Recepten26.11.2021

Pompoencarpaccio met gember-pompoen mayo en Lowlander Autumn I.P.A.


Botanisch bierbrouwer Lowlander staat natuurlijk bekend om heerlijke bieren, maar ook om de toffe combinaties van gerechten en diezelfde bieren. Voor de introductie van hun herfstbier de Autumn I.P.A. die gemaakt is met pompoen, staat er een bijzonder smakelijke pompoencarpaccio op het menu.

Lowlander noemt het zelf een ‘Pumpkin party’ en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Kijkend naar de ingrediënten dan zie je dat De gedroogde cranberry’s een vleugje zoetigheid toevoegen, terwijl de gembermayonaise een typisch verwarmend en kruidig herfstgevoel geeft. Door te garneren met verse bieslook en gerijpte geitenkaas is dit het perfecte voorgerecht voor iedere herfst happening. Heerlijk bij het aangename bittertje en subtiel zoete karakter van de Lowlander Autumn I.P.A.

Pompoencarpaccio met gember-pompoen mayo en krokante pompoenschilchips

(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 grote flespompoen
  • 1 grote rode ui, gepeld, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 75 ml water
  • 75 ml appelcider- of witte wijnazijn
  • 0,5 el suiker
  • 2 el gedroogde veenbessen
  • 4 el mayonaise
  • 0,5 tl vers geraspte gember
  • 4 tl bieslook, fijn gesneden
  • 100 gr oude geitenkaas, geschaafd
  • Extra vergine olijfolie
  • Verse zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
  2. Leg de hele pompoen op een bakplaat en plaats deze gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven. Wanneer je gemakkelijk met een vork in de pompoen kan prikken, weet je dat ‘ie gaar en zacht genoeg is.
  3. Haal de pompoen uit de oven en laat deze afkoelen. Eenmaal afgekoeld, verwijder je de schil en bewaar deze om later chips van te maken.
  4. Maak ondertussen de ingelegde uien. Voeg water, azijn en suiker toe aan een steelpannetje en zet op laag vuur. Verhit tot de suiker is opgelost en giet dit mengsel vervolgens over de gesneden uien. Zet opzij om af te koelen.
  5. Voor de chips: scheur de schil in grove stukken en meng met olijfolie en zout. Rooster deze vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Houd het goed in de gaten om te voorkomen dat het aanbrandt!
  6. Snijd de pompoen in dunne, ronde plakjes van 1 cm; leg de pompoenslierten opzij.
  7. Karameliseer de helft van de plakjes met een brander en verdeel zowel de gekarameliseerde als de gebakken plakjes afwisselend over vier borden.
  8. Maak de mayonaise door de geraspte gember en 1 el pompoenslierten te mengen.
  9. Bouw de carpaccio op door de pompoenplakjes te bestrooien met (uitgelekte) rode uien, gedroogde cranberries, wat dotjes gember-mayonaise, verse bieslook en geschaafde geitenkaas.
  10. Maak af met een drizzle olijfolie, pompoenschil chips en een flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper!

Vergeet niet te serveren met de Lowlander Autumn I.P.A. voor de ultieme pairing.

TIP: in plaats van pompoenschil chips kun je de pompoenpitten ook roosteren voor een krokante bite. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en rooster 15-20 minuten op 175 graden celsius tot ze krokant en goudbruin zijn.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Bier

Zo herken je een alcoholprobleem

Een biertje of wijntje op zijn tijd: niks mis mee, lekker, ontspannend. En de meesten van ons lukt het prima om op een verantwoordelijke manier van alcohol te genieten. Tegelijk zijn er ook genoeg mensen die méér drinken dan gezond of verstandig is, en die langzaam maar zeker een alcoholverslaving ontwikkelen. Dat is geen schande, maar wel iets wat een flinke impact kan hebben op je levenskwaliteit – en daarom iets dat je moet aanpakken. En hoe eerder je ziet en toegeeft dat je een probleem hebt met drank, hoe beter. Lees hier hoe je bij jezelf of bij een ander een (beginnende) alcoholverslaving herkent.

Nieuws06.09.2024

Zo herken je een alcoholprobleem

Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Het komt in gigantische pints, het is gitzwart (hoewel, daarover later meer) en het wordt ook wel cream genoemd: Guinness. Zeg je Dublin, dan zeg je Guinness. En waar Amsterdam zijn Heineken Experience heeft, biedt Guinn...

Lifestyle26.04.2024

Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren

Pablo Beer brengt een verrassend ingrediënt naar de bierwereld: cocabladeren. Na jaren van ontwikkeling is het gelukt om een perfecte balans te vinden in smaak en het gebruik van cocabladeren in het brouwproces. Pablo...

Drinks28.03.2024

Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Lowlander lanceert ‘s werelds allereerste Beersecco (6.8%) en vangt hiermee bier en prosecco in één fles. Iets waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. Met deze Beersecco word je als wijnliefhebber verleid tot...

Drinks15.11.2023

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Het lijkt er een beetje op dat we deze zomer in afgelegen plekken aan het duiken zijn. Eerst met restaurant Koks (**) op Groenland of met Jura whisky op Jura. Daar komt vandaag de meest afgelegen pub op het vastenland va...

Nieuws26.06.2023

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken

De afgelopen jaren hebben festivalbezoekers van Best Kept Secret het met ander bier moeten stellen, maar vanaf dit weekend drinken ze er weer Jupiler. Bierbrouwerij AB InBev heeft namelijk een nieuwe samenwerking geslote...

Drinks09.06.2023

Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp