Recepten01.09.2022

3x Lenna Omrani’s favoriete budget friendly vegan recepten


Vegan kookboekenauteur Lenna Omrani kennen we natuurlijk van haar eerste boek Every Day Vegan. Met haar tweede boek Every Day Vegan Budget Friendly laat ze zien dat je voor een gezonde vegan lifestyle geen nier hoeft te verkopen. Wel zo fijn in deze dure tijden. Dit zijn Lenna’s drie favoriete recepten.

“Dat plantaardig eten duur zou zijn, is een hardnekkige fabel die ik graag ontkracht”, zegt Lenna. Met haar nieuwe recepten en kooktips eet jij elke dag als een plantaardige koning(in), en dat terwijl je ook je bizarre gasrekening nog kunt betalen. Win-win!

BBQ tempehburgers

10-12 burgertjes – 30 minuten – €1,01 p.p.

Nodig:

Oven, koekenpan, keukenmachine, tapasprikkers

‘Broodjes’

  • 3 grote zoete aardappels in 20-24 plakken
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 3 tomaten, in plakken
  • 100 gr sla naar keuze
  • 100 gr plantaardige yoghurt
  • 2 el citroensap
  • ½ tl knoflookpoeder
  • peper en zout, naar smaak

Burgertjes

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 400 gr tempeh, in blokjes
  • 400 gr kikkererwten of cannellonibonen uit blik, uitgelekt
  • 2 tomatenpuree
  • 50 gr glutenvrije havermout
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 100 gr vegan bbq-saus
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
  3. Maak in de tussentijd de tempehburgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg het gerookte-paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak nog een paar minuten, of tot de wortel zacht is.
  4. Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellonibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Of olijfolie of water als het te droog is.
  5. Maak van de massa 8 tot 12 kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer ze dan in met bbq-saus.
  6. Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.
  7. Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout in een schaaltje en zet opzij.
  8. Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst een burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in.
Every Day Vegan
Every Day Vegan

Kurkuma bonenballetjes

4-6 porties – 40 min. – €1,15 p.p.

Nodig

Keukenmachine, hapjespan

Kurkuma bonenballetjes

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 150 gr champignons, in kleine stukjes
  • 200 gr cannellinibonen uit blik, uitgelekt
  • 150 gr oud (glutenvrij) brood
  • 2 tl kurkumapoeder
  • optioneel: 1 el sojasaus (of tamari voor glutenvrij)
  • 1 tl zout en 1 tl zwarte peper
  • optioneel: havermout of bloem

Tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 gr tomatenblokjes, uit blik
  • peper en zout, naar smaak

Garnering

  • Verse bladpeterselie, fijngehakt
  • Sesamzaad

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in de hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten.
  2. Voeg de champignons toe en bak ze een paar minuten mee.
  3. Schep het mengsel, samen met de overige ingrediënten voor de balletjes, in de keukenmachine en mix tot een dikke en stevige massa. Is het te plakkerig? Voeg dan wat havermout of bloem toe.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  5. Draai van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op de bakplaat en bestrijk met olijfolie.
  6. Bak de balletjes 25 minuten in de oven en draai ze halverwege om.
  7. Maak intussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie in de hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui en knoflook 3 minuten.
  8. Voeg de Italiaanse kruiden, tomatenpuree en peper en zout toe en bak 2-3 minuten mee.
  9. Voeg daarna de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door en breng de saus aan de kook. Laat het 10 minuutjes zacht koken op laag vuur met de deksel op de pan.
  10. Haal de balletjes uit de oven. Schep de tomatensaus in een ovenschaal of gietijzeren pan en leg de balletjes erin. Garneer met verse bladpeterselie en sesamzaad.

Kaneel French toast

3-4 porties – 15-20 min. – €0,80 p.p

Nodig

Garde, koekenpan

Toast

  • 200 ml sojamelk (of amandelmelk)
  • 30 g maïzena
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 2 tl kaneel
  • 1 el suiker of agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el olie, om in te bakken
  • 6-8 sneden (oud) volkorenbrood of glutenvrij brood
    Topping
  • Fruit naar keuze
  • Fijngehakte noten
  • 100% pindakaas
  • Plantaardige yoghurt

Bereiding

  1. Mix de sojamelk, de maïzena, het gebroken lijnzaad, de kaneel, de suiker of de agavesiroop en het vanille-extract met een garde in een grote kom (het brood moet er helemaal in passen).
  2. Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Dompel een sneetje volkorenbrood onder in het beslag.
  3. Leg het brood voorzichtig in de koekenpan en leg intussen een volgend sneetje brood in de kom. Leg deze ook in de pan.
  4. Bak de French toast 2 tot 3 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn. Draai ze om met een spatel.
  5. Herhaal dit met de rest van het brood en ga door tot al het beslag op is. Serveer de French toast vers uit de pan of houd ze warm in de oven op lage temperatuur, afgedekt met een theedoek.
  6. Garneer ze met toppings zoals vers fruit, noten, pindakaas of plantaardige yoghurt.

(Afbeeldingen bij dit artikel: © Mitchell van Voorbergen)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Verder lezen over Plantaardig

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Het blijkt in de praktijk best lastig om van bepaalde vleesproducten een plantaardige variant te maken, denk bijvoorbeeld aan veel vissoorten. Toch lukt het Beyond Meat na eerdere introducties nu ook om plantaardige vers...

Food21.02.2023

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Er was een tijd dat het aantal vleesvervangers in de supermarktschappen vrij gering was en maar uit twee of drie merken bestond. Met een beetje smakeloze en inspiratieloze producten als gevolg. Inmiddels puilen supermark...

Food08.02.2023

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers