​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Vorig artikel Volgend artikel

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt niet anders kan. Met succes, want Bunk heeft een aantal toppers op de kaart staan die je waarschijnlijk niet eerder hebt gegeten, en wel vaker wil eten. We noemen er vijf.


Bunk buiten
Bunk bar
Keuken
Bunk kerk
Bunk kunst

Bunk Amsterdam

Een restaurant dus. En dan niet alleen voor gasten, maar voor de hele buurt. Bunk is ook wel een fijne uitvalsplaats in Amsterdam-Noord: het is gevestigd in de voormalige Sint-Ritakerk, heeft een lekker terras en bovendien een heel eclectisch interieur: verveeld raak je er in ieder geval nooit. En als je er bent, ga dan vooral ook even naar het toilet, waar je je even in een gezellig Amsterdams bruincafé begeeft, alleen de plat pratende wc-juf mist nog.

Bunk weet een prettige combinatie te maken van het klassieke, gezellige restaurantgevoel, gecombineerd met een kaart die stiekem vol staat met duurzame gerechten. Veel producten worden zo dichtbij mogelijk gehaald. Of gebracht: de koffiebranders uit Amsterdam-Noord van Keppler komen de koffie gewoon even droppen met de fiets. Ook wordt er echt uit het seizoen gegeten, dus de kaart verandert elke drie maanden.


Bunk dino
Deur
Bunk cocktail

Bij duurzaamheid hoort ook een wat meer op groente gebaseerde inslag, en daar krijgen ze bij dit restaurant wel eens commentaar op, maar bij diverse gerechten kun je er wel vlees of vis bij bestellen waarvoor je dan wat extra betaalt. Niks mis mee. Het geeft het restaurant bovendien de kans om te bewijzen dat het ook prima zonder vlees kan en dat beaamden de vleeseters bij ons aan tafel ook: deze gerechten staan allemaal prima op zichzelf, zonder dat er een koe of zalm aan te pas hoeft te komen.

1. Spinazie-guacamole

Het is niet het meest aantrekkelijk klinkende gerecht, omdat guacamole nu eenmaal zo onlosmakelijk is verbonden met de frisse romigheid van avocado, maar spinazie staat zijn mannetje in dit gerecht. Het neigt wat meer naar een Italiaanse guacamole, met burrata en bruschetta-achtig brood, maar daar klagen we niet over. We willen gewoon nog een hapje, want dit is een van de toppers van de Bites-kaart. Gelukkig is het er niet eentje van de ‘voorgerechten om te delen’, want dat is moeilijk met dit fijne gerecht.

Spinazie guacamole
Spinazie guac

2. Courgette-carpaccio

Carpaccio is voor veel vleeseters de standaard keuze als ze in een restaurant zijn. Voor vegetariërs ook steeds vaker, maar dan zien we vooral de variant met bieten en geitenkaas. Klassiekers, dat is niet Bunk, dus werd er door de koks een courgette-carpaccio ontwikkeld. Het geeft grotendeels dezelfde herkenbare smaken van rucola, pijnboompitten en kaas, maar dan zonder het soms heftige van vlees. Courgette maakt de carpaccio lekker lente-achtig fris, precies wat we nodig hebben in deze tijd van het jaar.

Courgettecarpaccio
Dip

3. Prei en kaas-kroketjes

Niet iedereen houdt van prei, maar deze kroketjes laten je deze stengelgroente omarmen. De kroketjes hebben een crunch en vervolgens een lekker zachte binnenkant, waarin geen enkele smaak enorm overheerst boven de andere. Beste knap, als je het over kaas hebt. Typisch een gerecht dat je kan verrassen tijdens een borrel en waarvan je er steeds meer blijft bestellen. Lekker.

Kaaspreikroket
Prei kaaskroket
Bunk appetit

4. Gnocchi met geroosterde groentejus

Gnocchi ken je waarschijnlijk wel: de Italiaanse aardappel-pasta-hybride die is vernoemd naar knokkels. Groentejus, dat klinkt vreemd, toch werkt het. Je ziet het er niet aan af, maar je proeft wanneer je een hap van deze gnocchi neemt een wereld aan groenten. In sausvorm dus. Dit gerecht is wel wat eterig, wat wil zeggen dat het wel elke hap hetzelfde is, maar dat is niet storend: die bijzondere saus blijft verbazen. En boeien, gelukkig.

Gnocchi met vlees
Vlees
Prei

5. Chocolade en olijfolie

Waar op TikTok het olijfolie-ijs nog steeds viral gaat, is dat bij dit restaurant de chocolade en olijfolie. Echt een gerecht voor chocoladeliefhebbers. Sowieso fijn om een chocoladedessert op de kaart te zien, want dat is voor veel mensen toch een klassieke, favoriete afsluiter van de avond. Lekkere vloeibare chocolade met een soort kaviaar van olijfolie: een heel fijne mix. Toch is het qua desserts wel moeilijk kiezen: het popcorn-ijs was ook heerlijk, net als de melk brûlée die vloeibaarder klinkt dan het is. Wederom leuke twists die prikkelen.


Chocolade en olijfolie
Dessert
Melk brulee

De cocktail: Fawlty Towers

Hier spelen we een beetje vals, want hoeveel veel dingen van de nieuwe kaart van het restaurant (die net een maandje ‘live’ is) heerlijk zijn, kiezen we van de cocktails toch voor een gouden oude. Fawlty Towers dankt zijn naam aan één van de hoofdingrediënten: Bascilicum, vernoemd naar de hoofdrolspeler van deze hilarische Britse comedyserie: Basil. Denk Campari, aardbei, citroen en Bunks eigen gin, met uiteraard een stevige ondertoon van bascilicum. Niet te zoet, maar heel goed om de avond mee te beginnen. Om het trouwens af te sluiten met een Pistache Espresso Martini, die we toch ook stiekem tippen. Een koffiecocktail waarvan je de garnering wél kunt eten.

Uiteindelijk is Bunk een heerlijke uitvalsbasis voor zowel hotelgast, Amsterdam Noorder als toerist. Totaal geen hotelrestaurant, maar een op zichzelf staande plek waar bewust met eten wordt omgegaan. Dat proef je er wel vanaf. Als je een van deze vijf (en stiekem zes) items bestelt, dan zit je sowieso goed bij dit vrolijke en heel huiskamer-achtige restaurant.

Bunk Fawlty Towers
WC
Konijn
Espresso Martini
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...