Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Je zit lekker, je wordt bediend, het is ‘gratis’: de verleiding om in het vliegtuig voor een alcoholische versnapering te kiezen is groot. Sommige mensen doen het alleen al omdat ze de kleine flesjes zo schattig vinden. Wat je reden ook is, uit onderzoek blijkt dat je die baco of wijn beter kunt laten staan. Ja, ook dat biertje dat je eigenlijk wil gebruiken om je vakantie echt in te luiden.
Wetenschappelijk onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt natuurlijk al jaren dat alcohol niet per se heel goed voor je is: het is uiteindelijk een soort gif. Maar in het vliegtuig blijkt het net even wat meer schade te kunnen aanrichten. Het komt niet door de alcohol alleen, maar door de combinatie van alcohol en de druk in de cabine. Het kan een grote dreiging zijn voor je hartgezondheid: vooral wanneer je slaapt op langere vluchten.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 48 mensen tussen de 18 en 40 die in een groep werden ingedeeld op basis van BMI, leeftijd en geslacht. De helft moest een slaaplab in waarin de omstandigheden van een vliegtuig werden nagebootst en de andere helft had normale omstandigheden qua luchtdruk. 12 mensen in elke groep sliep 4 uur zonder alcohol achter de kiezen, terwijl de rest datzelfde deed, maar dan met alcohol op.
Alcohol in het vliegtuig
Daarna werd het allemaal andersom gedaan. Wat bleek? Mensen die alcohol dronken (en dit was dezelfde hoeveelheid alcohol als in twee blikjes bier, maar dan in wodka), bleek dat de SPO2-niveaus flink achteruit gingen. Gemiddeld was dat 85 procent en ging het hart 88 slagen per minuut tijdens de slaap. De niet-alcoholdrinkende groep had 88 procent zuurstofsaturatie en een hartslag van 73 slagen per minuut.
Een flink verschil. Dat komt omdat deze ‘cocktail’ van factoren zorgt voor een lager niveau van het bloedzuurstofgehalte. Je hartslag gaat er in sommige gevallen zelfs van omhoog (en blijft mogelijk zelfs een langere tijd hoog): hoe gezond en fit je verder ook maar bent, hoe oud of jong je ook bent. Het maakt niet uit, het gevaar bestaat. Bovendien geldt dat hoe meer je drinkt, hoe groter het risico wordt. En ben je toch wat ouder, dan nemen de risico’s ook met rasse schreden toe. De onderzoekers adviseren luchtvaartmaatschappijen zelfs om zich toch nog eens achter de oren te krabben als het gaat om het schenken van alcohol op lange vluchten.
Bloedzuurstofgehalte
Wil je het eens in de gaten houden, dan kun je ervoor kiezen om een slim horloge of stappenteller met bloedzuurstofmeter te dragen: die kan je laten zien hoe je hartslag eventueel verandert, maar ook hoe de saturatie van je bloed ervoor staat. Schrik niet, want van de atmosferische druk kan je bloedzuurstofgehalte naar 90 procent dalen en lager. Slaap lekker?
Verder lezen over Alcoholvrij
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Drinks03.04.2024
3 tips om alcohol te laten staan
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks19.07.2023
4 dingen die het zomerdrankje Crodino zo bijzonder maken
Nieuws02.06.2023
DubbelFriss prijst mocktails aan voor kinderen met een Pornstar Martini en Mojito 0.0
Drinks17.05.2023
Batu Kombucha komt met een nieuwe speciale editie: Batu Pearls
Drinks16.03.2023
Grolsch introduceert nieuw alcoholvrij speciaalbier: Zomertijd 0.0%
Drinks23.02.2023
Texelse bierbrouwerij introduceert alcoholvrije Texels Skuumkoppe 0.0
Verder lezen over Travel
Food23.11.2022
De bijzondere food-cultuur van Israël: dit wil je eten en drinken
Nieuws25.07.2022
Bonaire aangewezen als culinaire hoofdstad door World Food Travel Association
Food14.12.2020
12 onbekende Europese gerechten die je ooit eens moet proeven
Gezond30.07.2019
Waar in Europa kun je kraanwater wel drinken en waar niet?
Spoiler alert: In Oekraïne niet!Nieuws20.07.2018
Voor deze 8 wereldgerechten stap je nú het vliegtuig in
Hotspots11.05.2016