De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet vet genoeg’ waardoor de haringliefhebbers het een weekje langer hebben moeten stellen met de ‘oude’. Het wachten wordt beloond want de haring is nu lekker vet en fris.
Komende donderdag vindt traditioneel in de haven van Scheveningen de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats. Daarna mag hij overal verkocht worden en is de verwachting dat het uitstellen van de verkoop er alleen maar meer voor heeft gezorgd dat consumenten nieuwsgierig zijn om ‘de nieuwe’ te proberen.
Kwaliteit
Volgens het Nederlands Visbureau was het een heel taaie beslissing om de verkoop met een week uit te stellen. Toch blijkt het naar eigen zeggen de juiste keuze te zijn. Want om de haring te mogen verkopen moet hij een minimaal vetpercentage van 16 procent hebben. Dat was op het moment van uitstel nog lang niet bereikt. Inmiddels tikt de Hollandse Nieuwe een vetpercentage van 20 procent aan.
Scandinavische haring
Hoewel de naam ‘Hollandse Nieuwe’ misschien doet vermoeden dat we deze haring zelf opvissen, gaat die vlieger al lang niet meer op. De vissen worden namelijk in de Noordelijke Noordzee gevangen rondom Denemarken of Noorwegen door vissers uit een van beide landen. Wel zijn het ‘onze’ bedrijven die de markt daar in handen hebben.
Hollandse Nieuwe
Ieder jaar wordt er meer dan een half miljoen ton Noordzeeharing opgevist. Daarvan kan maar een select gezelschap doorgaan voor ‘Hollandse Nieuwe’. Dat is namelijk haring die nog niet zwanger is geraakt en zodoende nog (net) geen kuit heeft aangemaakt. In totaal is er ieder jaar een periode van vijf weken wanneer deze vis te vangen is.
Traditionele veiling
Traditiegetrouw wordt komende donderdag het eerste vaatje haring geveild in de haven van Scheveningen. Vorig jaar leverde deze veiling, volgens Amerikaans model, een flink bedrag op van 113.500 euro. Dit jaar gaat de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar Voedselbanken Nederland.
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022
Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis
Food03.11.2021