De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Onder toeziend oog van voetbalanalist Jan Boskamp werd gisteren door onder meer chef Sergio Herman in het Zeeuwse Yerseke het mosselseizoen afgetrapt. Volgens de kenner belooft het weer een mooi seizoen te worden. Alleen blijken vooral de oudere generaties mosselen te eten en laten jongeren ze links liggen. Een EU-subsidie moet daar verandering in brengen.
In ons land verorberen we jaarlijks 10 miljoen kilo mosselen, maar jongeren lijken er niet voor in de rij te staan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vooral de vijftigplussers in ons land genieten van mosselen. Gemiddeld koopt een op de acht huishoudens weleens mosselen bij de visboer of supermarkt. Vanuit de EU is er een subsidie gekomen van 900.000 euro om de doelgroep 25 tot 35-jarigen in België en Nederland enthousiast te krijgen voor de zeevruchten.
Exportproduct
Hoewel er in ons land genoeg mosselen worden gegeten, zijn mosselen ook echt een exportproduct. Zo gaat 65% van de Nederlandse mosselen naar België en ook Frankrijk is een flinke afnemer van de schelpdieren. Vorig jaar heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het een goed mosseljaar werd. De prijs van de mosselen was relatief hoog en veel mensen vierden vakantie in eigen land waardoor er meer mosselen zijn gegeten.
Verjonging
Ondanks het goede 2020 is er toen al een campagne gestart met de subsidie om een jongere doelgroep aan te spreken. Met behulp van commercials en influencers probeert de mosselsector jongeren enthousiast te krijgen voor mosselen. Dat mosselen gezond zijn, duurzaam worden gekweekt en weinig belastend zijn voor het milieu door de korte transportafstand moet helpen om de schelpdieren neer te zetten als duurzame en bewuste keuze.
Verder lezen over Horeca
Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022