Recepten28.12.2021

Vier makkelijke recepten om te maken met de kerstkliekjes


Hoewel genoeg mensen proberen om met de kerstdagen geen voedsel te verspillen, blijven er toch kliekjes over. Daarom deelt Soilmates vier recepten om van je kliekjes aardappelen, kaas, brood en broccoli nog een heerlijk gerecht te maken op derde, vierde of vijfde kerstdag.

De beste grap is natuurlijk dat deze gerechten altijd te maken zijn van je kliekjes als je geen voedsel wil verspillen. Want deze vier ingrediënten tover je met niet al te veel moeite om tot een zeer smakelijke snack of gerecht.

Crispy Roast Potatoes

Heb je gekookte aardappels gegeten bij je kerstdiner? Dan is dit de beste manier om van je restjes af te komen: Crispy Roast Potatoes.

Nodig:

  • 1 kilo left-over gekookte aardappels
  • 3 eetlepels Soilmates Healthy Oil
  • 1/2 theelepel saffraan
  • zout naar smaak

Maken:

  1. Verwarm de oven op 270 °C. Plaats je bakblik met 2 eetlepels Healthy Oil op de middelste richel en stamp de saffraandraadjes fijn tot een poeder.
  2. Mix 1 eetlepel Healthy Oil met de saffraan.
  3. Steek het gas aan en verwijder het bakblik.
  4. Zet het bakblik op het vuur, middelhoog. Verdeel de aardappels over het bakblik en schud ze met één hand goed door de olie.
  5. Verdeel met een kwastje het saffraanmengsel over de aardappels.
  6. Zet de bakplaat terug in de oven. Bak ongeveer 40 tot 50 min op 270 °C op de middelste richel. Draai halverwege om. Besprenkel met zout naar smaak!

Gefrituurde kaasbitterballen

Nodig:

  • left-over aardappel
  • left-over kaas
  • 1/5 fles Healthy Oil
  • 2 geklutste eieren
  • broodkruimels
  • zout naar smaak.

Maken:

  1. Verhit de Healthy Oil in een (frituur)pan.
    Stamp de aardappels fijn en kneed er ballen van. Stop een stuk kaas in het midden van de bal. Dip de ballen in ei en vervolgens door de broodkruimels.
  2. Frituur de ballen in een (frituur)pan tot ze knapperig en bruin zijn.
  3. Besprenkel met zout naar smaak en serveer met chilisaus!

Knoflookcroutons

Nodig:

  • left-over brood (elk soort), ongeveer acht sneetjes bij elkaar
  • 2 eetlepels Healthy Oil
  • 2 tenen knoflook
  • zout naar smaak

Maken:

  1. Verwarm de oven op 220 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Mix 2 eetlepel Healthy Oil met de geperste knoflook.
  3. Snijdt het brood in dobbelsteentjes. Mix het oliemengsel door de broodblokjes. Verspreid het brood op de bakplaat en bak ongeveer in 10 minuten droog en knapperig op de middelste richel. Draai halverwege om.
  4. Besprenkel met zout naar smaak!

Broccolipesto

Nodig:

  • left-over broccoli
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gram Parmezaan
  • 30 gram pijnboompitten
  • Soilmates Healthy Oil

Maken:

Doe de broccoli, pijnboompitten, scheut Healthy Oil en knoflook in een keukenmachine. Voeg extra olie toe als de pesto te droog is. Breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp