Nationale Mosselweek in teken van jongeren aan de mossel krijgen

Nationale Mosselweek in teken van jongeren aan de mossel krijgen

Vorig artikel Volgend artikel

Van 18 tot en met 24 oktober vindt deze week de Nationale Mosselweek 2021 plaats. Een week waar deze duurzame schelpdieren de hoofdrol spelen en extra onder de aandacht wordt gebracht. Dit keer bieden de deelnemende restaurants geen traditionele mosselpan aan, nee dit jaar zijn ze creatief bezig geweest om mossel-appetizers.

Traditionele kost is iets waar we in uitblinken vaak door het nostalgische gevoel dat deze gerechten oproepen. Toch blijkt al jaren dat een paar van deze klassieke gerechten vooral een oudere doelgroep aanspreekt in plaats van de jonge consumenten. Vandaar dat de appetizers de consumenten van 25 tot 35 jaar moeten verleiden om eens te kiezen voor een mosselgerecht.

Verjongen

In Nederland worden jaarlijks 10 miljoen kilo mosselen gegeten, maar jongeren lijken eerder voor een oester te kiezen dan een mossel. De grootste groep liefhebbers van mosselen blijken vooral de vijftigplussers te zijn. Daarnaast zijn mosselen echt een exportproduct, zo’n 65% van de Nederlandse mosselen worden naar België en ook naar Frankrijk geëxporteerd.

Appetizers

De aftrap voor de Nationale Mosselweek vond al tijdens Gastvrij Rotterdam plaats waar Good Fish aanwezig was met een ‘Mosselbar’. Daar liet chef Sam Zoet aan de bezoekers van de horecabeurs drie verschillende mossel-appetizers proeven om te kijken hoe de animo was. Dit beviel zo goed dat het voor Good Fish, MSC en het Nederlands Mosselbureau duidelijk was dat het tijdens de Nationale Mosselweek om goede appetizers moest draaien.

Duurzaam

Een van de belangrijkste redenen van deze partijen om de mossel bekender te maken bij deze doelgroep is omdat mosselen een duurzame, bewuste keuze zijn. Dat komt doordat ze niet overbevist zijn, de laagste CO2-voetafdruk hebben en ze niet groot gebracht worden met behulp van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen.

De Nationale Mosselweek 2021 loopt tot zondag 24 oktober en op de website vind je de aangesloten restaurants waar je een heerlijke mossel-appetizer kan proeven.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies