Nieuws08.07.2021

Mosselseizoen van start: jongere doelgroep gezocht


Onder toeziend oog van voetbalanalist Jan Boskamp werd gisteren door onder meer chef Sergio Herman in het Zeeuwse Yerseke het mosselseizoen afgetrapt. Volgens de kenner belooft het weer een mooi seizoen te worden. Alleen blijken vooral de oudere generaties mosselen te eten en laten jongeren ze links liggen. Een EU-subsidie moet daar verandering in brengen.

In ons land verorberen we jaarlijks 10 miljoen kilo mosselen, maar jongeren lijken er niet voor in de rij te staan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vooral de vijftigplussers in ons land genieten van mosselen. Gemiddeld koopt een op de acht huishoudens weleens mosselen bij de visboer of supermarkt. Vanuit de EU is er een subsidie gekomen van 900.000 euro om de doelgroep 25 tot 35-jarigen in België en Nederland enthousiast te krijgen voor de zeevruchten.

Exportproduct

Hoewel er in ons land genoeg mosselen worden gegeten, zijn mosselen ook echt een exportproduct. Zo gaat 65% van de Nederlandse mosselen naar België en ook Frankrijk is een flinke afnemer van de schelpdieren. Vorig jaar heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het een goed mosseljaar werd. De prijs van de mosselen was relatief hoog en veel mensen vierden vakantie in eigen land waardoor er meer mosselen zijn gegeten.

Verjonging

Ondanks het goede 2020 is er toen al een campagne gestart met de subsidie om een jongere doelgroep aan te spreken. Met behulp van commercials en influencers probeert de mosselsector jongeren enthousiast te krijgen voor mosselen. Dat mosselen gezond zijn, duurzaam worden gekweekt en weinig belastend zijn voor het milieu door de korte transportafstand moet helpen om de schelpdieren neer te zetten als duurzame en bewuste keuze.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Horeca

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

De zomer staat voor de deur en dat betekent bomvolle terrassen en strandtenten. Deze fijne drukte brengt naast een hoge omzet ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door de oplopende temperaturen krijgen horeca vriezers...

Nieuws28.06.2024

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Naast de overheerlijke gerechten die je serveert in jouw restaurant, speelt het servies de hoofdrol tijdens een diner. Is jouw servies wel toe aan een upgrade? Of open je een nieuwe horecagelegenheid? Om te voorkomen dat...

Nieuws03.01.2024

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het oude stationsgebouw van Abcoude heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan. Het statige pand van hotel en restaurant De Witte Dame is volledig gerenoveerd en is nu een ideale plek om aan de drukte van Amsterdam t...

Hotspots20.06.2023

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene...

Hotspots15.06.2023

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...

Hotspots03.06.2023

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

In de Amsterdamse Pijp heeft Florentin de deuren geopend. Het concept is simpel: all day brunch met de invloeden van Tel Aviv. Verwacht dus op de kaart een traditioneel Israëlisch mezze-ontbijt tot shakshuka florentine....

Hotspots31.05.2023

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis