De 10 Nederlandse steden met de meeste terrasjes per inwoner

De 10 Nederlandse steden met de meeste terrasjes per inwoner

Vorig artikel Volgend artikel

De zomer is inmiddels echt volle bak in het land. Als gevolg weten we door heel Nederland de weg naar de terrasjes weer goed te vinden. Maar hoe zit het eigenlijk met de terrasdichtheid in de (grote) steden? Daarom een top 10 van steden waar je de meeste terrasjes vindt om tijdens een zonnige dag gezellig te genieten van een hapje en een drankje.

Om tot deze top 10 te komen is zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu in de data gedoken om erachter te komen in welke Nederlandse steden per inwoner de meeste terrassen te vinden zijn. Dat de nummer 1 Amsterdam is, zal niemand verrassen. Maar er duiken wat onverwachte steden qua terrasdichtheid in de lijst op zoals Tilburg en Maastricht.

Top 10 meeste terrasjes per stad

Voor deze lijst is gekeken naar steden met 75.000 inwoners of meer en de hoofdsteden van iedere provincie. Om tot een genormaliseerde score te komen wordt de terrasdichtheid uitgedrukt met een cijfer van 0 tot 10. Bij iedere stad staat ook een insider tip waar je echt kan genieten van lokale specialiteiten.

10. Delft, met een score: 4,1 op 10

Op de tiende plek staat het Zuid-Hollandse Delft. De stad is bekend om de nauwe band met het koningshuis, Delfts Blauw servies en natuurlijk studenten. Die laatste verklaren natuurlijk ook dat de horeca goed vertegenwoordigd is in deze stad en dat er genoeg terrassen zijn. Tip van de locals: Neem eens een kijkje bij LEF Restaurant & Bar voor een goede Sangria of Tinto de Verano.

9. Arnhem, met een score van 4,1 op 10

Ook Gelderland wordt goed vertegenwoordigd in deze lijst. Met eenzelfde terrasdichtheid als Delft wordt de negende plek ingenomen door Arnhem. Een stad met veel toeristische trekpleisters en de Veluwe als achtertuin. Tip van de locals: Wil je in volle glorie van de Veluwe genieten is een bezoekje aan de Thermiekbel het helemaal waard. Het terras heeft uitzicht op de Veluwe en je kan er een picknickmand ophalen om lekker ergens in het natuurgebied te gaan genieten.

8. Haarlem, met een score van 4,2 op 10

Haarlem pakt de achtste plek met een terrasdichtheid van 4,1. De echte liefhebbers van goed eten en drinken weten al dat de hoofdstad van Noord-Holland de moeite waard is. Je vindt er de Jopenkerk, Olivijn en Frenchie om maar een paar fijne plekken op te noemen. Volgens insiders is de Dakkas een van de fijnere terrassen in de stad. Op het dek van parkeergarage De Kamp geniet je van een geweldig uitzicht over Haarlem.

7. Tilburg, met een score van 4,6 op 10

Voor mij als inwoner van Tilburg is het tof om de stad in deze lijst te zien, want Tilburg heeft de laatste jaren een ware facelift ondergaan. Aan de centrale pleinen in de stad zijn allemaal leuke tentjes te vinden en aan de Korte Heuvel, in de Spoorzone en aan de Piushaven kun je heerlijk op het terras genieten. Voor allerlei tips kun je onze City Guide Tilburg raadplegen.

6. Maastricht, met een score van 5,9 op 10

Door de coronacrisis hebben steeds meer Nederlanders de mooiste stad van ons land leren kennen. Als je rond doolt in Maastricht heb je echt gelijk het idee dat je op vakantie bent en niet meer in Nederland. Overal vind je fantastische plekken om in de buitenlucht te genieten van een hapje en een drankje. Het Vrijthof is voor de meeste mensen een van de bekendste plekken, maar aan het Onze Lieve Vrouwenplein of aan de voet van de Servaarsbrug zit je heerlijk

5. Rotterdam, met een score van 7,8 op 10

Voor mijn gevoel staat Rotterdam als grote stad enigszins laag in de lijst, al moet ik bekennen dat ik er niet veel kom. Wel zijn er genoeg artikelen geschreven over toffe plekken in Rotterdam voor een hapje en een drankje. En als insider tip komen de gebruikers van Holidu met Parkcafé Parqiet. Het bevindt zich in het voormalig koetshuis in het Park, gelegen voor de Euromast. Een bakkie koffie van Man met Bril is hier vaste prik.

4. Den Haag, met een score van 8,1 op 10

De vierde plaats wordt ingenomen door de Hofstad. De stad is een mix van alles wat Nederland typisch Nederland maakt. Daar horen natuurlijk heel veel fijne terrassen bij. Op de Grote Markt en het Plein vind je allerlei toffe plekken, Café Dudok is een bekende plek en ben je dit allemaal moe zit je binnen een mum van tijd op Scheveningen. Volgens de locals is het heel erg de moeite waard om eens op het grote terras te gaan zitten van restaurant Drie.

3. Utrecht, met een score van 8,7 op 10

De top 3 steekt toch net iets anders in elkaar dan verwacht, maar dat Utrecht erin zou staan leek me duidelijk. Het is een fantastische stad om heerlijk in het centrum aan de grachten op een terras te genieten of op een van de pleinen zoals ’t Neude. Volgens de insiders is het een must om een kijkje te nemen bij Stand Oog in Al (SOIA). Net buiten het centrum is dit het stadsstrand van Utrecht waar je heerlijk kunt genieten van een vakantievibe in de stad.

2. Eindhoven, met een score van 9,9 op 10

De grootste verrassing in deze top 3 moet de nummer 2 zijn: Eindhoven. Hier blijken dus een van het hoogste aantal eetgelegenheden te zijn waar je buiten kan eten en drinken. Dit heeft natuurlijk te maken met de revival die de stad door heeft gemaakt door het verrijzen van Strijp-S en het NRE-terrein. Zo vind je op Strijp onder meer het Ketelhuis en op het NRE-terrein Fifth. Grootste tip in Eindhoven: loop het centrum uit voor de echt toffe plekken!

1. Amsterdam, met een score van 10 op 10

Op de eerste plek kon bijna geen andere stad staan dan Amsterdam. Het is onmogelijk om op te noemen welke toffe plekken er allemaal in Amsterdam te bezoeken zijn, maar kijk vooral in alle zijstraten vanuit het centrum. Ga eens ergens aan De Singel zitten, zoek het wat verder bij bijvoorbeeld de nieuwe skybar Cielo op de Zuidas of neem eens een kijkje bij een café als café de Ceuvel

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.