Recepten14.11.2022

Mosselen met pastis: de ideale harmonie tussen zilt, anijs en romig


De heren van Salud Distributions lieten onlangs een mooie fles pastis achter op de redactie. Het is de eerste (en waarschijnlijk enige) Britse pastis en wel van het gerenommeerde ginmerk Tanquin’s. Deze Cornish Pastis is een moderne versie van de klassieke anijsdrank. Heerlijk om te drinken, nóg lekkerder om mee te koken.

Door: Charlotte Hamilton

Pastis is namelijk fantastisch spul! Met de fles pastis van de boys van Salud hebben we natuurlijk een aardige borrel mee gedronken, maar we zijn er ook mee gaan stunten in de keuken. Want het is een geweldig ingrediënten om mee in de weer te gaan.

Zo gaan mosselen en pastis bijvoorbeeld enorm goed samen. De zilte smaak van de delicate mosselen gaat harmonieus goed met de anijzige pastis. Bovendien breng de vettige room dit hele gerecht in balans. Genoeg enthousiasme gecreëerd, tijd om het zelf uit te proberen.

Mosselen met Tanquin’s Cornish Pastis

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 kilo verse mosselen
  • 1 venkelbol
  • 1 sjalotje
  • Bosje peterselie
  • 1 eetl. roomboter
  • 100 ml pastis
  • 50 g crème fraîche
  • 1 citroen
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Maak de mosselen schoon: spoel ze af met water en verwijder de baarden en eventueel grote pokken. Laat de mosselen niet staan in water, dan gaat de mossel zich namelijk omspoelen met het water, en dan verlies je die verse zilte smaak. Tegenwoordig worden mosselen goed gespoeld met zeewater en is er vaak weinig zand meer te vinden.
  2. Snijd de venkel door midden en verwijder het harde hart. Snijd de venkelbol in plakken en bewaar het groen eventueel voor presentatie! Het oog eet natuurlijk eerst. Snipper het sjalotje fijn. Hak de peterselie tenslotte fijn.
  3. Zet een grote (mossel)pan op het vuur. Verwarm de boter in de pan en voeg de sjalot en venkel toe. Bak 5 minuten aan. Zet het vuur dan hoog en voeg de mosselen toe, gevolgd met de pastis, crème fraîche en peterselie. Breng de mosselen aan de kook, schud goed om en breng opnieuw aan de kook. Schud nogmaals en breng een derde keer aan de kook. De mosselen zouden nu open en gaar moeten zijn. Dit duurt ergens tussen de 5-10 minuten.
  4. Je kunt er voor kiezen om de mosselen nu af te maken met de citroen, zout en peper of om de mosselen uit de pan te nemen en het vocht verder in te koken.
  5. Serveer de mosselen met brood of friet.
Mosselen_Lot
Mosselen_Lot
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp