Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat


Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zelf, je bestelt het bij Thuisbezorgd, je eet het op stand of je eet het in een all-you-can-eat. En bij die all-you-can-eat is niet iedereen meer welkom, denken we zo: NK Sushi-deelnemer Jack at meer dan 2 kilo sushi in een half uur tijd.

60 rolletjes sushi in een half uur

Als een walvis die plankton eet schoof de 50-jarige deelnemer Jack Rietmeijer in 30 minuten meer dan 60 rolletjes sushi naar binnen. Hij wint daarmee de titel en een geldbedrag van 250 euro. En hij heeft meteen gegeten. Hij liet 15 deelnemers achter zich. Zo iemand eet zo je hele keuken leeg. Zou hij de reden zijn dat je maar een x aantal gerechten tegelijk mag bestellen bij een all-you-can-eat?

Sushi is afkomstig uit Japan en staat bekend om zijn vullingen met rauwe vis. In 1923 was er een aardbeving die ervoor zou hebben gezorgd dat sushi ook in restaurants verkrijgbaar werd, nadat het eerder een typisch streetfood-item was. Er wordt ook wel eens gezegd dat sushi misschien niet helemaal uit Japan komt, maar uit de regio rond de Mekong-rivier, echter is het Japan dat het in zijn huidige vorm heeft ontwikkeld.

Sojasaus en wasabi

Je eet het met sojasaus en mierikswortel (wasabi). Ook voor vleeseters en vegetariërs is er sushi. Daarnaast kun je in verschillende plekken op de wereld allerlei lokale varianten op sushi vinden: in Nederland gooien ze er soms een plak kaas op, in andere landen bijvoorbeeld aardbeien. In Japan drinken ze er graag een glaasje sake bij. Sushi heeft qua gezondheidsvoordelen dat het een bron is van omega 3-vetten en dat er veel vitamine A inzit.

Veel mensen hebben geen idee hoe je sushi nu echt heet. Dat is oke: inmiddels is het normaal om het op verschillende manieren te eten. Met mes en vork is echter niet een van die opties. Je eet het ofwel traditioneel met de hand, ofwel met stokjes. Die laatste zijn vooral nuttig voor sashimi. Mocht je in een Japans restaurant sushi eten, wees dan spaarzaam met de sojasaus. Je kunt beter even bijpakken dan een soort zee van saus in je bakje te schenken en dit vervolgens te laten staan: dat wordt als respectloos gezien.

Plakrijst

60 rolletjes sushi eten in een half uur: dat zijn er twee per minuut en het is mede dankzij de zeewierlaag waarschijnlijk best even kauwen. Maar vooral raak je waarschijnlijk heel erg vol van al die sushirijst, die vol azijn en suiker zit. Een flinke plakkerige bol in de buik, maar wel 250 euro rijker: Jack Rietmeijer is sinds dit weekend de sushikoning.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Vis

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

De tonijn van Fish Tales is nu Fair Trade gecertificeerd

Een grote stap voor Fish Tales want vanaf deze maand ligt er Fair Trade gecertificeerde duurzame tonijn-in-blik van het merk bij Albert Heijn in de schappen en in de horeca bij Bagels & Beans. Dit certificaat geeft aan d...

Food03.11.2021

De tonijn van Fish Tales is nu Fair Trade gecertificeerd