De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en spelt. Wanneer deze granen vermalen worden, ontstaat er meel of bloem. Meel, grover van structuur, behoudt de zemelen en kiemdeeltjes, terwijl bij bloem deze eruit gezeefd worden, perfect voor het bakken van taarten.
Duurzaamheid staat voorop
Nederlandse boeren nemen wat betreft duurzaamheid steeds vaker het voortouw. In Zuid-Holland telen zij graan op eigen bodem, een stap richting zelfvoorziening en lokale consumptie. Deze boeren introduceren tegenwoordig een nieuwe akkerbouwmethode die niet alleen het milieu ontziet, maar ook de bodemkwaliteit verbetert. Minder pesticiden, meer natuurlijke afweermechanismen, en bloemenranden langs de akkers die biodiversiteit bevorderen en het ecosysteem ondersteunen.
Na de oogst worden rustgewassen geteeld en groenbemesters geplant, allemaal ten gunste van biodiversiteit en bodemkwaliteit. Het graan wordt vervolgens in Nederland gemalen, waardoor de hele keten lokaal blijft. Dit betekent kortere afstanden, minder uitstoot, en een duurzaam resultaat.
Graan van Hier
Maar dan zijn we er nog niet want uiteindelijk gaat het er om dat wij als consument dit gemalen graan uit onze achtertuin ook gaan gebruiken in de keuken. Inmiddels heeft Koopmans, het merk wat je waarschijnlijk allemaal wel kent ‘Graan van Hier’ op de markt gebracht in verschillende varianten. Ideaal en smaakvol voor een ambachtelijke appeltaart (het recept staat met een kleine variatie hieronder), pannenkoeken of je eigen broodjes wilt maken. Deze graan van hier soorten zijn sowieso perfecte ingrediënten voor alles wat je wilt klaarmaken.
Recept voor een ambachtelijke appeltaart met een vleugje vlierbloesem
Bereidingstijd: 1 u 20 minuten
Ingrediënten voor een appeltaart met een diameter van 24 cm
Voor het deeg:
2 eieren
1 eidooier
450 g Koopmans Graan van Hier Tarwebloem
250 g suiker
150 g roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
2 tl bakpoeder
Voor de vulling:
1,5 kilo Jonagold appels of Goudreinet, geschild en in blokjes
200 g rozijnen plus 50 g cranberries
4 el vlierbloesemsiroop
3 el custardpoeder
2 el rietsuiker
2 el koekkruiden
Om te serveren: (optioneel)250 ml slagroom
80 g suiker
Bereidingswijze
1. Doe de blokjes appel in een grote kom en meng met de rietsuiker, de rozijnen en de vlierbloesemsiroop. Zet minimaal een half uur apart, zodat de vlierbloesemsiroop in het appelmengsel kan trekken.
2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Meng hierdoor de 2 eieren en boter en kneed het geheel tot een deeg. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
3. Maak van twee derde van het deeg een bol, en houd de rest van het deeg apart. Rol de bol met een deegroller uit tot een dunne plak op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de uitgerolde plak deeg in een ingevette of met bakpapier beklede springvorm.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
5. Meng de custardpoeder door het appelmengsel en vul de springvorm met het mengsel.
6. Rol het overige deeg deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en snijd in lange repen. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel en strijk af met eigeel.
7. Bak de appeltaart 50-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot deze gaar en goudbruin gekleurd is.
8. Laat de taart goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, en serveer eventueel met opgeklopte slagroom.
Aangepast recept ambachtelijke appeltaart
Het originele recept is met Jonagold en rozijnen. Door deze te vervangen door Goudreinet en cranberries en iets minder suikers krijgt deze ambachtelijke appeltaart net wat meer frisheid. Zo hebben we ook de koekkruiden achterwege gelaten.
De meeste liefhebbers houden van warme appeltaart met slagroon. Wat ons betreft smaakt hij koud uit de koelkast (zonder slagroom) zeker zo lekker, maar smaken verschillen. In alle gevallen is het smullen met als basis Koopmans Graan van Hier Tarwebloem.
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Nieuws05.05.2023