Recepten11.12.2022

Vier recepten die je volledig in de stemming voor de feestdagen brengen


Met het weer van afgelopen weekend en de vrieskou die ons deze week nog staat te wachten lijkt de winter begonnen te zijn. Hoogste tijd om je een beetje voor te bereiden op de feestdagen en een overdaad aan diners, borrels en feestjes. Bailey’s heeft alvast vier recepten om je naasten te verrassen en wat warmte te bieden.

Het fijne aan alle recepten die Bailey’s speciaal voor deze periode heeft gemaakt: ze zijn niet alleen heel fijn voor je gasten, maar ook voor jezelf. Er is namelijk altijd genoeg. Hoogste tijd dus om het thuis gezellig te maken, kaarsjes aan te steken, een goed muziekje aan te zetten en de keuken in te duiken.

Speculaas wafelkoekjes

Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Wachttijd: ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor 18 stuks:

Voor de koekjes:

  • 100 g speculaas
  • 110 g boter, zacht
  • 200 g tarwebloem (type 405)
  • Bloem voor het werkvlak
  • 1 ei (maat M)
  • 80 g bruine suiker
  • 40 ml Baileys Salted Caramel te koop bij o.a. Drank Gigant
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuifje zout
  • Zonnebloemolie om in te vetten

Voor de topping:

  • 150 g melkchocolade-coating
  • 5 ml Baileys Salted Caramel
  • 3 eetlepels karamelsaus (te koop bij de supermarkt)
  • 1 theelepel zeezout

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, mixer, kom, handmixer, huishoudfolie, wafelijzer, borstel, rooster, pan, fornuis, garde

Bereiding:

  1. Doe voor de koekjes speculaas in een blender en maal fijn. Kneed in een kom de bloem, bakpoeder, ei, suiker, boter, zout, Baileys en speculaas tot een deeg ontstaat. Wikkel het deeg in folie en laat minstens 1 uur afkoelen in de ijskast.
  2. Verwarm het wafelijzer voor. Verdeel het deeg op een bebloemd werkvlak in stukjes van elk ca. 30 g. Vorm de deegstukken met je handen tot een bal. Bestrijk het wafelijzer met een beetje zonnebloemolie en leg de deegballetjes met voldoende ruimte ertussen op het ijzer. Sluit het wafelijzer en bak ze in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen op het rooster.
  3. Hak voor de topping de chocoladecoating fijn en smelt dit in een kom boven een waterbad. Voeg Baileys toe en meng. Doop de helft van de koekjes in de chocolade en laat ze uitharden op een rooster. Giet karamelsaus en sprenkel zeezout over de koekjes en serveer.

Tip: De Baileys moet voor de topping op kamertemperatuur zijn, zodat hij zich met de getempereerde chocolade verbindt.

Baileys Waffle__
Baileys Waffle__

Tiramisu

Er is een Italiaanse klassieker die altijd kan, dus helemaal in de winter en als feestelijke afsluiting van een diner: tiramisu. Het maken van de tiramisu met Baileys neemt even in beslag door de wachttijd van het opstijven (drie uur). Dit betekent dus verplicht chillen in de tussentijd! Begin lekker op tijd met het maken van de tiramisu, om vervolgens wat tijd voor jezelf te nemen tijdens de wachttijd.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten
wachttijd: ca. 180 minuten

Ingrediënten voor 4 porties:

Voor de siroop:

  • 60 ml espresso, heet
  • 30 ml Baileys The Original Irish Cream
  • 1 eetlepel poedersuiker

Voor de tiramisu:

  • 2 eierdooiers (maat M)
  • 1 ei (maat M)
  • 50 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 20 ml Baileys The Original Irish Cream te koop bij o.a. Gall & Gall.
  • 120 g lange vingers (koekjes)
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, kommen, garde, ovenschaal (ca. 10 x 15 cm), koelkast

Bereiding:

  1. Meng voor de siroop espresso, Baileys en poedersuiker tot de poedersuiker volledig is opgelost.
  2. Klop voor de tiramisu eidooiers, eieren en poedersuiker tot het schuimt. Voeg mascarpone en Baileys toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  3. Bekleed een ovenschaal (ca. 10 x 15 cm) met de helft van de lange vingers en giet er de helft van de siroop overheen. Verdeel vervolgens de helft van de mascarponeroom erover en bedek met de resterende lange vingers. Herhaal deze stappen voor een tweede laag.
  4. Dek de tiramisu af en laat ongeveer 3 uur afkoelen in de ijskast. Bestrooi met cacaopoeder en dien op.

Tip: Als je dat lekker vindt, roer dan geraspte citroenschil door de mascarpone. Maar wees voorzichtig: gebruik alleen biologische citroenen voor het wrijven!

