Recepten04.12.2022

Signature Dish Joris Bijdendijk: Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc


Het hele idee van Aberfeldy om iedereen de ‘whisky way of life’ te leren met behulp van Benjamin Herman en Joris Bijdendijk is natuurlijk heel vet. In het eerdere artikel hebben we vooral de achtergronden uitgelicht over het hoe en wat van The Whisky way of Life. Maar het mooie: chef Bijdendijk heeft een paar van zijn recepten gedeeld, waaronder zijn legendarische: millefeuille van biet met een Tomasu beurre blanc.

Een paar weken geleden had ik al het genoegen om een avondje The Whisky Way of Life te mogen beleven. Chef Bijdendijk maakte drie hele mooie gerechten en Benjamin Herman zorgde met zijn jazztrio voor de muzikale omlijsting. Toen het hoofdgerecht, de millefeuille van biet, op tafel kwam heb ik na een hap al gelijk Jeff van de TOKObar een berichtje gestuurd, want mijn god wat is dit lekker. Zo maak je hem thuis!

Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc

Ingrediënten:

  • 2 grote bieten
  • 1 fles bietensap

Snijd de bieten in dunne plakjes, leg die op elkaar en
bind ze op met keukentouw. Zet de opgebonden bietenpakketjes rechtop in een pan. Voeg het bietensap toe tot de bieten half onder staan.
Breng aan de kook en laat een half uur koken. Draai de bieten om en kook nog eens een half uur. Zet het vuur laag en laat het bietensap inkoken tot een siroop (terwijl de bieten nog in de pan zitten). Keer de bieten voortdurend om tijdens het inkoken.

Peterselie-olie:

  • 1 bos bladpeterselie (80 gr)
  • 100 ml zonnebloemolie

Pluk de blaadjes van een bos peterselie. Draai de blaadjes samen met de olie gedurende 5 minuten helemaal fijn in de keukenmachine. De olie zal warm worden door het draaien. Giet de olie in een doek en laat die uitlekken.

Tomasu beurre blanc

  • 15 ml seru dashi (geconcentreerde dashi van de toko)
  • 60 ml sushi seasoning
  • 30 ml water
  • 15 ml droge witte wijn
  • 15 ml Tomasu sojasaus
  • 30 ml slagroom ongezoet
  • 100 gram roomboter in blokjes

Maken:

Meng alle vloeibare ingrediënten (behalve de boter) en breng aan de kook. Roer er van het vuur af de koude boter in klontjes door, zodat een emulsie ontstaat. Verwijder het touw voorzichtig van de bietenpakketjes. Snijd ze doormidden,zodat je vier gelijke stapeltjes krijgt (twee uit elke biet). Verwarm de bietenstapeltjes kort in de oven en lak ze af met de bietensiroop. Leg de bietenstapeltjes voorzichtig op vier borden. Schenk de groene olie bij de beurre blanc. Roer voorzichtig, zodat er grote parels ontstaan. Schenk nu de saus naast de biet en… geniet!

Bijdendijk Biet Beurre Blanc
Bijdendijk Biet Beurre Blanc
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp