Tilburg: Waar moet je zijn voor eten & drinken? [cityguide]

Tilburg: Waar moet je zijn voor eten & drinken? [cityguide]

Vorig artikel Volgend artikel

Als je mensen vraagt wat ze van Tilburg vinden, hoorde je tot op de dag van vandaag: lelijk en weinig te doen. Hoewel dit het beeld is van de stad, is het volkomen achterhaald. De laatste jaren is Tilburg op verschillende gebieden enorm ontwikkeld, zeker op het gebied van eten en drinken. Perfect moment om jullie mee te nemen naar Noord-Brabant via Eatly’s Cityguide Tilburg.

De laatste jaren is er in Tilburg van alles op de schop gegaan. Dat merk je als je de stad inrijdt met de auto en misschien wel het meest als je met de trein aankomt: het station in Tilburg is helemaal verbouwd. Daarbij komt dat door de ontwikkeling van de binnenstad, het Dwaalgebied, de Piushaven, de Spoorzone en het Spoorpark er steeds meer leven in de stad is gekomen.

Blikvangers

Tilburg heeft verschillende blikvangers gekregen de afgelopen jaren. Het Dwaalgebied, de Spoorzone en de Puishaven zijn plekken waar Tilburg leeft en bruist. Maar ook: de grootste rooftopbar van de Benelux ‘Doloris’ en het onderliggende creatief labyrint, het grootste burgerinitiatief van Nederland ‘Spoorpark Tilburg’ en de LocHal die al verschillende (architectuur)prijzen heeft gewonnen.

Ontbijt en lunch

Genoeg uitgeweid, tijd voor de hotspots in Tilburg. Er zijn niet veel plekken in Tilburg die zich per se richten op ontbijten. Vaak zijn het de plekken waar je koffie kan scoren, die ook een relaxt ontbijtje hebben. Toevalligerwijs zitten er rondom het Radioplein in Tilburg verschillende spots: Locals, Lunchcafé Nieuwland en Mr. Morris. Locals is óók een koffiebranderij dus voor gebrande koffiebonen moet je daar zeker heen. Daarnaast kun je bij The Cat’s Back eigenlijk het beste (kater)ontbijt van Tilburg vinden.

Zoek je naar een goede tosti, dan kun jij je hart ophalen in deze stad. Bij de net genoemde The Cat’s Back staan verschillende ‘melts’ op het menu en bij Pig & Rye vind je de lekkerste grilled sandwiches. Sowieso moet je bij Pig & Rye binnenlopen als je van goede ramen, maar vooral vlees en brood houdt. Die plek is ongeëvenaard in heel Nederland. Andere toffe plekken om te lunchen: Stadscafé de Spaarbank (tip: twaalfuurtje vis), Buutvrij, Noir, Berlijn Café, broodjeszaak Kras2 (tip: broodje paté met alles erop) en Bank15. Daar krijgen ondernemers de kans om hun horeca-concept twee jaar lang uit te proberen. Daarna krijgen nieuwe ondernemers een kans.

Bierbrouwerijen

Net als heel Noord-Brabant kent Tilburg verschillende (craft) bierbrouwerijen. De bekendste ligt aan de rand van Tilburg: Abdij de Koningshoeven, de plek waar La Trappe wordt gebrouwen. Een andere brouwerij die flink aan de weg timmert is Stadsbrouwerij 013. Naast allerlei bieren, kun je daar ook terecht om een hapje te eten. Voor echt craft beer zit je met KraftBier, Loc Brewery en Pinterman in Tilburg ook helemaal goed.

Speciaalzaken

Waar Tilburg de laatste jaren in uitblinkt zijn de wat kleinere speciaal- / delicatessenzaken zoals Eetwinkel Verzot en BLYF. Voor speciaalbier moet je bij Bierbrigadier Tilburg zijn. Eigenaar Koen helpt je graag en zeer kundig. Behoefte aan next level chocola? Zet dan koers naar Friandries. Zin in kaas voor een gezellig borrelavondje? Loop dan vooral bij de Kaaszaak binnen in het Dwaalgebied.

