De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt zich namelijk door gerechten waar groenten en Nederlandse producten centraal staan.
Hoog zijn liefde voor koken begon als kleine jongen tijdens de feestdagen bij hem thuis met alles op de gourmet te bakken, grillen en combineren. De fijne kneepjes van het vak leerde hij bij bij Seinpost* van Imko Binnerts om daarna bij Le Cirque achter de pannen te staan om vervolgens vier jaar lang souschef van Patrick Kelder bij Crème Crue te zijn. Het lichter koken en met meer groenten kreeg hij onder de knie bij restaurants Niven* en Fred**.
Dutch Cuisine
Restaurant Botanica opende begin 2022 haar deuren in voco The Hague. Hoog legt de focus op de duurzame Nederlandse keuken. Zijn idee hierover: “Ik probeer als chef constant te evolueren, innoveren en vernieuwen. Ik kook vanuit gevoel en mijn gerechten ontstaan vaak spontaan.
Omdat we de filosofie van Dutch Cuisine aanhouden, bestaat het nieuwe menu bij Botanica voor 80 % uit groenten en 20 % proteïne en werken we zoveel als mogelijk met Nederlandse producten. We zetten een mooie kaart neer en samen met de service moet dit ervoor zorgen dat Botanica het beste Dutch Cuisine-restaurant wordt van Den Haag.”
Noordzee en Westland
Zijn grootste bronnen van producten zijn de Noordzee en het Westland. Dat zie je heel goed terug op het nieuwe menu, met onder andere: een gerecht van langzaam in de schil gegaarde gele biet met een crème van gele wortel en kurkuma en een botersaus met mandarijn en zeewier. Of makreel, gegrild op een robatayaki, een Japanse stenen houtskoolgrill. Geserveerd met een lavasolie-karnemelkvinaigrette, koolrabi en witte aalbessen.
Duinen
Als je zo dicht bij het strand bent, mag de duindoorn niet ontbreken. Hoog gebruikt de besjes in een dessert met gekarameliseerde witte chocolade, yoghurtparfait en gemarineerde pompoen. Het eten, maar ook zeker de hele totaalbeleving, moeten ervoor zorgen dat gasten voldaan uit Botanica vertrekken.
Chef Hoog zegt hierover: “En dan echt voldaan in de breedste zin van het woord. Ze moeten natuurlijk genoeg te eten en drinken hebben gehad, maar ook een voldaan gevoel hebben waardoor ze weer terug willen komen, want daar gaat het uiteindelijk om.”
(Foto’s bij dit artikel © Travelconvos – Joey Joëll Oehlers)
Verder lezen over Bar
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...
Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Het lijkt er een beetje op dat we deze zomer in afgelegen plekken aan het duiken zijn. Eerst met restaurant Koks (**) op Groenland of met Jura whisky op Jura. Daar komt vandaag de meest afgelegen pub op het vastenland va...
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...
Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours
Het Schotse whiskymerk Ardbeg viert ieder jaar Ardbeg Day en op die dag dit jaar deden ze iets heel bijzonders. Ardbeg heeft misschien wel hun meest experimentele limited edition op deze dag geïntroduceerd genaamd Heavy...
Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours
BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced
Rummerk BACARDÍ introduceert tijdens deze heerlijk warme weken in ons land een nieuwe rum: de Caribbean Spiced. Inmiddels is het assortiment rums van het merk best gegroeid de afgelopen jaren, met enkele heel toffe uiti...
Drinks25.06.2023
BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Verder lezen over Groente
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
SLA-gerechten deze zomer exclusief verkrijgbaar via Crisp
De bekende salades van saladebar SLA zijn deze zomer exclusief verkrijgbaar bij online supermarkt Crisp. Oprichtster Nina Pierson deelt namelijk vier van haar ‘geheime’ recepten mét eigen dressing via het platform....
Food03.08.2022
SLA-gerechten deze zomer exclusief verkrijgbaar via Crisp
Verder lezen over Horeca
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
De zomer staat voor de deur en dat betekent bomvolle terrassen en strandtenten. Deze fijne drukte brengt naast een hoge omzet ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door de oplopende temperaturen krijgen horeca vriezers...
Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Naast de overheerlijke gerechten die je serveert in jouw restaurant, speelt het servies de hoofdrol tijdens een diner. Is jouw servies wel toe aan een upgrade? Of open je een nieuwe horecagelegenheid? Om te voorkomen dat...
Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Het oude stationsgebouw van Abcoude heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan. Het statige pand van hotel en restaurant De Witte Dame is volledig gerenoveerd en is nu een ideale plek om aan de drukte van Amsterdam t...
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene...
Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
In de Amsterdamse Pijp heeft Florentin de deuren geopend. Het concept is simpel: all day brunch met de invloeden van Tel Aviv. Verwacht dus op de kaart een traditioneel Israëlisch mezze-ontbijt tot shakshuka florentine....
Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren
Met de actie ‘Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid’ worden ouderen uitgenodigd om op dinsdag 1 oktober gratis te komen eten.
Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat
Heb je een concert in de Ziggodome of Afas Live, dan is de kans groot dat je even een patatje eet bij de FEBO, aanschuift voor wat sushi bij Ichi-E of een burger weghapt bij Burger Bitch. Helemaal prima natuurlijk, maar...
Hotspots22.06.2024
Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat
Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet
Je vakantiegeld is gestort en dat betekent dat de kans groot is dat je daar ook daadwerkelijk een leuke reis van uitzoekt. Soms heb je geen zin om over iets na te denken en boek je lekker een all-inclusive. Als jij ook z...
Food09.06.2024
Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale
Het is officieel een ontbijtgerecht, maar menig fan bestelt dit ook schaamteloos tijdens een lunch. Sterker nog, bij Ted's Breda is het zelfs deel van de high tea. Eggs Benedict. Een eiergerecht met een heel luxe naam en...
Food03.05.2024