De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Traditiegetrouw staat de laatste donderdag van maart voor Zeeuwse vissers in het teken van de start van het Oosterscheldekreeft seizoen. Door de coronacrisis is het dit jaar helemaal anders. Visexpert Bart van Olphen (mede-eigenaar Fish Tales) komt samen met de Zeeuwse kreeftenvissers in actie.
Ieder jaar worden er zo’n 60.000 kreeften gevangen door ongeveer 25 vissers uit Zeeland. Normaal gaan de kreeften rechtstreeks richting aangesloten restaurants, die zijn namelijk bijna de complete afzetmarkt van de vissers. Aangezien dat nu onmogelijk bedacht Van Olphen een tof plan.
Gekookte kreeft en oesters
Hij zorgt er in samenwerking met de kreeftenvissers voor dat iedereen in Nederland de Oosterscheldekreeften gekookt en wel thuis kan ontvangen. Vorig week donderdag zijn ze daar in eerste instantie alleen in Amsterdam mee begonnen, maar inmiddels worden de kreeften en oesters door heel Nederland geleverd.
De Oosterscheldekreeft blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek daadwerkelijk een unieke soort kreeft te zijn. Uit de DNA-structuur blijkt dat deze een fijnere en zachtere smaak heeft. Het kreeftseizoen duurt van eind maart tot half juli.
Het andere Zeeuwse product dat nu extra aandacht verdient is de tafeloester. Door de bijzondere manier van kweken krijgt de oester andere kenmerken dan een bodemoester. Dat heeft te maken met de continue golfslag en dat de oesters constant in beweging zijn. De schelp krijgt hierdoor een andere vorm waardoor zich een volle oester ontwikkeld.