Eclairs gevuld met Baileys Espresso Crème

Bereidingstijd: ongeveer 90 minuten
wachttijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten voor 12 stuks:

Voor het soezendeeg:

  • 50 g boter
  • 200 ml water
  • 50 ml Baileys Espresso Crème te koop bij o.a. Mitra
  • 1 snuifje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 150 g tarwebloem (type 405)
  • 4 eieren (maat M)

Voor de room:

  • 400 g slagroom (30% vet)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 80 ml Baileys Espresso Crème
  • 2 theelepels espressopoeder, oplosbaar

Voor het glazuur:

  • 100 g poedersuiker
  • 1 theelepel espressopoeder, oplosbaar
  • 10 ml Baileys Espresso Crème
  • 30 g hazelnoten

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, pot, fornuis, houten lepel, kommen, handmixer, spuitzak, stervormige tuit (ca. 7 mm), oven, ovenschaal, bakpapier, bakplaat, garde, stervormige tuit (ca. 4 mm), mes

Bereiding:

  1. Breng in een pan boter, water en Baileys aan de kook. Voeg zout, suiker en bloem toe. Meng snel met een houten lepel en haal van het vuur. Zodra de substantie glad is, zet je de pan terug op het vuur en laat je het ongeveer 3 minuten op laag vuur branden. Er zal zich een dun laagje deeg vormen op de bodem van de pan. Zodra het deeg van de bodem loslaat, doe je het in een kom en laat je het ongeveer 5 minuten afkoelen. Voeg eieren toe aan het deeg en kneed met de deeghaken van de handmixer.
  2. Verwarm de oven voor (hetelucht: 175 °C). Vul een kleine braadpan tot 2/3 met water en schuif hem op het laagste rooster in de oven. Spuit het soezendeeg op twee met bakpapier beklede bakplaten, maak toeven van ca. 3 tot 5 cm lang. Bak de een na de ander in ca. 30 minuten op de middelste plank goudbruin. Open niet tussentijds de ovendeur, dan zakt het soezendeeg in. Na afloop van de baktijd uit de oven halen en laten afkoelen.
  3. Voor de crème klop je de slagroom en de vanillesuiker met de garde van de handmixer stijf. Meng de Baileys en het espressopoeder in een kleine kom tot het poeder is opgelost en klop dan kort door de room. Giet de crème in een spuitzak met een fijne stervormige tuit (ø ca. 4 mm).
  4. Snijd de eclairs in de lengte doormidden. Spuit stippen room op de onderste helft, dek af met de bovenste helft en druk zacht aan.
  5. Meng voor het glazuur poedersuiker, espressopoeder en Baileys tot een dik glazuur en smeer dit uit op de eclairs. Bewaar koud tot het opdienen. Hak de hazelnoten grof, sprenkel ze over de eclairs en dien op.

Gemiddelde hoeveelheid Baileys: 1,7 g per portie.

Tip: Wil je zelf karamelhazelnoten maken? Karameliseer dan 50 g suiker en 1 eetlepel honing in een pan, voeg de hazelnoten toe en roer. Laat de hazelnoten afkoelen op bakpapier.

Baileys Hot Chocolate met sparkles

Denk je aan de winter, dan denk je aan warme chocolademelk. Om de klassieke warme chocolademelk een feestelijke touch te geven, heeft Baileys een variant bedacht. Zo heb je het deze winter nooit meer koud. Drink hem tijdens een filmavondje samen op de bank of nodig je vrienden uit voor een winterborrel in de tuin of op het balkon.

Ingrediënten voor 2 stuks

  • 50 ml Baileys
  • 1 el cacaopoeder
  • 100 ml melk
  • Slagroom
  • Topping van marshmallows of chocoladekrullen

Bereiding

  1. Verwarm de melk zachtjes en roer het cacaopoeder erdoor.
  2. Giet de vloeistof daarna in je lievelingsmok.
  3. Voeg de Baileys toe en wees niet te zuinig met de toppings: een flinke toef slagroom, marshmallows (liefst geroosterd) en chocoladekrullen. Gebruik waar je zin in hebt! Bewonder het resultaat en tast toe.

NIX onder 18: Geen 18? Geen alcohol.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Cocktails

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Elke zoveel tijd is er wel een andere cocktail die hét helemaal is. Dan de Pornstar Martini, dan de Aperol Spritz en dit jaar de Espresso Martini. We sippen ze wel eens en we weten dat ze lekker zijn, maar er zijn meer...

Drinks31.07.2024

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Verder lezen over Drank

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Of je nu een verjaardag, jubileum of gewoon een gezellig samenzijn viert, een feestelijk gedekte eettafel is de perfecte manier om je gasten te verwelkomen en de juiste sfeer te creëren. Een mooi gedekte tafel laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en dat maakt elke gelegenheid extra speciaal. Wil je je eettafel extra feestelijk maken? Gebruik de volgende tips!

Lifestyle29.08.2024

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt late...

Gezond24.05.2024

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp