De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De tijd van het jaar is aangebroken waarin pompoen weer een belangrijke rol in de keuken speelt. Nou is er met een pompoen allerlei lekkers te maken zoals een goede pompoensoep, maar de pompoenpitten krijgen vaak het nakijken. Daarom wat tips om van pompoenpitten een heerlijke snack te maken.
In Nederland wordt Halloween ook steeds populairder, dus naar goed gebruik gaat men tegen die tijd pompoenen bewerken. Helaas kan men dan vaak niks met de zaden, terwijl die echt voedzaam zaan en vooral een heerlijke milde smaak krijgen als je ze roostert. De pitten zitten namelijk onder meer vol met vitamine K, magnesium, ijzer en zink.
Zoet of hartig
Als je pompoenpitten even roostert worden ze knapperig en wordt de milde smaak enigszins versterkt. De beste grap is dat de smaak van de pitten enorm goed te combineren is met allerlei kruiden of het nou gaat om zoet of hartig. Ze zijn zelfs te gebruiken als je pesto wil maken en je hebt geen pijnboompitten in huis.
Pompoen snijden
Genoeg mensen kijken enigszins op tegen het snijden van een pompoen door de stugge schil. Toch zijn er verschillende manieren om hem makkelijk te snijden. Naast de manier in het filmpje hier beneden, kun je het ook op een andere manier doen. Ga je vooral voor de zaadjes, dan is het misschien wel het handigste om gewoon in de bovenkant een gat te snijden rondom de steel waar je hand door kan.
Zet alvast een kom met water klaar en begin met een ijslepel de pitten en het vruchtvlees uit de pompoen te lepelen. De zaden en het vruchtvlees schep je in de kom met water. Als de pompoen leeg is, haal je de pitten van het vruchtvlees in het water. Vervolgens spoel je ze af in een vergiet en leg je ze op een droge theedoek.
Pompoenpitten drogen
Wil je er zeker van zijn dat de pitten gelijkmatig roosteren, dan is het handig om ze even tien minuten te koken in goed gezouten water. Voor ze de oven in gaan is het belangrijk dat de pitten goed gedroogd zijn, makkelijkste manier is ze op een theedoek te leggen. Dan is het tijd om de oven voor te verwarmen op 200 graden.
Kruiden en roosteren
Leg de gedroogde pitten op een bakplaat en meng met een beetje olijfolie, wat zout en een paar theelepels van je favoriete kruiden (experimenteer of combineer met smaken van een gerecht). Denk daarbij aan: zwarte peper, chilipoeder, kurkuma of zelfs chai. Daarna is het een kwestie van de pitten gelijkmatig over de bakplaat te verdelen. Doe de plaat in de oven en laat de pitten tussen de 7 en 15 minuten roosteren. De roostertijd hangt heel erg af van de oven en grootte van de pitten. Stelregel is: zijn ze licht goudbruin? Dan zijn ze klaar.
Bewaartip: In een afgesloten pot zijn ze drie dagen op het aanrecht houdbaar, tot een week in de koelkast en tot zes maanden in de diepvries.
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Verder lezen over Voedselverspilling
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022
Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels
Nieuws02.09.2022