De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen die de kapjes of kontjes van hun brood eten, tot wel 3 keer minder brood weggooien en ook minder ander eten verspillen. Het blijkt dat ouderen het vaakst kapjes eten. Met het kapje wordt het kontje of korstje van het brood bedoeld.
Deze groep blijkt dus minder brood weg te gooien, maar ook twee keer minder ander voedsel te verspillen dan de ondervraagden die wel hun kapjes weggooien. Woordvoerder van het Voedingscentrum, Lolkje de Vries, zegt hierover: “We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.”
Van thuis uit
Het is grappig om in dit onderzoek te lezen dat de mensen die de kapjes eten dit van huis uit hebben meegekregen en dat ze dit zijn blijven doen. Het is daarnaast fijn om te zien dat maar een klein deel van de respondenten aangeeft dat de kapjes alleen geschikt zijn om het gesneden brood bij elkaar te houden.
Minder verspillen
Van de respondenten geeft net iets meer dan de helft (51%) aan zo goed als altijd de kapjes te eten en 70% geeft aan dat dit gewoon hoort. De Vries duidt de cijfers: “Wat mooi is om te zien, is dat de overgrote meerderheid gemotiveerd is om minder brood te verspillen. Dat geldt zowel voor kapjeseters (96%) als niet-kapjeseters (85%). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88%) dan uit die tweede (66%).”
Veel broden ter redden
Uit cijfers blijkt dan ook dat er nog een wereld te winnen valt als het op brood aankomt. Er wordt wekelijks namelijk veel meer brood verspild dan alleen de kapjes. Het is zelfs zo dat er wekelijks door de Nederlandse huishoudens 2 miljoen kilo aan diverse soorten brood van de prullenbak kunnen worden gered. Omgerekend zijn dat 2,5 miljoen broden.
Toast of invriezen
Zelf aan het eind van de week nog wel eens wat brood over? Dan heeft het Voedingscentrum nog wat tips om het niet te verspillen. De gouden tips van De Vries: “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood.”
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023
Jumbo stopt met flitsbezorging via Gorillas / Getir
Verder lezen over Voedselverspilling
Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022