Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris


Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet vet genoeg’ waardoor de haringliefhebbers het een weekje langer hebben moeten stellen met de ‘oude’. Het wachten wordt beloond want de haring is nu lekker vet en fris.

Komende donderdag vindt traditioneel in de haven van Scheveningen de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats. Daarna mag hij overal verkocht worden en is de verwachting dat het uitstellen van de verkoop er alleen maar meer voor heeft gezorgd dat consumenten nieuwsgierig zijn om ‘de nieuwe’ te proberen.

Kwaliteit

Volgens het Nederlands Visbureau was het een heel taaie beslissing om de verkoop met een week uit te stellen. Toch blijkt het naar eigen zeggen de juiste keuze te zijn. Want om de haring te mogen verkopen moet hij een minimaal vetpercentage van 16 procent hebben. Dat was op het moment van uitstel nog lang niet bereikt. Inmiddels tikt de Hollandse Nieuwe een vetpercentage van 20 procent aan.

Scandinavische haring

Hoewel de naam ‘Hollandse Nieuwe’ misschien doet vermoeden dat we deze haring zelf opvissen, gaat die vlieger al lang niet meer op. De vissen worden namelijk in de Noordelijke Noordzee gevangen rondom Denemarken of Noorwegen door vissers uit een van beide landen. Wel zijn het ‘onze’ bedrijven die de markt daar in handen hebben.

Hollandse Nieuwe

Ieder jaar wordt er meer dan een half miljoen ton Noordzeeharing opgevist. Daarvan kan maar een select gezelschap doorgaan voor ‘Hollandse Nieuwe’. Dat is namelijk haring die nog niet zwanger is geraakt en zodoende nog (net) geen kuit heeft aangemaakt. In totaal is er ieder jaar een periode van vijf weken wanneer deze vis te vangen is.

Traditionele veiling

Traditiegetrouw wordt komende donderdag het eerste vaatje haring geveild in de haven van Scheveningen. Vorig jaar leverde deze veiling, volgens Amerikaans model, een flink bedrag op van 113.500 euro. Dit jaar gaat de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar Voedselbanken Nederland.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

De tonijn van Fish Tales is nu Fair Trade gecertificeerd

Een grote stap voor Fish Tales want vanaf deze maand ligt er Fair Trade gecertificeerde duurzame tonijn-in-blik van het merk bij Albert Heijn in de schappen en in de horeca bij Bagels & Beans. Dit certificaat geeft aan d...

Food03.11.2021

De tonijn van Fish Tales is nu Fair Trade gecertificeerd