De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Botanisch bierbrouwer Lowlander staat natuurlijk bekend om heerlijke bieren, maar ook om de toffe combinaties van gerechten en diezelfde bieren. Voor de introductie van hun herfstbier de Autumn I.P.A. die gemaakt is met pompoen, staat er een bijzonder smakelijke pompoencarpaccio op het menu.
Lowlander noemt het zelf een ‘Pumpkin party’ en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Kijkend naar de ingrediënten dan zie je dat De gedroogde cranberry’s een vleugje zoetigheid toevoegen, terwijl de gembermayonaise een typisch verwarmend en kruidig herfstgevoel geeft. Door te garneren met verse bieslook en gerijpte geitenkaas is dit het perfecte voorgerecht voor iedere herfst happening. Heerlijk bij het aangename bittertje en subtiel zoete karakter van de Lowlander Autumn I.P.A.
Pompoencarpaccio met gember-pompoen mayo en krokante pompoenschilchips
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen
- 1 grote rode ui, gepeld, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
- 75 ml water
- 75 ml appelcider- of witte wijnazijn
- 0,5 el suiker
- 2 el gedroogde veenbessen
- 4 el mayonaise
- 0,5 tl vers geraspte gember
- 4 tl bieslook, fijn gesneden
- 100 gr oude geitenkaas, geschaafd
- Extra vergine olijfolie
- Verse zwarte peper
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
- Leg de hele pompoen op een bakplaat en plaats deze gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven. Wanneer je gemakkelijk met een vork in de pompoen kan prikken, weet je dat ‘ie gaar en zacht genoeg is.
- Haal de pompoen uit de oven en laat deze afkoelen. Eenmaal afgekoeld, verwijder je de schil en bewaar deze om later chips van te maken.
- Maak ondertussen de ingelegde uien. Voeg water, azijn en suiker toe aan een steelpannetje en zet op laag vuur. Verhit tot de suiker is opgelost en giet dit mengsel vervolgens over de gesneden uien. Zet opzij om af te koelen.
- Voor de chips: scheur de schil in grove stukken en meng met olijfolie en zout. Rooster deze vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Houd het goed in de gaten om te voorkomen dat het aanbrandt!
- Snijd de pompoen in dunne, ronde plakjes van 1 cm; leg de pompoenslierten opzij.
- Karameliseer de helft van de plakjes met een brander en verdeel zowel de gekarameliseerde als de gebakken plakjes afwisselend over vier borden.
- Maak de mayonaise door de geraspte gember en 1 el pompoenslierten te mengen.
- Bouw de carpaccio op door de pompoenplakjes te bestrooien met (uitgelekte) rode uien, gedroogde cranberries, wat dotjes gember-mayonaise, verse bieslook en geschaafde geitenkaas.
- Maak af met een drizzle olijfolie, pompoenschil chips en een flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper!
Vergeet niet te serveren met de Lowlander Autumn I.P.A. voor de ultieme pairing.
TIP: in plaats van pompoenschil chips kun je de pompoenpitten ook roosteren voor een krokante bite. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en rooster 15-20 minuten op 175 graden celsius tot ze krokant en goudbruin zijn.
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023