De kans is groot dat een deel van het land na de persconferentie vanmiddag en de mogelijke ophokplicht die boven de markt hangt toe is aan een borrel. Aangezien we ons nog gewoon in Dry January bevinden hebben we drie heerlijke alcoholvrije gincocktails voor je. De mocktails zijn uitgeprobeerd met de alcoholvrije Ceder’s Crisp gin.
Deze alcoholvrije gin wordt in Zweden geproduceerd met Zuid-Afrikaanse kruiden. Zo krijg je het beste van twee werelden met als resultaat duidelijke smaken die je van gin herkent: citrus, jeneverbes en zelfs komkommer. