De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Van 18 tot en met 24 oktober vindt deze week de Nationale Mosselweek 2021 plaats. Een week waar deze duurzame schelpdieren de hoofdrol spelen en extra onder de aandacht wordt gebracht. Dit keer bieden de deelnemende restaurants geen traditionele mosselpan aan, nee dit jaar zijn ze creatief bezig geweest om mossel-appetizers.
Traditionele kost is iets waar we in uitblinken vaak door het nostalgische gevoel dat deze gerechten oproepen. Toch blijkt al jaren dat een paar van deze klassieke gerechten vooral een oudere doelgroep aanspreekt in plaats van de jonge consumenten. Vandaar dat de appetizers de consumenten van 25 tot 35 jaar moeten verleiden om eens te kiezen voor een mosselgerecht.
Verjongen
In Nederland worden jaarlijks 10 miljoen kilo mosselen gegeten, maar jongeren lijken eerder voor een oester te kiezen dan een mossel. De grootste groep liefhebbers van mosselen blijken vooral de vijftigplussers te zijn. Daarnaast zijn mosselen echt een exportproduct, zo’n 65% van de Nederlandse mosselen worden naar België en ook naar Frankrijk geëxporteerd.
Appetizers
De aftrap voor de Nationale Mosselweek vond al tijdens Gastvrij Rotterdam plaats waar Good Fish aanwezig was met een ‘Mosselbar’. Daar liet chef Sam Zoet aan de bezoekers van de horecabeurs drie verschillende mossel-appetizers proeven om te kijken hoe de animo was. Dit beviel zo goed dat het voor Good Fish, MSC en het Nederlands Mosselbureau duidelijk was dat het tijdens de Nationale Mosselweek om goede appetizers moest draaien.
Duurzaam
Een van de belangrijkste redenen van deze partijen om de mossel bekender te maken bij deze doelgroep is omdat mosselen een duurzame, bewuste keuze zijn. Dat komt doordat ze niet overbevist zijn, de laagste CO2-voetafdruk hebben en ze niet groot gebracht worden met behulp van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen.
De Nationale Mosselweek 2021 loopt tot zondag 24 oktober en op de website vind je de aangesloten restaurants waar je een heerlijke mossel-appetizer kan proeven.
Verder lezen over Horeca
Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Koken
Food27.11.2025
Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken
Lifestyle26.11.2025
Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Verder lezen over Restaurant
Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s
Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid
Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond
Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij
Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022