TOKObar Tilburg brengt de stad nieuwe smaken en culinaire ideeën

TOKObar Tilburg brengt de stad nieuwe smaken en culinaire ideeën

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn een paar spots in Tilburg die ik altijd aanraad om een ‘When in Rome…’ te doen. Een daarvan is TOKObar To Go. Je vindt daar de beste bao’s van de stad, hun legendarische Aziatische versie van een kapsalon genaamd The Holy Grail, belachelijk lekkere katsu-sandwiches en niet te missen weekend specials. Hoogste tijd dus om eens te gaan zitten met eigenaar Jeffrey Raimond.

Mijn eerste ervaring met de bao’s die je nu bij TOKObar kan krijgen, was ergens in het begin van 2020 op een heel andere plek. Raimond legt uit: “In januari 2020 kregen we de kans om in Bank15 ons concept uit te proberen. Mede ingegeven door de kleine ruimte en keuken moesten we ons vooral toeleggen op bao’s en twister fries.”

Meteen een succes

Het concept was tien jaar geleden al bedacht, maar Tilburg was er toen op eetgebied nog niet klaar voor. Dat bleek heel anders in januari 2020. “Het leek wel alsof Tilburg had zitten azen op bao’s”, begint Raimond. “Vanaf het moment dat we opengingen in Bank15 was het druk en hebben we echt hard mogen knallen in de keuken.”

Eerste lockdown

Zoals iedereen weet zag de wereld er in februari 2020 ineens compleet anders uit. Voor Raimond een flinke uitdaging met een net geopend restaurant. Toch vielen er een paar zaken perfect samen, aangezien ze zich al voor aan het bereiden waren om ook afhaal te gaan doen. Toch had niemand hen er op voor kunnen bereiden wat er de eerste avonden zou gebeuren.

Het verhaal over de eerste dagen van afhaal in combinatie met de lockdown doen denken aan scenes uit The Bear. Raimond vertelt lachend: “Op de eerste dag kwamen er misschien wel 200 a 300 bestellingen binnen met als gevolg dat we om 19:00 uur volledig uitverkocht waren. ’s Nachts gebeld met de leverancier gevraagd om van alles het dubbele te leveren voor de volgende dag. Dat hielp enigszins want toen waren we rond 21:15 uur volledig uitverkocht.”

Nieuwe lockdown

Tussen de eerste en tweede lockdown veranderde er veel voor Raimond. Bank15 ging in juli 2020 dicht dus er moest een nieuwe spot gevonden worden. Dat werd een pand aan het Radiopleintje in het Dwaalgebied. TOKObar To Go was geboren en de plek gaf ruimte om weer een stap dichterbij het originele concept te komen. Maar ook hier werd de ondernemer al vrij rap weer geconfronteerd met een volgende lockdown.

Born ready

Door alles wat er was gebeurd in Bank15 tijdens de eerste lockdown, was iedereen klaar voor afhaal toen er een nieuwe lockdown kwam. Misschien wel iets te goed. “We hadden de eerste avonden echt flinke rijen voor de deur met gasten die kwamen afhalen. Op een gegeven moment kwam de politie langs om te vragen wat er gaande was. Toen we uitlegden dat dit allemaal afhaal was, hebben ze zelfs geholpen om alles in goede banen te leiden.”

Holy Grail

Op dat moment wist ik vooral dat ik bij TOKObar moest zijn voor de beste bao’s van Tilburg en verdomd smakelijke twister fries met bao mayo. Toen Ron Simpson via Twitter liet weten dat hij speciaal vanuit Amsterdam naar Tilburg kwam voor de sandwiches en dat de ‘Holy Grail’ daadwerkelijk de Holy Grail was, schaamde ik me bijna dat ik die nog niet eens had geprobeerd.

Het doet dit gerecht geen eer aan om het een ‘next level kapsalon’ te noemen, tocht dekt het de lading het beste. De Holy Grail bestaat namelijk uit twister fries met daarop langzaam gegaarde runderstoof in zoete sojasaus, bao-mayo, mosterdzaad, zoetzure kool- en wortesla, ingelegde ui, suikerpinda’s en Indonesische beurre blanc. Laat die laatste even op je inwerken, want Ron Simpson nam na het proeven gelijk contact op met Joris Bijdendijk over deze tovenarij.

Gerechten TOKObar To Go

De gerechten bij TOKObar To Go zijn geïnspireerd door alles dat onder de paraplu van Aziatisch eten valt. Het menu is ingegeven door de eigen roots, de creativiteit van de chefs en het testen van allerlei smaakcombinaties in de keuken. Zo weten ze wat wel en wat niet werkt en is het mogelijk om allerlei werelden samen te brengen onder een dak.

Daarbij ligt voor Tokobar To Go de nadruk op comfort food met het idee van ‘fast and good’. “De visie achter wat we met het originele en het to go-concept hebben, is dat we eigenlijk de plek moeten zijn waar iedereen die van lekker eten houdt zijn weg weet te vinden naar ons”, vertelt Raimond. “Dus van foodie die naar Tilburg reist om een van onze weekendspecials te proberen tot sterrenchef die wil genieten van lekkere, goede en eerlijke Aziatische gerechten zonder opsmuk.”

Nieuwe stap

Hoewel TOKObar To Go echt een vaste plek heeft verworven in het Tilburgse culinaire landschap, staan we toch aan de vooravond van een transformatie. Raimond legt uit: “Na een lange strijd om hem te bemachtigen hebben we eindelijk de horecavergunning binnen, daamee gaat voor ons een langgekoesterde droom in vervulling.”

Originele concept

“De To Go-variant was voor ons namelijk een volgende stap naar het originele concept dat zich het best laat omschrijven als een asian kitchen and natural winebar”, vervolgt Raimond zijn verhaal. “We hebben namelijk eindelijk groen licht gekregen van de gemeente, dus we hebben de afgelopen tijd de zaak omgebouwd tot het originele concept. We hebben nu zelfs de ruimte voor een mooi terras.”

Andere steden

Voor de Tilburgers die dit artikel lezen en denken dat ze hun geliefde TOKObar To Go moeten gaan missen, is er goed nieuws. Op de huidige locatie vind je nog verschillende klassiekers op de kaart en op een andere plek in Tilburg opent er gewoon weer een To Go.

En Raimond heeft ook nog een fijne teaser voor andere steden: “Voor je lezers uit andere steden heb ik goed nieuws. TOKObar gaat namelijk zijn vleugels uitslaan en is eind van het jaar óók in Breda te vinden en begin volgend jaar ook in Amsterdam. So stay tuned!”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies