De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
We hebben vorige week een weekje overgeslagen, maar deze vrijdagavond zijn we er weer met een klassieke cocktail. Dit keer duiken we in de rijke historie van de Negroni. Ooit begonnen als aperitief en inmiddels niet meer weg te slaan op de cocktailkaart van iedere zichzelf respecterende bar.
Vaste lezers van deze rubriek weten inmiddels dat de herkomst van een bepaalde cocktail altijd omringd is met goede verhalen over wie ‘m daadwerkelijk uit heeft gevonden. Bij de Negroni is dat natuurlijk niet anders. Wat we wel zeker weten is dat het drankje één eeuw oud is en zijn oorsprong kent in – hoe kan het ook anders – Italië.
Graaf Camillo Negroni
Het meest gedocumenteerde verhaal over de oorsprong van de Negroni brengt ons naar de vorige eeuw, om precies te zijn 1919. In Florence was Caffe Casoni een bekende plek, waar onder andere graaf Camillo Negroni een graag geziene gast was. Achter de bar werkte Forsco Scarselli, een vriend van Negroni.
De graaf dronk er eigenlijk altijd zijn favoriete cocktail: de Americano. Maar op een avond in 1919 besloot hij Scarselli te vragen deze iets sterker te maken door in plaats van sodawater gin toe te voegen en als garnering geen citroen maar juist een sinaasappelschil toe te voegen. Graaf Negroni was meteen verkocht en het duurde niet lang voordat er mensen speciaal naar Caffe Casoni kwamen voor een ‘Negroni’.
Eigen distilleerderij
Dat de populariteit van de Negroni een vlucht nam, is een tamelijk understatement. Het drankje werd zo succesvol dat de Negroni familie besloot om later in 1919 een speciale Negroni distilleerderij in Triviso te openen waar een kant-en-klare versie werd geproduceerd. Die werd verkocht onder de naam ‘Antico Negroni’. Overigens is de distilleerderij nog altijd open, alleen is die wel in handen van een andere familie.
De Negroni
Het mooie aan klassieke cocktails is dat ze vrij rechttoe, rechtaan zijn. De perfecte Negroni bestaat uit: 20ml gin, 20ml zoete vermout, 20ml campari én een sinaasappelschil ter garnering. In een mixglas doe je de gin, vermout en campari met ijs, je roert dit totdat de drank gemixt en gekoeld is. In een glas doe je wat grover ijs en met een strainer voeg je hetgeen je net gemixt hebt toe. Om hem te perfectioneren maak je hem af met een garnering van sinaasappelschil.
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Verder lezen over Gin
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Drinks20.03.2023