De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Vegan kookboekenauteur Lenna Omrani kennen we natuurlijk van haar eerste boek Every Day Vegan. Met haar tweede boek Every Day Vegan Budget Friendly laat ze zien dat je voor een gezonde vegan lifestyle geen nier hoeft te verkopen. Wel zo fijn in deze dure tijden. Dit zijn Lenna’s drie favoriete recepten.
“Dat plantaardig eten duur zou zijn, is een hardnekkige fabel die ik graag ontkracht”, zegt Lenna. Met haar nieuwe recepten en kooktips eet jij elke dag als een plantaardige koning(in), en dat terwijl je ook je bizarre gasrekening nog kunt betalen. Win-win!
BBQ tempehburgers
10-12 burgertjes – 30 minuten – €1,01 p.p.
Nodig:
Oven, koekenpan, keukenmachine, tapasprikkers
‘Broodjes’
- 3 grote zoete aardappels in 20-24 plakken
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui, in ringen
- 3 tomaten, in plakken
- 100 gr sla naar keuze
- 100 gr plantaardige yoghurt
- 2 el citroensap
- ½ tl knoflookpoeder
- peper en zout, naar smaak
Burgertjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 wortels, in blokjes
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 400 gr tempeh, in blokjes
- 400 gr kikkererwten of cannellonibonen uit blik, uitgelekt
- 2 tomatenpuree
- 50 gr glutenvrije havermout
- 2 el sojasaus of tamari
- 100 gr vegan bbq-saus
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
- Maak in de tussentijd de tempehburgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg het gerookte-paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak nog een paar minuten, of tot de wortel zacht is.
- Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellonibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Of olijfolie of water als het te droog is.
- Maak van de massa 8 tot 12 kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer ze dan in met bbq-saus.
- Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.
- Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout in een schaaltje en zet opzij.
- Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst een burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in.
Kurkuma bonenballetjes
4-6 porties – 40 min. – €1,15 p.p.
Nodig
Keukenmachine, hapjespan
Kurkuma bonenballetjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 150 gr champignons, in kleine stukjes
- 200 gr cannellinibonen uit blik, uitgelekt
- 150 gr oud (glutenvrij) brood
- 2 tl kurkumapoeder
- optioneel: 1 el sojasaus (of tamari voor glutenvrij)
- 1 tl zout en 1 tl zwarte peper
- optioneel: havermout of bloem
Tomatensaus
- 1 el olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el tomatenpuree
- 400 gr tomatenblokjes, uit blik
- peper en zout, naar smaak
Garnering
- Verse bladpeterselie, fijngehakt
- Sesamzaad
Bereiding
- Verhit de olijfolie in de hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak ze een paar minuten mee.
- Schep het mengsel, samen met de overige ingrediënten voor de balletjes, in de keukenmachine en mix tot een dikke en stevige massa. Is het te plakkerig? Voeg dan wat havermout of bloem toe.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Draai van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op de bakplaat en bestrijk met olijfolie.
- Bak de balletjes 25 minuten in de oven en draai ze halverwege om.
- Maak intussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie in de hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui en knoflook 3 minuten.
- Voeg de Italiaanse kruiden, tomatenpuree en peper en zout toe en bak 2-3 minuten mee.
- Voeg daarna de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door en breng de saus aan de kook. Laat het 10 minuutjes zacht koken op laag vuur met de deksel op de pan.
- Haal de balletjes uit de oven. Schep de tomatensaus in een ovenschaal of gietijzeren pan en leg de balletjes erin. Garneer met verse bladpeterselie en sesamzaad.
Kaneel French toast
3-4 porties – 15-20 min. – €0,80 p.p
Nodig
Garde, koekenpan
Toast
- 200 ml sojamelk (of amandelmelk)
- 30 g maïzena
- 1 el gebroken lijnzaad
- 2 tl kaneel
- 1 el suiker of agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 2 el olie, om in te bakken
- 6-8 sneden (oud) volkorenbrood of glutenvrij brood
Topping - Fruit naar keuze
- Fijngehakte noten
- 100% pindakaas
- Plantaardige yoghurt
Bereiding
- Mix de sojamelk, de maïzena, het gebroken lijnzaad, de kaneel, de suiker of de agavesiroop en het vanille-extract met een garde in een grote kom (het brood moet er helemaal in passen).
- Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Dompel een sneetje volkorenbrood onder in het beslag.
- Leg het brood voorzichtig in de koekenpan en leg intussen een volgend sneetje brood in de kom. Leg deze ook in de pan.
- Bak de French toast 2 tot 3 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn. Draai ze om met een spatel.
- Herhaal dit met de rest van het brood en ga door tot al het beslag op is. Serveer de French toast vers uit de pan of houd ze warm in de oven op lage temperatuur, afgedekt met een theedoek.
- Garneer ze met toppings zoals vers fruit, noten, pindakaas of plantaardige yoghurt.
(Afbeeldingen bij dit artikel: © Mitchell van Voorbergen)
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023