De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De Kookfabriek in Amsterdam was afgelopen maandag het toneel van de elfde editie van de CuliPersLunch. Ieder jaar komen daar foodjournalisten, bloggers, uitgevers en foodmerken samen om via proeverijen, workshops en demo’s de nieuwste producten te proeven en uit te proberen. Dit keer in twee shifts om het event full coronaproof te houden. Dit zijn de tofste dingen die we er gespot hebben.
Een wijs man zei ooit: “Ieder nadeel, heb zijn voordeel”, dat bleek ook waar tijdens deze editie van de CuliPersLunch. Organisatoren Marcus Polman (foodjournalist / Nieuwe Haring) en Pitch PR waren door de pandemie genoodzaakt om het event wat breder op te zetten en met twee shifts te werken. Zodoende was er tijdens de shifts meer om alles te proeven en iedereen aan de tand te voelen.
De Hoogtepunten
Het was sowieso tof om er voor het eerst bij te mogen zijn en héél veel mensen eindelijk eens in het echt te zien na allerlei vormen van virtueel contact. Zodoende eindelijke verschillende uitgevers van kookboeken gezien. En eindelijk eens de producten van Lazy Vegan, Willicroft en Meatless Farm mogen proberen. Wat aan die producten al gelijk opvalt: de opmars van plantaardig zet door.
Montgomery’s Vegan Ice Cream
Dat laatste werd gelijk bij binnenkomst geïllustreerd door Montgomery’s Vegan Ice Cream. Precies plantaardig ijs zonder room. Iedere ijsliefhebber begint zich dan achter de oren te krabben aangezien dit echt wat doet met de textuur en structuur van het ijs. Er waren drie smaken om te proeven: vanille, chocola en pecan. Wat gelijk opviel was de structuur van het ijs, die was verrassend romig en dat was bij alle drie de de soorten het geval.
Le Frique
Over Le Frique was er hier op de redactie al flink veel enthousiasme toen we hoorden dat ze bestonden en hoe ze de oer-Hollandse frikandel naar een nieuw level wilden brengen. Het proeven was in een eerder stadium nog niet gelukt, dus toen we de stand zagen (met om de hoek ook Soof) werden we enorm vrolijk. Na het proberen van de twee smaken kunnen we niet anders dan helemaal overstag gaan: een culinaire frikandel en een gemaakt met venkel zijn echt topcombinaties.
Lowlander Beer
Het is eigenlijk raar dat er op Eatly niet meer is geschreven over de bieren van Lowlander Beer. In onze Kopstoot-test haalden we ze al aan. Daar speelde hun nieuwe pils de Cool Earth Lager een rol en dit bier met citroengras was onder meer te proberen. Aangezien Lowlander hun bieren verrijkt met botanische ingrediënten kun je er veel mee doen, dat gaan we de komende tijd dan ook doen. So stay tuned!
Karma Shoarma
Als je het rumoer rondom de CuliPersLunch mocht geloven dan zou Karma Shoarma wel eens dé hit kunnen worden. En deze plantaardige shoarma stelde dan ook niet teleur. De beste grap was dat de naam ergens bekend van voorkwam. Dat bleek te kloppen aangezien op Lowlands 2018 in de Brasserie 2050 de shoarma gemaakt op basis van knolselderij voor het levenslicht zag. Geweldig dat ze het door hebben ontwikkeld, want het is oprecht lekker. Laten we het zo zeggen: je gaat van Karma Shoarma nog veel horen.
Dat geldt ook voor andere ondernemers en producten die we in dit artikel nog niet mee hebben genomen, over veel van hen lees je de komende tijd meer op Eatly!
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Snacks
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst
Verder lezen over Speciaalbier
Drinks01.04.2024
Bird Brewery en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug brouwen nieuw streekbier: Heuvelrug Blond
Drinks12.12.2023
Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Drinks06.06.2023
Hertog Jan introduceert de Grand Pilsener: bier waar je de tijd voor neemt
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots02.06.2023
Schiedam krijgt met Eurobrouwers eerste brewpub en restobar
Nieuws22.05.2023