Tourtje Tilburg: Met Bas van Foodies de nieuwe culinaire hotspots ontdekken

Tourtje Tilburg: Met Bas van Foodies de nieuwe culinaire hotspots ontdekken

Vorig artikel Volgend artikel

Tilburg, je bent er. Dat is het motto van de stad en ik ken denk ik géén stad waar mensen zo’n onduidelijk beeld van hebben dan Tilburg. Als ik met oud-huisgenoten of oud-studiegenoten van de opleiding journalistiek praat, die al jaren niet meer hier wonen, dan is de eerste vraag bijna altijd: hoe is het nou in Tilburg?

Als ik dan heel enthousiast begin te praten dat ‘we’ een stadspark hebben dat voortgekomen is uit het grootste burgerinitiatief van Nederland, dat de nieuwe bibliotheek wereldwijd architectuurprijzen heeft gewonnen, dat museum De Pont een van de beste musea van ons land is, dan kijken ze al heel bedenkelijk. Maar als ik enthousiast over nieuwe restaurants of bars begin, dan gaat het helemaal mis.

Onbekend maakt onbemind

Er is denk ik geen stad waar het credo ‘onbekend maakt onbemind’ zo voor geldt, als voor Tilburg. Dat merkte ik ook heel erg als ik met andere platforms uit de food & drinks wereld erover had. Nadat ik voor de zoveelste keer mensen enthousiast had gemaakt voor TokoBAR of Pig & Rye, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met Ticket To Tilburg. Het resultaat: maandelijks ga ik met een (landelijk) foodplatform op pad om Tilburg op het gebied van eten en drinken te showen.

Tour du Tilburg #1

Mijn eerste gast is Bas van Foodies en met hem ben ik vooral naar de nieuwe zaken in de Spoorzone, de beste gastrobar van Nederland én de nieuwe wijnzaak aan het Piusplein geweest. De beste grap aan dit alles was dat ik op één van deze plekken na, ik bij alle andere zaken ook nog niet was geweest. Dus ook voor mij was het een ontdekkingstocht.

Gourmet Market Central Station

Tijdens de coronaperiode kreeg Tilburg eindelijk de eerste echte foodhall in de vorm van Gourmet Market Central Station. Daar zijn in een oude afrangeerloods van de NS zestien verschillende foodstands en keukens samengebracht.

Heel vet is dat ze dit over verschillende verdiepingen doen en je zo een unieke foodhall krijgt. Alle bestellinngen gaan via een QR-code en er is bediening voor de drankjes. Dus als je eenmaal een rondje hebt gedaan en lekker zit, kan het feest beginnen.

Helaas hadden we vooral een goed gesprek daar en zodoende geen tijd om het een en ander uit te proberen. Maar, daar komt zeer binnenkort verandering in. En een letterlijke tip van Flip: in het weekend kan het tussen 18 / 19u helemaal vol zitten, loop dan vooral een uurtje eerder of later binnen.

LOC Brewery

Een andere nieuwkomer in de Spoorzone is de brewpub van LOC Brewery. De brouwers zitten al jaar en dag in de Spoorzone, maar hebben onlangs een fantastische, nieuwe locatie geopend. Een plek waar ze bier kunnen brouwen, waar je heel goed kan eten maar vooral ook kan genieten van de lekkere bieren.

De nieuwe kaart is ingegaan, dus volgende week komt er een heel artikel over de nieuwe kaart en toffe gerechten die erop staan. Want het eten bij LOC gaat echt véél verder dan je in eerste instantie zou verwachten bij een brouwerij.

Het voorproefje dat Bas en ik kregen beloofde al veel goeds: naast goede chickenwings een gerecht met gegrilde pompoen en nutella. Het hoort niet te werken, maar smaakte als een perfect dessert. Mooi om te zien wat chef Remco qua smaken in de gerechtenn in combinatie met de bieren weet te creëren.

Hooked

Op de Korte Heuvel vind je restaurant Hooked. Dit is een plek waar je aanschuift om lekker te eten en borrelen en waar je altijd nog even blijft hangen, Het doet denken aan zaken in Spanje waar deze manier van uiteten gaan bijna dé manier is. Op de kaart vind je allerlei gerechten die geïnspireerd zijn op de keukens uit Spanje, Italië en Frankrijk.


Naast dat gastvrouw Ingeborg ons geweldig ontving en in de watten heeft gelegd, waren we echt weggeblazen door de meeste gerechten die we voor onze neus kregen. Een gerecht met bloemkool in de hoofdrol maakte in één keer duidelijk waarom je er soms 5 euro in de supermarkt voor moet betalen.

En het ijs van olijfolie, gevuld met eendenlever op een crunch van macadamianoten hoort sinds deze avond in de top 5 lekkerste gerechten ooit gegeten. Helemaal niet vreemd dat Hooked door Entree Magazine uitgeroepen is tot Best New Restobar 2022.

Wijnbar Vine

Aan het Piusplein is inmiddels wijnbar Vine een jaartje open. Een aanwinst voor dit plein, maar ook voor de stad. Je kan bij allerlei restaurants hele mooie wijnen bij de gerechten krijgen, alleen echte plekken om te genieten van bijzondere wijnen zijn er niet echt.

Vine springt dus op een hele fijne manier in een hiaat in het horeca-aanbod in Tilburg. Voor de opening is het pand goed onder handen genomen en dat zorgt bij binnenkomst gelijk voor een warme sfeer. Met een prachtige wijnkaart en dito gerechten is het een geweldige toevoeging. Laat je door het kundige personeel ab-so-luut informeren over welke wijnen te proeven en vooral ook welke lekkere spijscombinatie daar dan weer mee te maken zijn.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies