Genieten in hartje Amsterdam aan de Herengracht bij het Ambassade Hotel

Genieten in hartje Amsterdam aan de Herengracht bij het Ambassade Hotel

Vorig artikel Volgend artikel

In het hart van Amsterdam ligt aan de Herengracht het Ambassade Hotel. Verdeeld over tien statige grachtenpanden (acht aan de Herengracht, twee aan het Singel) herbergt het hotel 55 kamers, Brasserie Ambassade, de Library Bar, een unieke collectie boeken van schrijvers die in het hotel hebben verbleven en de grootste privécollectie CoBrA-werken. Ik had het genoegen om een avond en nacht te genieten van al deze weelde.

Voor mij is er niks mooiers dan op een zonnige dag lekker langs het Singel of de grachten slenteren in Amsterdam en dan ergens neerstrijken voor een hapje en een drankje. Wat vaak niet opvalt als je dan langs de grachtenpanden loopt is hoe groot ze wel niet zijn van binnen. Dat gaat ook helemaal op voor het Ambassade Hotel.

Tien panden

Het hotel bestaat sinds 1953 en in die beginjaren was het nog mogelijk om de verschillende panden samen te voegen, inmiddels mag dat helemaal niet meer met de monumentale herenhuizen. Zodoende heeft het Ambassade Hotel 55 kamers over tien grachtenpanden en met de CoBrA-werken overal in het hotel aanwezig is dát alleen al een avontuur om in rond te wandelen.

Uitzicht Herengracht

Vanuit mijn hotelkamer had ik een prachtig uitzicht op de Herengracht. Dat leverde met zonsondergang en zonsopkomst een prachtig schouwspel op. Daarnaast hebben alle kamers en suites in het hotel een volledig eigen sfeer door de kleurrijke inrichting en de kunst aan de muur. Dat het ook wel ‘Het Schrijvershotel’ wordt genoemd, werd voor mij nog eens heel duidelijk benadrukt door een fijne schrijverstafel op de hotelkamer mét mogelijkheden om koffie en thee te zetten.

Brasserie Ambassade

Bij Brasserie Ambassade zwaait chef Tom van Buuren de scepter met een à la carte menu vol Franse gerechten met een moderne twist. In zijn gerechten legt hij de nadruk op verse, seizoensgebonden lokale producten. Daar heb ik tijdens een heerlijk diner van mogen genieten en om het helemaal af te maken was er door bartender Achmed, werkend in de Library Bar, bij iedere gang een smaakvolle cocktailpairing bedacht.

Culinair genieten

Met een tafeltje dat uitzicht gaf op de Herengracht en een fantastisch werk van Karel Appel zat het qua setting voor het diner helemaal goed. Toen moest het culinaire feestje mét cocktails nog beginnen. Als voorgerecht kreeg ik drie bereidingen van tonijn: licht gebrande tonijn, tartaar van tonijn omwikkeld in een bombe van rettich en een huisgemaakte tonijnmousse. Daarbij werd een Hitman geserveerd gemaakt met de meest toepasselijke whisky voor dit hotel: Writers Tears, Amaretto en basilicum.

Brasserie Ambassade tonijn
BA_gang 2
BA_Kaas
BA_dessert

Als hoofdgerecht werd een lamslende geserveerd met aardappelmousseline, fijngesneden biet en wortel, lente-ui en een paddenstoelen-baconsaus. Daar zat een Dutch Manhattan bij gemaakt met een vijf jaar oude Korenwijn en natuurlijk rode vermout. Daarna was het genieten van een selectie kazen met daarbij een Pineau de Charentes en de rode vermout van Willem’s Wermoed.

Afsluiter

Als afsluiter werd er een triple chocolate dessert geserveerd met een chocoladetaart, chocolade brownie, chocolade-ijs en een chocolade crumble met daarbij de Cupid’s Margarita, gemaakt met Mozart chocoladelikeur en Don Julio Reposado. Sowieso kan ik iedereen aanraden: als je niet kunt kiezen tussen kaas als nagerecht of een dessert: ga voor allebei!

Afzakkertje

Voor het afzakkertje deze avond ben ik nog even de Library Bar ingelopen. Bartender Achmed had nog een mooie Irish Coffee als afsluiter van het diner voor me. De setting van de Library Bar is daarnaast echt geweldig: de muren zijn gevuld met 5.000 gesigneerde boeken, allemaal eerste drukken van schrijvers die in het hotel hebben geslapen. Helaas zelf niet de volgende ochtend Koan Float uit kunnen proberen, het float- en wellness center van het hotel.

Zelf benieuwd naar het hotel, het restaurant, de bar of om te floaten? Check dan de website van het Ambassade Hotel.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies