Botanisch bierbrouwer Lowlander laat je smakelijk genieten van je kerstboom

Botanisch bierbrouwer Lowlander laat je smakelijk genieten van je kerstboom

Vorig artikel Volgend artikel

Bij het zien van de kop boven dit artikel denk je misschien van ‘Hé, die Winter I.P.A. ken ik al’, maar naast dit winterbier presenteert botanisch bierbrouwer Lowlander deze winter in samenwerking met vier gerenommeerde chefs een menu op basis van sparrennaalden. Dit exclusieve vijfgangenmenu wordt zaterdag 11 december eenmalig geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam.

De teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van gebruikte kerstbomen staan al voor het vierde jaar op rij centraal in de Winter I.P.A. van Lowlander. Nu gaan Joris Bijdendijk (RIJKS), Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet), Rudolf Brand (CIRCL) en René van der Weijden (Hemel & Aarde) samen met het team van Bar Bistro Bureau eenmalig met de kerstboom aan de haal om er een menu mee samen te stellen. Dit alles met het doel om te laten zien dat producten her te gebruiken zijn.

Circulair koken

De chefs omarmen in hun eigen restaurants al een ‘no waste policy’ en dat sluit perfect aan bij waar Lowlander voor staat. Van der Weijden vertelt: “Het idee van Lowlander past perfect bij de ‘no waste policy’ die wij bij Hemel & Aarde voeren. Een afgedankte kerstboom is een restproduct dat normaal gesproken weggegooid wordt. Wij gaan aantonen dat je zo’n boom kunt transformeren in iets heel lekkers!”

Ook Samuel Levie denkt er zo over: “Tot een paar jaar geleden wist ik helemaal niet dat sparrennaalden zo goed te gebruiken zijn in de keuken. Inmiddels maken wij al een feestdagen-kombucha met dennennaalden en ik verheug me erop om ermee te gaan koken.” De chefs hebben de wildste ideeën van wat er op het menu komt te staan, maar het precieze menu blijft vooralsnog een verrassing.

Na bier ook eten

Lowlanders Chief Botanical Officer’ Frederik Kampman is blij met het enthousiasme van de vier chefs. “Als botanisch brouwer zijn natuurlijke ingrediënten als kruiden, specerijen en fruit altijd de smaakmakers van onze bieren. Enkele jaren geleden ontstond het idee om van sparrennaalden een Winter I.P.A. te maken en dat werd een groot succes. Het was voor ons dan ook een logische keuze om naast het drinken van de kerstboom, ook het eten van de kerstboom onder de aandacht te brengen.

En wie kunnen die gedachtegang nu beter tot leven brengen dan vier van Nederlands meest creatieve chefs? Het zou toch te gek zijn als wij er samen met hen voor kunnen zorgen dat de kerstbomen die normaliter op de hoek van de straat belanden, vanaf nu alleen nog maar in het glas en op het bord eindigen?”

Voor 75 euro proef je op zaterdag 11 december het vijfgangenmenu inclusief bierpairing en een beertail vooraf bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies