De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Kun je nooit de Bob zijn omdat je altijd doordrinkt? Geniet jij zo van je wijntje bij het eten dat het een dagelijkse gewoonte is geworden? Bij overmatig alcoholgebruik denken mensen vaak aan mensen met rode neuzen wiens leven een puinhoop is en die regelmatig dronken in de goot liggen. Dit is je wake-upcall: overmatig alcoholgebruik heeft vele gezichten. Maar, gelukkig zijn er ook veel oplossingen. We noemen er drie om je te helpen van de alcohol af te komen.
1. Kies voor niet-alcoholische alternatieven
Alcoholvrije wijn en bier zijn steeds populairder geworden en voor de mensen die wel van een zoete cocktail houden, zijn er mocktails. Je hoeft echt niet meteen constant voor de Coca-Cola te gaan als je je strijd tegen alcohol levert. Wil je toch graag dat bier-gevoel hebben, zo’n schuimend drankje in je hand, dan kan dat ook alcoholvrij. Zo blijf je nuchter en voorkom je dat je steeds meer gaat bestellen. Bovendien zijn de non-alcoholische varianten enorm verbeterd in de laatste jaren, waardoor het geen straf is om hiervoor te kiezen. Ook is het een stuk normaler geworden, dus je hoeft minder bang te zijn voor vragen.
2. Naar een afkickkliniek
Het klinkt misschien drastisch, maar naar een afkickkliniek gaan is voor veel mensen de beste, snelste en meest efficiënte manier om van hun verslaving af te komen. De risico’s van het overmatig drinken van alcohol zijn groot. Op de korte termijn kennen we de katers, de black-out en misschien ook wel de verminderde prestaties tussen de lakens. Bovendien kun je risico’s minder goed inschatten, waardoor je dingen doet die jou (en anderen) mogelijk in gevaar brengen. Op lange termijn is alcohol echter pas echt funest: het hele lichaam wordt door alcohol aangetast, met met stip op 1 natuurlijk de lever. Ook je hersenen krijgen er een flinke optater van. Ook worden allerlei vormen van kanker met alcoholmisbruik in verband gebracht, zoals slokdarmkanker, keelkanker, borstkanker en leverkanker. Het hart, het zenuwstelsel en het geheugen hebben ook te lijden onder alcohol. Reden dus om je verslaving grondig aan te pakken en je tijdelijk te laten opnemen.
3. Ga detoxen
In detox ga je bij een ernstige verslaving, dit is dus echt het lichamelijke afkicken. Je kan zelf proberen te stoppen onder begeleiding (ambulant) of afkicken in een kliniek. In een detoxkliniek ga je dan ongeveer 10 dagen ontgiften. Alle giftige stoffen waar je lijf zo verslaafd aan is, worden hierbij uit je lijf gefilterd. Het is straks uit je lijf, en in de kliniek wordt als je wil ook aandacht besteed aan hoe je het vervolgens uit je hoofd krijgt. Vaak is een verslaving een soort gewoontedier dat je maar moeilijk kunt loslaten. Gelukkig zijn er professionals die je kunnen helpen je lichaam en geest te schonen van dat beest van binnen.
[Fotocredits – Nomad_Soul © Adobe Stock]
Verder lezen over Alcoholvrij
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Gezond12.06.2024
Waarom je in het vliegtuig beter geen alcohol kunt drinken
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks19.07.2023
4 dingen die het zomerdrankje Crodino zo bijzonder maken
Nieuws02.06.2023
DubbelFriss prijst mocktails aan voor kinderen met een Pornstar Martini en Mojito 0.0
Drinks17.05.2023
Batu Kombucha komt met een nieuwe speciale editie: Batu Pearls
Drinks16.03.2023
Grolsch introduceert nieuw alcoholvrij speciaalbier: Zomertijd 0.0%
Drinks23.02.2023