Recepten07.04.2022

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon


Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gasten te laten genieten van lokale specialiteiten. Het grootste kaasfeestje bleek de tartiflette.

Door: Charlotte Hamilton

In het dorpje Remich mochten Charlotte en ik na een bijzondere crèmantproeverij in een boot op de Moesel dineren in de prachtige wijnkelder van Benoît & Claude viticulteurs die tijdens het event hier een pop-uprestaurant hadden waar ze natuurlijk ook hun wijnen schonken.

Misschien was het de setting, misschien was het de avond, maar de tartiflette die ons voorgeschoteld werd was fan-tas-tisch. Geïnspireerd door deze avond heeft zij er een eigen versie van gemaakt.

Tartiflette met reblochon

(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 800 g krieltjes in schil
  • 3 uien
  • 2 takken rozemarijn
  • Paar takjes tijm
  • 30 g roomboter
  • 50 ml droge witte wijn
  • zout en peper
  • 200 ml slagroom
  • 300 g reblochon (Franse kaas)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Pel en snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan en bak de uien met de tijm en rozemarijn tot de uien zacht zijn.
  3. Blus de uien af met een scheut witte wijn en stoof ze tot ze boterzacht zijn. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de aardappelen door de helft of eventueel in vieren als de krieltjes groot zijn. Doe ze daarna in een pan met water en zout en zet de pan op het vuur. Kook de aardappelen in circa 10 minuten gaar. Meng de aardappelen en uien en verdeel ze over de ovenschaal.
  5. Schenk vervolgens de slagroom eroverheen.
  6. Snijd de Reblochon in plakken en verdeel ze over het gerecht. Zet de schaaltjes circa 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Foodtrip

De tweede Rum Week op Bonaire vindt deze week plaats

Dat Bonaire en rum inmiddels synoniem zijn, hebben we eind vorig jaar zelf mogen ervaren tijdens ons bezoek aan het Caribisch eiland. Deze week vindt er de tweede editie van de Bonaire Rum Week plaats. Natuurlijk speelt...

Drinks13.06.2023

De tweede Rum Week op Bonaire vindt deze week plaats

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...

Hotspots03.06.2023

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Portugal wordt een gastronomische bestemming, eerste stap: een eigen Michelingids

De Michelingids voor Spanje én Portugal is dit jaar voor het laatst uitgebracht, want volgend jaar krijgt Portugal een eigen gids. Dat gaat van alles op gastronomisch gebied versnellen in het land. Niet gek dat allerlei...

Nieuws22.05.2023

Portugal wordt een gastronomische bestemming, eerste stap: een eigen Michelingids

Holland America Line viert 150e verjaardag in Rotterdam

Om de 150ste verjaardag te vieren van de Holland America Line (HAL) zette vlaggenschip Rotterdam van de rederij vanuit Fort Lauderdale in Florida op 3 april richting koers naar Rotterdam, daar waar het allemaal begon. Da...

Nieuws02.05.2023

Holland America Line viert 150e verjaardag in Rotterdam

Tourtje Tilburg: Met Bas van Foodies de nieuwe culinaire hotspots ontdekken

Tilburg, je bent er. Dat is het motto van de stad en ik ken denk ik géén stad waar mensen zo’n onduidelijk beeld van hebben dan Tilburg. Als ik met oud-huisgenoten of oud-studiegenoten van de opleiding journalistiek...

Hotspots07.04.2023

Tourtje Tilburg: Met Bas van Foodies de nieuwe culinaire hotspots ontdekken

Notiz Hotel Leeuwarden ideale uitvalsbasis met gastronomische parel Wannee

Leeuwarden is een van de mooiere en toffere steden van ons land, maar voor velen van ons ligt het nét een beetje uit de richting. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Maastricht, mooiste stad van het land maar een gedoe om er...

Hotspots06.04.2023

Notiz Hotel Leeuwarden ideale uitvalsbasis met gastronomische parel Wannee

6 hotspots op Bonaire die je zeker moet bezoeken als je er bent

Naar aanleiding van de culinaire reis naar Bonaire kwamen er wat vragen binnen van lezers (en volgers) over welke hotspots op het gebied van eten en drinken je écht moest doen als je op het eiland bent. Nou heb ik het g...

Hotspots09.02.2023

6 hotspots op Bonaire die je zeker moet bezoeken als je er bent

8 geweldige hotelbars in Nederland en België om een cocktail te drinken

Op afgelopen Horecava werd het al duidelijk: de cocktailrevolutie is eindelijk echt op gang in Nederland. Mooie producten, innovaties en steeds meer goede bartenders die hun vak verstaan. Niet gek dat er in ons land stee...

Hotspots04.02.2023

8 geweldige hotelbars in Nederland en België om een cocktail te drinken

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Verder lezen over Kaas

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en duurzaamheidsfans. Dreamfarm, opgericht door een team van gepassioneerde food-lovers uit Italië, komt met een plantaardig alternatief voor mozzarella op de Nederlandse markt. Je...

Recepten20.06.2024

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Er zijn van die zaken waar je bij binnenkomst gelijk het gevoel hebt van dat het er klopt. Dat had ik toen ik onlangs in Rotterdam bij La Petite Soeur binnenliep. Het kleine zusje van Bistrot du Bac was genomineerd voor...

Hotspots27.12.2022

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

De Landgoederij in Bunnik was op zondag 4 september omgetoverd tot culinaire hotspot om het 90-jarige jubileum van Gastrovino te vieren. Bij meer dan 40 stands waren allerlei delicatessen en ongeveer 200 (prijswinnende)...

Drinks13.09.2022

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Er was een tijd dat de plantaardige alternatieven voor kaas niet te nassen waren. Inmiddels zijn er steeds meer alternatieven op de markt die daadwerkelijk goed smaken. Of het iets met kaas vandoen heeft is een tweede. E...

Food05.07.2022

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

Voor iedereen die graag geniet van de fijne geneugtes des levens zoals een goede kaasplank gaat dit artikel antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: welke kaaskorsten kun je eten? Want vaak ligt op het eind van...

Food19.05.2022

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij

De vaste lezers van Eatly weten dat hier op de redactie een credo geldt en dat is: kaas is leven! Vandaar dat een goede borrelplank altijd met gejuich wordt ontvangen, mits er kaas op ligt. Vandaar dat het idee van De Ka...

Nieuws23.03.2022

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij

Dit is waarom een ritje naar Luxemburg meer dan de moeite waard is

Een paar weken geleden was het tijd voor de eerste foodtrip van 2022: een weekendje Luxemburg om een kijkje te nemen in Luxemburg Stad en de Moselle-regio. We waren uitgenodigd om te komen genieten van het Wine, Cheese,...

Hotspots23.02.2022

Dit is waarom een ritje naar Luxemburg meer dan de moeite waard is