De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Op de laatste dag van het jaar is het een goed gebruik om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook de wereld van eten en drinken werd gedomineerd door de wereldwijde pandemie. Toch zijn er genoeg lichtpunten te noemen en zijn er toffe nieuwe trends ontstaan op het gebied van eten en drinken.
Vorig jaar heb ik voor de eerste keer proberen te voorspellen wat dé trends van 2020 zouden zijn. Drie van de vijf bleken goed ingeschat: plantaardige revolutie is doorgezet, er zijn heel veel toffe alcoholvrije alternatieven op de markt gekomen en transparantie over ingrediënten wordt steeds belangrijk. Niet voor niets is Soosee onze favo app van 2020, juist omdat die ingrediënten inzichtelijk maakt op verpakkingen.
Onverwachte trends
Hoewel de verwachting was dat jenever een enorme comeback zou maken in 2020, kwam dat mede door de verschillende horecasluitingen niet uit. De drank die eigenlijk met nieuw elan en enorm omarmd is tijdens het thuis borrelen en cocktails maken: rum. Op het gebied van drank is het ook het jaar dat de eerste hard seltzers in Nederland op de markt kwamen onder aanvoering van het Nederlandse Stëlz.
Dat producenten en consumenten plantaardige producten in 2020 meer zouden omarmen leek evident. Wat ik niet verwacht had, was dat dit zou komen door de flexitariërs. Iedereen die bewust dierlijke producten een of meerdere keren in de week mijd. Die groep groeit en blijkt een steeds grotere impact te krijgen.
Meer thuis
Door de pandemie zijn we allemaal genoodzaakt om meer tijd thuis door te brengen, ook voor werk. Dat geeft veel mensen de ruimte om thuis meer tijd in de keuken te spenderen en meer zelf te doen. Zo wordt er thuis uitbundiger gekookt en geborreld. Thuis cocktails maken en dinerboxen van restaurants werden enorm populair. Het mooie aan dit alles; het lijkt erop dat dit ook zonder pandemie zo blijft.
Fermenteren
Een andere bijzondere trend van 2020 is dat fermenteren voet aan de grond heeft gekregen. Alvast een kleine spoiler: in 2021 gaat dit doorzetten. Kimchi is inmiddels goed aan het inburgeren door Aziatische restaurants en chefs die heerlijke kimchi maken. En een andere vorm van fermenteren, namelijk in drank is ook in opkomst. Daar zijn de eerste introducties van allerlei (Nederlandse) kombucha’s een mooi voorbeeld van.
Morgen deel ik de voorspellingen voor de trends van 2021. Rest nu alleen jullie een fijne jaarwisseling te wensen!
Verder lezen over Alcoholvrij
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Gezond12.06.2024
Waarom je in het vliegtuig beter geen alcohol kunt drinken
Drinks03.04.2024
3 tips om alcohol te laten staan
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks19.07.2023
4 dingen die het zomerdrankje Crodino zo bijzonder maken
Nieuws02.06.2023
DubbelFriss prijst mocktails aan voor kinderen met een Pornstar Martini en Mojito 0.0
Drinks17.05.2023
Batu Kombucha komt met een nieuwe speciale editie: Batu Pearls
Drinks16.03.2023
Grolsch introduceert nieuw alcoholvrij speciaalbier: Zomertijd 0.0%
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Verder lezen over Flexitariër
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food08.05.2023
Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Verder lezen over Hard seltzer
Drinks23.06.2023
De makers van GiG hard seltzer komen met een nieuwe Amerikaans favoriet op de markt: hard lemonade
Drinks27.04.2023
GiG Hard Seltzer komt deze Koningsdag met een Koninklijke GiG
Drinks23.03.2023
White Claw duikt in de gedistilleerde dranken en ready-to-drink cocktails
Drinks03.10.2022
Hard seltzer-merk Stëlz laat fans eigen smaak insturen met nieuwe campagne
Drinks11.08.2022
Bozu introduceert de eerste Hard Iced Tea in Nederland
Drinks05.05.2022
Desperados gaat ook overstag en introduceert een eigen hard seltzer
Drinks23.03.2022
Stëlz lanceert ‘Diamond Stëlz’ zoektocht: winnaar mag naar 35 festivals
Drinks26.10.2021
Hard seltzer Bozu introduceert een bijzondere gelimiteerde smaak: Pepernoot
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Rum
Drinks28.04.2024
Don Papa Rum Vaderdag – De Darker Don
Drinks25.06.2023
BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced
Drinks13.06.2023
De tweede Rum Week op Bonaire vindt deze week plaats
Drinks27.02.2023
Mates introduceert twee nieuwe rums: White en XO
Nieuws22.01.2023
Drankgigant Diageo koopt rummerk Don Papa voor 260 miljoen euro
Drinks06.01.2023
Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld
Drinks05.12.2022
The Table of Ocho: het ultieme thuisdiner voor de feestdagen met ocho vrienden
Drinks23.08.2022