Dik & Schil maakt geen limoncello maar Orangecello

Dik & Schil maakt geen limoncello maar Orangecello

Vorig artikel Volgend artikel

Wat je nu gelijk denkt klopt: Orangecello wordt gemaakt van sinaasappelschillen. Dik & Schil pakt het volledig anti-voedselverspilling aan, want de sinaasappelschillen die worden gebruikt zijn afkomstig uit de horeca. Die krijgen een tweede leven en het resultaat is een bijzonder zachte likeur met een aanwezige frisse zoetheid.

Op het gebied van likeur zijn er verschillende distilleerders in Nederland die bijzondere dranken maak. Niet voor niets komt de beste limoncello ter wereld gewoon uit Groningen en worden er in Amsterdam door Likeurmeisjes allerlei heerlijke likeuren gemaakt.

Arancello

De mannen achter Dik&Schil vinden het wiel niet opnieuw uit met Orangecello. Het wordt, net als limoncello, al generaties in Italië gedistilleerd, alleen kennen ze het daar als arancello. Dit neemt niet weg dat we al vaker hebben gezien dat een klassieker in een nieuw jasje juist veel toe kan voegen, neem als voorbeeld de culinaire frikandellen van Le Frique.

Sowieso produceert Dik & Schill Orangecello op een enorm duurzame manier waarmee voedselverspilling tegen wordt gegaan. Net als met limoncello is het nog een arbeidsintensief werkje om het oranje van het witte te scheiden bij de schillen. Want meer wit is meer bitter en dat is nou net niet de bedoeling van een goede likeur.

Distilleren

De oranje schillen worden in pure alcohol gelegd met water en suiker waardoor de sinaasappelsmaak in de alcohol trekt. Het distillatieproces gebeurd in een Amsterdamse distilleerderij en door die troef krijgt de Orangecello van de heren een heel andere textuur dan je kent van arancello. Doordat er een stuk minder suiker bijgevoegd wordt en er in de sinaasappelschillen al veel zoet zit, is hij ook een heel stuk minder stroperig.

In de mix

Natuurlijk is de Orangecello te drinken als een digestief, maar er is meer leuks mee te doen. Door het duidelijke eigen karakter is het ook leuk om te mixen in een cocktail waar sinaasappeltonen nét die toffe twist zijn. Dat heeft vooral met het eigenzinnige volle maar ook zachte karakter te maken van de likeur. Net als met de Hennessy laatst is er met ginger beer een heerlijke Orange Mule van te maken. Daarnaast lijkt het een interessante drank om te kijken hoe die in een Negroni overeind blijft.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies