Bonaire is een van de ‘Nederlandse’ eilanden in het zuidelijk deel van de Caribische Zee waar het iedere dag lekker weer is. Dat laatste maakt het een fantastische plek om te genieten van het buitenleven en watersporten. Wat je misschien niet weet is dat het eiland uitgeroepen is tot culinaire hoofdstad door de World Food Travel Association. De waarom moest ik natuurlijk zelf ontdekken!
Voor ik voet aan land zette op Bonaire was mijn idee van het Caribisch gebied vooral getekend door rum, zon, salsa en verse vis. Een echt idee van wat ik kon verwachten op het gebied van eten en drinken had ik niet, al kreeg ik wel het gevoel dat het misschien een beetje op Malta zou lijken. Qua verse vis en zelfgemaakte likeuren was dit zeker zo. Maar door de foodtrucks, snèks, lokale specialiteiten (onder meer leguanensoep) en gastronomische restaurants ben ik zo vaak blij verrast op het eiland.
Grote diversiteit
Zoals in het artikel over waarom je eerste trip naar het Caribisch gebied Bonaire moet zijn al aangegeven; voor een eiland dat 1,5 keer zo groot als Texel is het echt een heel divers eiland op het gebied van natuur, cultuur en gastronomie. Genoeg te verkennen en ontdekken op culinair gebied dus. Laat je vooral niet afschrikken door de tropische temperatuur, er is altijd een zeebriesje en de luchtvochtigheid is ook écht anders dan je in Nederland gewend bent.
Lokale specialiteiten
Op het eiland zijn verschillende lokale specialiteiten te vinden, denk daarbij aan sòpi (gevulde soep), stobá (stoofschotel) en de sòpitu (vispotje), maar ook aan tussendoortjes als pastechi (pasteitjes) en empaná (empanadas). Ook zie je overal waar je loopt leguanen en die verdwijnen niet heel verrassend dan ook in een soep.
Het voelt een beetje als van die ‘lokale specialiteiten’ die door geen enkele local zelf wordt gegeten, maar zet leguanensoep (opletten voor de kleine botjes) zeker op je lijstje. Daarnaast is een goede geitenstoof overal te vinden en wil je een échte dorstlesser op een warme dag dan bestel je awa di lamunchi (soort van limoensoda).
Lokale restaurants
Wil je het de lokale keuken echt ontdekken dan is het aan te raden om richting Rincon te gaan óf naar een plek / evenement zoeken waar een private chef kookt. Zo had ik het geluk om in het gerenoveerde landhuis Home Of The Muse te genieten van de gerechten van lokale chef (en windsurfinstructeur) Sherundly Bernabela. Hij kookte met lokale ingrediënten typische gerechten met een moderne twist.
Posada Para Mira
Bovenop een berg in Rincon ligt restaurant Posada Para Mira en het is écht een must om hier te te gaan lunchen. Lokaler ga je het waarschijnlijk niet krijgen en het uitzicht is ook echt geweldig. Hier dan ook echt enorm genoten van een geitenstoof en een paar glazen awa di lamunchi.
Ga hier trouwens niet heen als je haast hebt, want het is er altijd druk dus je moet altijd even wachten op je eten. Maar dat is het meer dan waard! Alleen op zondag kun je ook bij het kleinere Cactus Fence Supreme terecht voor lunch. Andere lokale tips: Irie Jamaican Cuisine, Eddy’s Bar & Restaurant en Roos Surinam Food.
Snèks
In Rincon en eigenlijk over het hele eiland vind je allemaal snèks (of snacks). In totaal zijn er zo’n zestig te vinden en ze zijn in te delen in vijf categorieën: Bonaire, Chinees, Colombiaans, Dominicaans en biljarten. Ze hebben op het eiland dezelfde functie zoals wij die van een bruine kroeg of buurtkroeg gewend zijn. Je vindt hier geen bitterballen, maar wel koude versnaperingen, de lokale tussendoortjes en soms wat kleine gerechtjes die aansluiten bij het type snèk.
Dat maakt dat de snèks een begrip zijn op het eiland en iedereen heeft wel een eigen favoriet. Toch wordt door velen aangegeven dat Maiky Snack de ‘beste’ is. Eigenlijk is het wel een middagje waard om bij wat verschillende snacks langs te gaan. Kijk eens bij de Chinese New Wei Taai, de Bonairiaanse Verona Snack, Kos Bon So of bij Rose Inn. Beter is gewoon als je lekker aan het toeren bent ergens te stoppen waar je wat locals ziet zitten en een duidelijke bierreclame op de gevel ziet.
Foodtrucks
Zoals je leest: op culinair gebied is er echt veel te ontdekken op het eiland. Een van de andere fijne culinaire dingen op het eiland: foodtrucks. Die vind je op verschillende plekken op het eiland en vaak op plekken waar mensen genieten van de zee en het strand. Zelf heb ik een foodtruck x street art tour gedaan. Dat was ideaal! Kleine tip: bij alle foodtrucks moet je cash betalen, dus even pinnen voor je op pad gaat en iedere truck heeft zijn eigen tijden/dagen dat hij open is!
Qua street art is er heel veel tofs te vinden, zoals wat toffe werken van Tymon de Laat (die ik nog ken uit Duitsland). Een van de unieke burgers die je kan eten op Bonaire is de Lion Fish burger bij Cactus Blue. In de buurt van het vliegveld en naast de weg vind je deze foodtruck en ze verkopen er allerlei burgers en wraps. De verkoper is enorm van de upsell en hoort zichzelf te graag praten, maar fiks er een Lion Fish en een andere burger (als je met twee personen bent) en neem er een zelfgemaakte soda bij.
Meer foodtrucks
Aan de boulevard in Kralendijk vind je Pastechi and More, dat is de plek om pastechis te vinden, een goede kop koffie of een lekker sapje. Een van de bekendste foodtrucks is de rode dubbeldekker van Stoked die zo goed als dagelijks van 12:00 tot 20:00 uur te vinden is aan Te Amo Beach. Ietsjes verderop vind je King Kong en daar kun je terecht voor burgers. Bij Kite City zijn gespecialiseerd in vis.
Toffe restaurants
Als je klaar bent met het echte eilandleven en je wil ergens goed tafelen, dan heeft Bonaire ook genoeg opties in allerlei prijscategorieën. Tijdens het verblijf op het eiland heb ik mijn best gedaan om zoveel mogelijk restaurants uit te proberen en dit zijn de spots waar je in mijn ogen een lekker hapje kan eten.
Een van de restaurants die door veel locals werd aanbevolen is Mezze. Zoals de naam doet vermoeden vind je hier allerlei gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. Visrestaurant It Rains Fishes is ook een veel getipte hotspot waar je van heel veel verse vis in toffe gerechten kan genieten.
Bloemendaal op Bonaire
Onlangs hebben twee Nederlandse horecaondernemers het welbekende Ocean Oasis overgenomen. Nou heb je op het eiland veel toffe strandtenten, maar Ocean Oasis brengt een beetje het idee van Bloemendaal naar Bonaire en dat met een geweldig stand en uitzicht op zee. Een andere verrassing was Karel’s Beach Bar waar ik stiekem niet veel van verwachtte. Het blijkt een heerlijke plek om een drankje te doen en wat te happen. Niet de meest culinaire hoogstandjes, maar vooral simpel en lekker.
Prachtige uitzichten
Naast dat verschillende strandtenten gebruikmaken van het idyllische uitzicht, doen ook verschillende restaurants dit. Dat maakt dat je naast genieten van lekker eten, mooie wijnen en goed gezelschap ook tijdens het eten kan genieten van een goede zonsondergang. De beste plekken om dit te ervaren: Sebastian’s, La Balandra in resort Harbour Village en wil je helemaal een unieke ervaring dan is dineren aan boord van zeilboot Melisa Sailing helemaal een aanrader.
Gastronomische parels
Een van de plekken waar je gastronomisch en van het uitzicht kan genieten is bij Ingridiënts op het Buddy Dive Resort. De chefs verwerken hier lokale ingrediënten tot toffe gerechten en het restaurant beschikt over een fijne wijnkaart. De plek waar ik de beste lunch van het jaar en misschien wel langer heb gehad is Brass Boer.
Brass Boer
Op het terrein van het Delfins Resort zijn drie bijzondere zaken te vinden: Boertiek voor je koffie en sapje, Senang dat heel erg oriëntaals georiënteerd is en natuurlijk toprestaurant Brass Boer. Wat ze gemeen hebben? Het zijn allemaal geesteskinderen van Jonnie en Thérèse Boer. Bij Brass Boer zit je al fantastisch aan zee met een geweldig uitzicht (te upgraden naar private dining aan Tafel 14).
In mijn ogen was het echt een plek om een volledige ‘When in Rome…’ te doen en volle bak te genieten van het Chef’s menu met bijpassende wijnen. De setting qua gezelschap, uitzicht, langslopende leguanen, mooie wijnen en vooral héérlijke gerechten maakten dit zonder meer de beste lunch van 2022.
Distilleerderij
Op het eiland is een plek waar drank wordt gedistilleerd en dat is bij de Cadushy Distillery van Eric Gietman. Hij heeft er de eerste likeur van cactus gemaakt en is daarna allerlei likeuren van de eilanden gaan maken geïnspireerd door lokale ingrediënten. Inmiddels maakt hij er ook allerlei eigen sterke dranken, zoals rum, gin, tequila en whisky. Je leert er alles over tijdens een rondleiding en vooral proeverij!
Bonaire Rum Week
Het is dan ook niet echt toevallig dat vorig jaar voor het eerst de Bonaire Rum Week werd gehouden. Dit alles om de band van het eiland met rum in de spotlight te zetten en zo inwoners en toeristen bekender te maken met deze gedistilleerde drank en wat voor moois er in de carribean te vinden.
De tweede editie van de Bonaire Rum Week vindt dit jaar plaats van 12 t/m 16 juni. Logischerwijs wordt deze editie grootser van opzet. Zo zijn er een hele reeks rumproeverijen, strandfeesten, bartendingseminars en diners met rum- en sigaarpairings. De afsluiting is dit jaar op 16 juni in de vorm van The Taste Of Bonaire.
Tiki & Co
Op het eiland is eigenlijk maar een plek waar je heen moet voor goede cocktails: Tiki & Co van Eddy Trenidad. Zoals de naam al zegt is het een geweldige tikibar waar je heel veel toffe rumcocktails kan vinden. Maar Eddy en zijn bartenders maken met liefde een cocktail gebaseerd op je smaakvoorkeuren. Proefondervindelijk vastgesteld: ze hebben het altijd bij het juiste einde!
Het verblijf op Bonaire is aangeboden door Tourism Corporation Bonaire (TCB).

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl