food04.04.2023

Hands Off My Chocolate wordt Hands Off en volledig plantaardig

Verpakking Toblerone moet op de schop: berg moet verdwijnen

Groot nieuws in chocoladeland: de Matterhorn moet verdwijnen van de Toblerone-verpakking. Dat komt door de strenge Zwitserse regels voor het gebruik van nationale symbolen. Daardoor is het moederbedrijf Mondelez van Tobl...

Nieuws07.03.2023

Verpakking Toblerone moet op de schop: berg moet verdwijnen