Bierbrigadier Tilburg - bieren
(Afbeelding: Rek met bier bij Bierbrigadier Tilburg - © Wes van Geneijgen)

Dineren

Restaurants die al uitgelicht zijn bij de lunchspots zijn vaak niet alleen om te lunchen, maar je kan er ook ’s avonds een hapje eten. Dat kan bijvoorbeeld bij: Berlijn Café, De Spaarbank en The Cat’s Back. Wil je eens iets anders dan anders, dan is het aan te raden om eens bij de volgende restaurants binnen te lopen.

Bij The Fat Greek kun je terecht voor Grieks eten. De beste asian (street)food vind je bij Don’s Noodle Shop. Voor een heerlijke Afghaanse maaltijd ga je naar Sarban. Een goede (fusion) pizza scoor je bij Pizzabar Rijslust. De beste hotdogs krijg je bij Dwars Hotdogbar. Fan van carpaccio? Neem dan zeker een kijkje bij de Carpacciobar.

Sinds kort heeft Tilburg ook twee echte veganhotspots: Focus Foodbar en voor vegan fastfood ga je naar Bank15 en schuif je aan bij Vegan Heroes. Alleen al voor de verbastering op de menukaart van allerlei namen is het al de moeite waard.

Voor alles wat uit de zee komt, is het meer dan de moeite waard om richting de Puishaven te gaan en bij restaurant Rak binnen te lopen. Aan het water ligt ook een andere aanrader: Eethuis Twintig. Zoek je wat meer joie de vivre dan is De Burgerij een aanrader. Wil je naast lekker eten ook op een heel bijzondere plek eten? Zet dan koers naar de Spoorzone en loop bij Eetbar De Wagon binnen. Yep, hier eet je in een oud treinstel.

De Houtloods - voorgerecht
(Afbeelding: lunchgerecht met makreel bij de Houtloods - © Wes van Geneijgen)

Gelauwerde restaurants

Zoals eerder al aangehaald is Tilburg de zesde stad van het land, maar tot vorig jaar had de Brabantse stad geen sterrenzaak. Restaurant Monarh had de eer om het eerste restaurant ooit te worden met een Michelinster in de stad. Of het bij één sterrenzaak in Tilburg blijft, is nog even afwachten tot de Michelingids 2020 wordt gepubliceerd.

Wel zijn deze week drie andere Tilburgse restaurants bekroond met een Bib Gourmand. Restaurants komen hier in aanmerking voor als ze een driegangenmenu aanbieden voor maximaal €39,- dat uitblinkt op de gebieden prijs, kwaliteit en plezier. Kok Verhoeven, Hofstede De Blaak en De Houtloods hebben dit jaar een Bib Gourmand ontvangen. Opvallende afwezigen in dit lijstje is Auberge du Bonheur, misschien is dat wel een voorbode.

Borrelen

Tilburg is een fijne stad op lekker te borrelen. Ben je een bierliefhebber, dan moet je sowieso het beste biercafé van Noord-Brabant binnenlopen: Kandinsky. Andere toffe plekken om je Untappd te kietelen: Bar Leonardo, Cul de Sac (zeker op dinsdag), The Cat’s Back, De Vos en de Craen en Burgemeester Jansen. Meer van de cocktails en een goed uitzicht? Check dan zeker de rooftopbar van Doloris. Bij Gin Fizz ben je aan het juiste adres voor gin tonics (en toffe dansavonden). Bij onze favoriete borrelplek Bargús ga je heen voor ongedwongen avond op de manier hoe Tilburg hoort te zijn.
Bargus Tilburg - front
(Afbeelding: Tofste borrelplek van Tilburg Bargús - © Wes van Geneijgen)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.