Recepten28.06.2022

Pittige paddenstoelen taco’s met frisse korianderyoghurt


Exotische paddenstoelen die in Nederland zijn gekweekt zijn inmiddels op grote schaal verkrijgbaar. Denk daarbij aan oesterzwammen, shiitakes en koningsoesterzwammen. De paddenstoelen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen en worden steeds vaker ingezet als vleesvervanger. Daarnaast zijn ze ook nog eens het hele jaar door verkrijgbaar.

Oakfield Champignons B.V. uit het Limburgse Stramproy is specialist op het gebied van paddenstoelen. Het bedrijf daagde verschillende culinaire platformen uit om de ‘paddenstoelenzomerchallenge’ aan te gaan en een heerlijk zomers gerecht te maken met de diverse paddenstoelen. Charlotte ging voor Eatly de uitdaging aan en maakte er vrij legendarische taco’s mee.

Pittige paddenstoelen taco’s met frisse korianderyoghurt

Wat schreeuwt er nou meer zomer dan taco’s met veel limoen en wat pit? De oesterzwam is ideaal om te gebruiken hiervoor omdat hij vlezig is en goed de marinade opneemt.

Ingrediënten

  • 300 g oesterzwam paddenstoelen
  • 1 eetl. chipotle pepers (in blik bij de supermarkt)
  • 2 theel. miso
  • Zout en peper
  • 1 theel. komijnzaad
  • Neutrale olie
  • Bosje koriander
  • 3 eetl. volle yoghurt
  • 1 limoen
  • 5 maistortilla’s (wij hebben blauwe gebruikt)
  • 3 eetl. ingelegde rode uien

Bereidingswijze

  1. Pluk de oesterzwam paddenstoelen uit elkaar in een kom. Snijd de chipotle fijn en voeg toe aan de kom samen met de miso, zout, peper en komijnzaad. Roer alles door en zet een half uurtje weg.
  2. Hak de koriander fijn en voeg toe aan de yoghurt, meng door elkaar en kruid met zout, peper en een scheutje limoensap.
  3. Voeg een scheut neutrale olie toe aan een pan en bak de paddenstoelen op hoog vuur voor 5-7 minuten tot deze krokant en goudbruin.
  4. Verwarm ondertussen de tortilla’s in een droge pan.
  5. Maak de tortilla’s: doe een gulle lepel yoghurt op de tortilla’s en verdeel de paddenstoelen over de yoghurt en maak af met ingelegde rode ui en wat limoensap.
Paddo's zomerchallenge
Paddo's zomerchallenge
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp