Hotspots19.09.2021

Een voorproefje van Portugal in het nog te openen restaurant Arca in Amsterdam


Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie waren veel (sterren)chefs op hetzelfde moment op dezelfde plek: Amsterdam. Afgelopen woensdag werden daar namelijk The Best Chef Awards 2021 uitgereikt. Dit gaf chef Henrique Sá Pessoa in samenwerking met chef het platform The Art of Tasting Portugal een uitgelezen mogelijk om een voorproefje te geven van zijn nieuw te openen restaurant Arca door middel van een gastronomische reis door Portugal.

Om alle Portugese regio’s goed te vertegenwoordigen nodigde hij drie andere chefs uit: chef Rui Paula van Casa de Chá da Boa Nova** die het noorden voor zijn rekening nam, chef Diogo Rocha van Mesa de Lemos* die centraal Portugal voor zijn rekening nam en chef Rui Sequeira van Almada in Faro die het zuiden van Portugal voor zijn rekening nam. Iedere chef gebruikte een ingrediënt uit hun regio om een gerecht te maken en samen leverde dit een mooi gebalanceerd (lunch)menu op.

Portugese gastronomie

Het platform The Art of Tasting Portugal is aan het begin van 2020 opgericht om internationale evenementen te organiseren waar mensen de gastronomische regio’s van het land kunnen ontdekken. Met als doel meer mensen enthousiast te krijgen om Portugal te bezoeken. Het evenement afgelopen woensdag in het nog te openen Arca in Amsterdam was de aftrap van de internationale events.

Arca Amsterdam

In november opent in het art’otel tegenover het Centraal Station in Amsterdam het nieuwe restaurant Arca. Het brein achter dit nieuwe restaurant is chef Henrique Sá Pessoa die in Lissabon het tweesterrenrestaurant Alma heeft en als hoogste nieuwkomer op nummer 38 de lijst van de honderd beste chefs betreed. Zijn gerechten staan bekend om de typisch Portugese ingrediënten waaraan hij een subtiel Aziatisch tintje geeft.

Visitekaartje

Dat we met een select gezelschap al een kijkje in de Portugese keuken en die van Arca kregen was uniek. Chef Sá Pessoa zegt daarover: “Ik ben er trots op om mijn Portugese collega’s te mogen verwelkomen op dit evenement om de Portugese keuken te promoten. Voor mij is het gelijk ook een mooi moment om het concept van mijn nieuwe restaurant te presenteren.

Arca gaat een speciaal visitekaartje worden voor Portugal. Daarbij markeert de kans om dit evenement te organiseren voor enkele van de beste chef-koks in de wereld en de relevante pers zonder twijfel een bijzonder moment voor de promotie van de Portugese gastronomie.”

Voorproeven

Een select gezelschap was afgelopen woensdag uitgenodigd om te genieten van al het moois dat Portugal te bieden had bij Arca. Zelf had ik nog nóóit een lunch gehad die verzorgd werd door vier chefs met in totaal vijf Michelinsterren. Mijn verwachtingen waren daarom al best hoog, maar de vijf gerechten overtroffen mijn verwachtingen helemaal.

Het eerste gerecht werd verzorgd door chef Paula waarin hij langoustines in de spotlight zette. Qua vorm was het misschien een knipoog naar een pho, alleen dan wel de 4.0-versie. Het gerecht liet pure ingrediënten zingen en maakte me fan van rode kool. Chef Seguiera liet rog de hoofdrol spelen en serveerde een van zijn signature dishes ‘Carbonara met rog en oester’. Als je dit gerecht als ‘smaakexplosie’ doe je het zelfs tekort. Geloof me, het is een reden om naar Faro af te reizen om te eten bij Alamede.

Kabeljauw

Chef Rocha maakte een gerecht waarin kabeljauw de hoofdrol speelde. Tafelgenoot João, directeur van Visit Portugal NL & BE, wist te vertellen dat kabeljauw een van de meest gebruikte vissen is in de Portugese keuken. Vrij opmerkelijk, aangezien die in de wateren rondom het land niet te vangen is.

Het slotstuk was natuurlijk voor chef Sá Pessoa die twee gerechten serveerde die ook gelijk een vooruitblik gaven in de keuken van Arca. Het ene gerecht was varkenswangen uit Alentejo die hij op een best klassieke manier had bereid en met spruitjes als Nederlandse twist. Het slotstuk was een bijzonder dessert: Portugees pudding met mandarijnsorbet. Qua smaken best klassiek te noemen, maar dan met een moderne twist én het perfecte slot van een weergaloze ‘lunch’.

