Tipt23.07.2020

Boordevol Groenten is ideaal kookboek voor de flexitariër


Auteur Michael Pollan ontketende met zijn uitspraak ‘Eat food, mostly plants, not to much’ een revolutie in de States op het gebied van hoe je het beste eet voor een optimale gezondheid. Zijn familie maakte aan de hand van zijn tips een kookboek met 101 recepten met groenten in de hoofdrol. Het boek is inmiddels een New York Times-bestseller en ideaal voor de flexitariër.

Waar Michael Pollan niet per se zijn tips heeft weten te vertalen naar hoe ze praktisch in te passen zijn, doen zijn familieleden Tracy, Dana, Lori en Corky dat wel in het kookboek Boordevol Groenten. Logischerwijs spelen groenten de hoofdrol in de recepten, maar het is niet per se voor de veganist. Veel vegetarische gerechten in het boek bevatten zuivel en er zijn hoofdstukken gewijd aan vis en vlees.

Ottolenghi

Als er een iemand de godfather is van de nieuwe stroming om met zo veel mogelijk lokaal geproduceerde groente te koken, dan is het Yotam Ottolenghi wel. Over dit boek zegt hij: “De Pollans hebben precies het goede idee over koken met groenten: dat zijn de echte sterren van het gerecht en de basis van elk menu. Door gerechten als Cavatappi met broccolini of crispy kimchi pannenkoeken trek ik een sprintje naar de keuken om het te gaan maken.”

Bijzondere recepten

Ottolenghi geeft al een klein tipje van de sluier als het gaat om de gerechten in het boek, maar je vindt er ook Buffalo bloemkoolwings, chili sin carne, groene asperges met beurre noisette, teriyaki tempeh, carpaccio van peer en een zalmbowl met farro in. Uit deze selectie blijkt ook dat het vooral een familiekookboek is waarbij aan iedereen wordt gedacht. Want met wat kleine aanpassingen zijn veel recepten volledig plantaardig te maken.

Wat Boordevol Groenten misschien nog een fijner kookboek maakt is de ruime selectie aan desserts. Vandaar dat het ook duidelijk geen dieetboek is, boter en suiker vliegen je op die pagina’s om de oren. Het enige wat je moet doen als je enigszins allergisch bent voor een Amerikaanse manier van schrijven en zaken aanbevolen; die volstrekt negeren. Want het is echt een ideaal handboek voor de flexitariër die meer lekker wil eten met minder vlees.

Boordevol groenten - cover
Boordevol groenten - cover

Boordevol groenten – 101 heerlijke recepten voor flexitariërs | Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan | 288 pagina’s | ISBN: 9789021577524 | € 29,99

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

De honingtomaat als ster van de feestdagen

Wie aan de feestdagen denkt, ziet gezellige tafels en gerechten die net wat specialer zijn dan normaal. Steeds meer mensen zoeken gerechten die fris, kleurrijk, gezond en bijzonder zijn, zonder dat ze zwaar vallen. Groenten spelen daarin een grotere rol dan ooit en één groente springt er deze winter echt uit, namelijk de honingtomaat. Ze zijn klein, fris en vol smaak. Volgens meesterkok Angélique Schmeinck is het precies het ingrediënt dat feestdagen een verfijnde, vrolijke twist geeft.

Food15.12.2025

De honingtomaat als ster van de feestdagen

Zo voorkom je een herfstdip dit jaar

De dagen worden korter, de regen tikt tegen de ramen en je energieniveau daalt mee. Herfst betekent voor veel Nederlanders een dip. Ze voelen zich futloos en grijpen snel naar comfortfood. Begrijpelijk, maar het echte verhaal speelt zich af in je darmen. Je spijsvertering bepaalt meer dan je denkt over je energie, weerstand en stemming.

Lifestyle15.10.2025

Zo voorkom je een herfstdip dit jaar

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon dat zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten. Het wordt steeds populairder, vooral vanwege de voordelen die het kan bieden voor gewichtsverlies, energieniveaus en algehele gezondheid.

Gezond09.12.2024

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Op omasmaaltijd.nl zijn 24 gerechten te vinden, allemaal bereid volgens traditionele oma-recepten. Het aanbod varieert van de bekende soepen uit de supermarkt tot 18 nieuwe maaltijden, allemaal rijk aan smaak en bereid met minimaal 150 gram groenten.

Gezond14.11.2024

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Verder lezen over Plantaardig

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

Een mooie, egale huid, meer energie en een frisse uitstraling. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zeker nu de herfstdip weer op de loer ligt en je huid wel wat extra liefde kan gebruiken. Toch belooft Juve Naturals met The Skin Code precies dat: een slimme mix van wetenschap en selfcare in één drankje.

Gezond04.11.2025

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Plastic in mijn kauwgom? Dat kan toch niet? Dat is ook wat ik dacht, maar helaas is het wel de realiteit. Meer dan 95% van de kauwgom in Nederland bevat namelijk microplastic. Het Nederlandse merk BenBits wil dat het stopt. Met de campagne “Stop The Plastic Chew” wil het merk een eind maken aan plastic in kauwgom.

Nieuws29.10.2025

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Verder lezen over Vegetarisch

Zes populaire hoofdgerechten voor op jouw kersttafel!

Dit artikel laat zien welke hoofdgerechten dit jaar het meest gekozen worden voor kerst. Klassiekers als Beef Wellington en gevulde kalkoenrollade blijven populair, terwijl zalm in bladerdeeg, frisse kabeljauw, romige truffelpasta en gevulde pompoen opvallen door hun eenvoud, luxe en feestelijke uitstraling.

Food12.12.2025

Zes populaire hoofdgerechten voor op jouw kersttafel!

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?

Nieuws18.03.2025

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

De toekomst van voedselproductie
Wat zit er in een acai bowl?

Acai bowls zijn lekker gezond. Maar, wat zit er eigenlijk in? Lees in dit artikel wat er in zo'n lekker ontbijt gaat.

Food11.11.2024

Wat zit er in een acai bowl?

Planted Kebab: prima voor de pita

Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, dat onder andere kipspiezen en burgers maakt.

Food03.11.2024

Planted Kebab: prima voor de pita

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s