Dompel je onder in de wondere wereld van portwijn in de World of Wine (WOW) in Porto

Dompel je onder in de wondere wereld van portwijn in de World of Wine (WOW) in Porto

Vorig artikel Volgend artikel

In de wijk Gaia in de Portugese stad Porto is de afgelopen jaren een nieuw cultureel district opgetrokken dat helemaal draait om portwijnen: World of Wine, afgekort als WOW. Daar vind je zeven interactieve musea die draaien om een facet van wijn (maken), twaalf verschillende restaurants en bars, een wijnschool én een expositieruimte waar onder meer een expositie van fotograaf Neal Slavin is (gehouden).

Waarschijnlijk is het district Vila Nova de Gaia te vergelijken met de oude industriële gebieden in Nederlandse steden die een toffe nieuwe herbestemming hebben gekregen zoals de NDSM-Werf in Amsterdam, Strijp-S op Eindhoven of de Spoorzone in Tilburg. Het enige grote verschil: al het nieuwe is rondom de oude portkelders en portmakers opgebouwd.

The Yeatman

Voor ons verblijf in Porto verbleven we met ons reisgezelschap in het vijfsterrenhotel The Yeatman. Dit is zonder meer een van de meest bijzondere (en luxe) hotels waar je kunt verblijven. Naast de pracht en praal van het hotel is het opgebouwd in verschillende lagen geïnspireerd door wijnterrassen tegen een heuvel op. Dat zorgt ervoor dat je echt overal in het hotel een prachtig uitzicht hebt op Porto én WOW.

Prachtig uitzicht

The Yeatman is in 2010 geopend en herbergt alles wat je van een modern hotel mag verwachten. Door het hele hotel hangt bijzondere kunst, er is een grote spa voorzien van alle gemakken, het binnenzwembad geniet hetzelfde iconische uitzicht over Porto, het buitenzwembad heeft de vorm van een wijnkaraf en de suites zijn meer dan geweldig (zie afbeeldingen).

Meest bijzondere plek: de wijnkelder met meer dan 30.000 flessen (port)wijn. Leuk extraatje: ze zijn vernoemd naar een wijnhuis dat voor de inrichting heeft gezorgd.

Interactieve musea

In WOW vind je zeven verschillende interactieve musea: The Wine Experience, Porto Region Across The Ages (PRATA), The Pink Palace, Porto Fashion & Fabric Museum, The Chocolate Story, The Bridge Collection en Planet Cork. Zoals de namen al doen vermoeden hebben ze allemaal een specifiek onderwerp dat ze behandelen.

WoW-huis
Yeatman_Entree
Portvaten WoW
Planet Cork
Treat
Kurk_WoW
Never_ending_shrimps
Taylor's Porto
Diner_WoW
Tequila cocktail

Los of combi

De musea zijn los te bezoeken of als combi. Voordeel van die laatste is dat tickets vrij lang gelden (uit mijn hoofd een half jaar). Persoonlijk houd ik vooral van musea met werken van kunstschilders, dus ‘how it’s made’ musea zijn mij iets te saai.

Maar door dat je in alle musea aan het werk wordt gezet, prikkelen ze wel. Persoonlijke favorieten: Planet Cork (alles over kurk en wat je ermee kan maken) en The Pink Palace (rosémuseum waar je tijdens je tocht vier verschillende rosé’s kan proeven).

Restaurants en bar

Waar het voor mij natuurlijk om draaide, naast wijn, bij het bezoek aan WOW: de restaurants en bar. Net als ieder museum hebben alle restaurants ook een duidelijk gedefinieerde eigen identiteit. Lemon Plaza, T&C, 1828, Fladgate, Pip, Maze Cafe, Golden Catch, Suspiro, V.P. Brunch, Mira Mira, Angel’s Share, Root & Vine en Vinte Vinte.

Eetmomenten

Aangezien je iedere dag maar een paar eetmomenten hebt, was het onmogelijk om alle restaurants uit te proberen. Maar we hebben met ons reisgezelschap een dappere poging gedaan. Voor goede Italiaanse gerechten ga je naar Pip. Wil je voor vega gaan dan is Root & Vine een heel fijn restaurant. Voor alles uit de zee moet je naar Golden Catch, dat is in Porto natuurlijk een goede zet.

Als je van reuzengarnalen houdt: je kan ze in veel restaurants bestellen en ze stellen nergens teleur. Dat komt vooral omdat ze kneitervers zijn en daardoor zó tasty. Het pellen is wel beetje gepriegel, maar goed soms moet je voor iets lekkers wat over hebben. Daarnaast verrasten twee restaurants mij echt: T&C en Fladgate.

Franchesina

Dat kwam bij de eerste door de authentieke Portugese keuken en doordat ik dankzij Arca in Amsterdam ontdekt heb dat ik die zeer kan waarderen. Een van de meest kenmerkende gerechten voor Porto is Franceschina. De meest simpele uitleg: een croque monsieur on steriods. Dat doet dit gerecht alleen geen eer aan.

Hoewel ik dacht dat dit een spontane aderverkalking op zou leveren, bleek het een van de lekkerste gerechten ooit. Het heeft alles (voor als je een kater hebt): brood, verschillende soorten vlees, ei, kaas, friet en een briljante tomaten-rode portsaus. Zo verschrikkelijk lekker!

Beste restaurant

De plek waar we -in mijn ogen- het beste hebben gegeten is bij Fladgate. Natuurlijk weer met het fantastische uitzicht op Porto eet je hier a la carte of een speciaal menu. Dat laatste deed ik en met een voorgerecht met coquilles en mango (!), lag er een mooi stuk foie gras bij het vleesgerecht (altijd top) en kwamen we uit bij het nagerecht dat door tafelgenoot Harald werd gewaardeerd als ‘Beste dessert ooit gegeten’.

Port & Tonic

Je zou misschien denken dat er alleen maar (port)wijnen worden geschonken in WOW, maar niets is minder waar. Een van de hits daar is de port en tonic en ja, dat is zo simpel als het klinkt: een portwijn gemixt met tonic en ter garnering een sinaasappelpartje.

Op een zonnige dag een heerlijke dorstlesser. Daarnaast hebben we een paar avonden bij de Angel’s Share Bar een afzakkertje gedaan en daar weten ze echt wel een goede cocktail te maken.

Adrian Bridge

Dat Vila Nova de Gaia omgetoverd is tot nieuwe culturele wijk en een interactief, levend portmuseum is te danken aan de Brit Adrian Bridge. Zijn vrouw Natasha is Portugees en een telg van de Taylor’s Port familie. Hij had altijd de droom om een bijzonder hotel te bouwen in de wijk, dat is met The Yeatman bijzonder goed gelukt. Daarna zijn ze WOW gaan ontwikkelen om de historie en toekomst van portwijn tastbaar te maken.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies