Recepten
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...
Zo maak je op Bevrijdingsdag thuis de Vrijheidssoep van chef London Loy
Een paar maanden geleden viel al te lezen dat chef London Loy dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep voor zijn rekening nam. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag komende donderdag in blik verspreid en kan door...
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan
Het gebeurt niet snel dat een recept of maaltijd uit een tv-serie of film inspireren, maar bij soms is dit wel het geval. Bij een serie als The Sopranos of - hoe cru ook- Hannibal kreeg je vaak honger bij het kijken van...
Vier recepten die je volledig in de stemming voor de feestdagen brengen
Met het weer van afgelopen weekend en de vrieskou die ons deze week nog staat te wachten lijkt de winter begonnen te zijn. Hoogste tijd om je een beetje voor te bereiden op de feestdagen en een overdaad aan diners, borre...
Signature Dish Joris Bijdendijk: Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
Het hele idee van Aberfeldy om iedereen de ‘whisky way of life’ te leren met behulp van Benjamin Herman en Joris Bijdendijk is natuurlijk heel vet. In het eerdere artikel hebben we vooral de achtergronden uitgelicht...
Mosselen met pastis: de ideale harmonie tussen zilt, anijs en romig
De heren van Salud Distributions lieten onlangs een mooie fles pastis achter op de redactie. Het is de eerste (en waarschijnlijk enige) Britse pastis en wel van het gerenommeerde ginmerk Tanquin’s. Deze Cornish Pastis...
3x Lenna Omrani’s favoriete budget friendly vegan recepten
Vegan kookboekenauteur Lenna Omrani kennen we natuurlijk van haar eerste boek Every Day Vegan. Met haar tweede boek Every Day Vegan Budget Friendly laat ze zien dat je voor een gezonde vegan lifestyle geen nier hoeft te...
Pittige paddenstoelen taco’s met frisse korianderyoghurt
Exotische paddenstoelen die in Nederland zijn gekweekt zijn inmiddels op grote schaal verkrijgbaar. Denk daarbij aan oesterzwammen, shiitakes en koningsoesterzwammen. De paddenstoelen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vita...
Zo maak je op Bevrijdingsdag de Vrijheidssoep van Nadia Zerouali
Het is vandaag 4 mei, Dodenherdenking, de dag dat Nederland om 20:00 uur ’s avonds twee minuten stil is om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Morgen, 5 mei, is het Bevrijdingsdag en worden er door...
De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon
Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gast...
Beste dessert van 2022: Tiramisu met de Yuzucello van Koreman’s
Net voor de kerstvakantie kwam er een fijn pakketje uit Breda binnen op de thuisredactie. Het kwam namelijk van de gebroeders Koreman af die hun limited edition Yuzucello op hadden gestuurd. Dat lees je goed: een limonce...
Vier makkelijke recepten om te maken met de kerstkliekjes
Hoewel genoeg mensen proberen om met de kerstdagen geen voedsel te verspillen, blijven er toch kliekjes over. Daarom deelt Soilmates vier recepten om van je kliekjes aardappelen, kaas, brood en broccoli nog een heerlijk...
Carne salada, heerlijk voorgerecht uit ‘De Chalet: Hollandse Maatjes’
Een van de voordelen van nieuwe programma’s op njam! is dat het ook altijd toffe recepten oplevert. Zo komt in de nieuwe reeks van De Chalet: Hollandse Maatjes een heerlijke carne salada voorbij die je onder meer met k...
Vegetarisch gourmetidee: gebakken vijg met kaas
Kerst komt eraan en dat betekent dat de gourmetstellen weer uit de kast worden gehaald. Er is dit jaar natuurlijk veel gebeurd. Ben je dit jaar bijvoorbeeld beter gaan letten op wat je eet, vanwege het vele thuiswerken?...
Pompoencarpaccio met gember-pompoen mayo en Lowlander Autumn I.P.A.
Botanisch bierbrouwer Lowlander staat natuurlijk bekend om heerlijke bieren, maar ook om de toffe combinaties van gerechten en diezelfde bieren. Voor de introductie van hun herfstbier de Autumn I.P.A. die gemaakt is met...
Hartig Turks yoghurtontbijt: Çılbır met gerookte eieren
Çılbır, spreek uit als tsjulbur, is een Turks gerecht met eieren dat vaak wordt gegeten als ontbijt of lunch. Lekker met een kruidige yoghurt en pittige chiliboter, zoals hier. Je kunt çilbir met brood eten of gewoon...
Zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes
Het nieuwe seizoen van Klaar in 20 minuten start komende maandag op njam!. Een van de chefs die tijdens een paar afleveringen in twintig minuten met maximaal zeven ingrediënten een heerlijk gerecht maakt, is Michiel van...
Geen festivalzomer? Met deze 3 recepten creëer je thuis een mini-foodfestival
Er valt een klein boek te schrijven over het moeten missen van een festivalzomer in 2020 en 2021. Het idee van livemuziek, een biertje met gras onder de voeten op Lowlands of Woo Hah! is iets waar ik zelfs met dit weer v...
Drie heerlijke ijsrecepten om volle bak van te genieten deze zomer
Hoewel het er deze week niet echt uit heeft gezien als zomer, ziet het er wel naar uit dat augustus en september fijne maanden gaan worden met genoeg zon. Daarom is het goed om te denken aan fijne manieren van verkoeling...
Yotam Ottolenghi zijn hartige kruidentaart met snijbiet en kaas
Op kookzender njam! wordt vanaf 18 juli iedere zondag het kook- en reisprogramma Ottolenghi’s Mediterranean Feast van chef Yotam Ottolenghi uitgezonden. De bestseller auteur en chef neemt in deze serie de kijker mee na...
Ribeye op auberginepuree met geroosterde worteltjes en ansjovisboter
Een paar weken geleden schreef ik al over het pakket met ambachtelijk slagersvlees van Cool To Meat You. Daar zaten zulke mooie stukken vlees in, waar je alleen recht aan doet als je ze in lekker gerecht gebruikt. Dat ge...
Skirt steak (bavette) met rode chimichurrie van de barbecue a la Jord Althuizen
Als voorproefje op het nieuwe njam! tv-programma De Zomerkeuken mocht ik twee weken geleden meedoen aan een cookalong van barbecueguru Jord Althuizen. Hij is in een van de afleveringen te zien en daarin maakt hij op de b...
Koolvis met kikkererwten en harissa uit het Kikkererwtenkookboek
Het Kikkererwtenkookboek kwam begin mei uit. In dit kookboek laten Lucrees van Groningen en haar dochter Marietje Bosma zien hoe veelzijdig de kikkererwt is. Gevuld met 80 recepten toont dit kookboek aan hoe je met versc...