<em>(Gerecht 1: Langoustine met Wagyu door chef Rui Paula)<\/em>
(Gerecht 1: Langoustine met Wagyu door chef Rui Paula)
<em>(Gerecht 2: `Carbonara` met rog en oester door chef Rui Sequiera)<\/em>
(Gerecht 2: `Carbonara` met rog en oester door chef Rui Sequiera)
<em>(Gerecht 3: Bacalhau - chef Diogo Rocha)<\/em>
(Gerecht 3: Bacalhau - chef Diogo Rocha)
<em>(Gerecht 4: Varkenswang van Portugees varkensras - chef Henrique S\u00e1 Pessoa)<\/em>
(Gerecht 4: Varkenswang van Portugees varkensras - chef Henrique Sá Pessoa)
<em>(Dessert: Portugese pudding met mandarijnsorbet door chef Henrique S\u00e1 Pessoa)<\/em>
(Dessert: Portugese pudding met mandarijnsorbet door chef Henrique Sá Pessoa)

(Afbeeldingen bij dit artikel © The Art of Tasting Portugal)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Horeca

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

De zomer staat voor de deur en dat betekent bomvolle terrassen en strandtenten. Deze fijne drukte brengt naast een hoge omzet ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door de oplopende temperaturen krijgen horeca vriezers...

Nieuws28.06.2024

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Naast de overheerlijke gerechten die je serveert in jouw restaurant, speelt het servies de hoofdrol tijdens een diner. Is jouw servies wel toe aan een upgrade? Of open je een nieuwe horecagelegenheid? Om te voorkomen dat...

Nieuws03.01.2024

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het oude stationsgebouw van Abcoude heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan. Het statige pand van hotel en restaurant De Witte Dame is volledig gerenoveerd en is nu een ideale plek om aan de drukte van Amsterdam t...

Hotspots20.06.2023

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene...

Hotspots15.06.2023

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...

Hotspots03.06.2023

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

In de Amsterdamse Pijp heeft Florentin de deuren geopend. Het concept is simpel: all day brunch met de invloeden van Tel Aviv. Verwacht dus op de kaart een traditioneel Israëlisch mezze-ontbijt tot shakshuka florentine....

Hotspots31.05.2023

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

Verder lezen over Restaurant

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Heb je een concert in de Ziggodome of Afas Live, dan is de kans groot dat je even een patatje eet bij de FEBO, aanschuift voor wat sushi bij Ichi-E of een burger weghapt bij Burger Bitch. Helemaal prima natuurlijk, maar...

Hotspots22.06.2024

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Je vakantiegeld is gestort en dat betekent dat de kans groot is dat je daar ook daadwerkelijk een leuke reis van uitzoekt. Soms heb je geen zin om over iets na te denken en boek je lekker een all-inclusive. Als jij ook z...

Food09.06.2024

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

Het is officieel een ontbijtgerecht, maar menig fan bestelt dit ook schaamteloos tijdens een lunch. Sterker nog, bij Ted's Breda is het zelfs deel van de high tea. Eggs Benedict. Een eiergerecht met een heel luxe naam en...

Food03.05.2024

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess

A Beautiful Mess opent binnenkort haar deuren op het Oosterdokseiland in Amsterdam, en belooft het meest impactvolle restaurant van Nederland te worden. De opening wordt gedaan door Hare Majesteit Koningin Máxima....

Nieuws19.04.2024

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess

Verder lezen over Wijn

Zo herken je een alcoholprobleem

Een biertje of wijntje op zijn tijd: niks mis mee, lekker, ontspannend. En de meesten van ons lukt het prima om op een verantwoordelijke manier van alcohol te genieten. Tegelijk zijn er ook genoeg mensen die méér drinken dan gezond of verstandig is, en die langzaam maar zeker een alcoholverslaving ontwikkelen. Dat is geen schande, maar wel iets wat een flinke impact kan hebben op je levenskwaliteit – en daarom iets dat je moet aanpakken. En hoe eerder je ziet en toegeeft dat je een probleem hebt met drank, hoe beter. Lees hier hoe je bij jezelf of bij een ander een (beginnende) alcoholverslaving herkent.

Nieuws06.09.2024

Zo herken je een alcoholprobleem

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Lowlander lanceert ‘s werelds allereerste Beersecco (6.8%) en vangt hiermee bier en prosecco in één fles. Iets waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. Met deze Beersecco word je als wijnliefhebber verleid tot...

Drinks15.11.2023

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Deze zomer gaat sangria weer een enorme comeback maken in Nederland. Op het terras is het een makkelijke drank en om thuis te maken natuurlijk ook. Maar er is meer moois met rode wijn te maken, waaronder de Calimocho of...

Drinks14.06.2023

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Post Malone heeft een eigen rosé en die proef je bij Special Wines

De komende dagen (19 en 20 mei) staat Post Malone in de Ziggo Dome. Een betere reden om iets met zijn rosé te doen is er niet. Daarom heeft wijnwinkel Special Wines in Amsterdam-Zuid vandaag en morgen nog een speciale a...

Drinks18.05.2023

Post Malone heeft een eigen rosé en die proef je bij Special Wines