Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten en natuurlijk veel wijn. Zelf ben ik onlangs naar een voor mij nog onbekende regio geweest: de Zuid-Atlantische kust en in het bijzonder Loire-Atlantique en de Vendée.

De regio bevindt zich in het zuiden van Frankrijk waar de Loire na een lange reis door het land onder Bretagne uitmondt in de Atlantische Oceaan. In deze streek vind je letterlijk alles wat Frankrijk zo’n mooi land maakt. Je vindt er mooie zandstranden om allerlei buitensporten te ontplooien, bijzondere natuur met moerassen, de meest noordelijke zoutvelden van Europa en vooral op gastronomie gebied veel moois uit de zee.

Bijzondere kustplaatsen

Tijdens deze trip hebben we op een paar dagen tijd verschillende kustplaatsen bezocht met ieder een eigen idee van recreëren aan, in of uit het water. Bij Saint Brevin - Les Pins eindigt een route van bijzondere kunstwerken die je terugvoeren naar Nantes. Le Serpent d’Ocean vind je op het einde van de route; een metalen slangenskelet dat zich onder- en bovenwater bevindt.

Guérande

Een van de meest bijzondere plaatsjes in Loire-Atlantique is Guérande. Het is een middeleeuwse vestingstad waar binnen de stadsmuren het heden en verleden bijzonder samenkomen. Zoek hier vooral even naar lokale zoetigheid: Le Fondant Baulois en Le Gâteau Nantais (die is met rum) of op een van de (zonnige) terrassen een lokaal speciaalbier zoals de Lancelot.

Serpent
Paardrijden
Zoutmoeras
Guerande_2
Zoetigheid
Lancelot
Tof hotel
Rillettes for days
Street-art
Vissershutjes
oesters_
Banc des Sardines
meer rillettes
Biertjes+frankrijk
Biertjes proeven frankrijk
Zonsondergang

Noordelijke zoutvelden

In de periferie van Guérande vind je de meest noordelijke zoutvelden van Europa. Dat heeft alles te maken met de gunstige liggen en de samenwerking van zon, wind, klei en zout zeewater. Dat zijn de vier elementen die je nodig hebt om zout te kunnen winnen.

Op de kleigrond blijft het zeewater staan, de wind en zon zorgen er weer voor dat het water verdampt terwijl het door de bassins geleid wordt. Mooi toeval is dat dit specifieke zout gebruik wordt door Tomasu om hun Nederlandse sojasaus te maken.

Saint-Nazaire

In Saint-Nazaire merk je tot op de dag van vandaag de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door de immense bunker voor duikboten die het stadsbeeld vormgeeft. Inmiddels is de bunker omgekat en heeft hij verschillende nieuwe functies gekregen. De stad biedt verder enorm veel straatkunst én kent maar liefst 20 stranden.

Vissershutjes

Aan de rand van het grootste strand in het ‘centrum’ vind je allerlei vissershutjes die nog altijd gebruikt worden door vissers. Ook zijn er een paar te huur voor een wel heel bijzondere overnachting. Bij het grote strand vind je allerlei restaurants en barretjes. Wil je er genieten van al het moois uit de zee, dan is le Bar Iodé een aanrader. Altijd voor de oesters gaan en de speciale kreeftburger. Die gaat niet teleurstellen!

Rillettes

Tijdens de eerste dagen in de regio viel het me al op dat de je in het land bent waar ze rillettes uit hebben gevonden. Bij de meeste restaurants was er wel een toffe variant te vinden, maar in de Vendée en Saint-Gilles-Croix-de-Vie in het bijzonder. Daar hebben ze dus allerlei soorten rillettes gemaakt met vis en zeevruchten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik een rillettes van coquilles, maar die was zó belachelijk lekker.

Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Het vissersdorpje Saint-Gilles-Croix-de-Vie heeft als specialiteit sardines, maar je kan er natuurlijk alles dat uit de zee komt krijgen. Naast dat de ingeblikte sardines bijna een kunstobject zijn, ben je bijna verplicht om bij Le banc des Sardines te lunchen. Een plek waar Antony Bourdain zich in zijn nopjes zou hebben gevoeld: een oude visser die in een foodshack een paar sardinesgerechten maakt.

Je zit dus buiten aan een blauwe picknickmand, je eten wordt geserveerd op een papieren bordje en je witte wijn krijg je in een papieren beker. Perfectie bestaat dus soms echt! Ook hier krijg je de bijzondere rillettes die kenmerkend zijn voor het dorpje én natuurlijk sardines. De manier om die te eten: broodje smeren met boter, sardinesvlees van de graat schrapen en op het brood en daar pers je een paar druppels citroensap overheen. Zo lekker!

Au Pilours

Met een prachtig uitzicht op de zee zit je bij restaurant Au Pilours echt op een bijzondere plek. Het is een Frans restaurant aan de kust, dus je kan er -zoals het hoort- voor een kreeftgerecht eerst zelf de kreeft uitkiezen. Verder heeft het restaurant een top wijnkaart en natuurlijk heerlijke visspecialiteiten. Voor mij de plek om deze reis af te sluiten met de eerste keer fruit de mers in de regio. Zoals je leest: alleen maar winnende keuzes in Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

Saint-Jean-de-Monts

De trip sloten we met ons reisgezelschap af in het plaatsje Saint-Jean-de-Monts. Een bijzondere natuurrijke omgeving met moerrassen en wederom zoutvelden. Hier stapten we ook op La Trottinettes oftewel elektrische steppen. Helaas waren ze begrenst om 25 km/u, maar op die dingen kun je heerlijk scheuren.

La Petite Ramonière

Onze tocht bracht ons ook bij de hyperlokale bierbrouwerij: La Petite Ramonière. Het erf zag eruit alsof je een locatie van Breaking Bad of Undercover bezocht. Maar in een van de stallen werd bijzonder lekker bier gebrouwen. Natuurlijk in kleine hoeveelheden en het wordt echt alleen maar lokaal verkocht met als doel iets voor de ecodiversiteit te doen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies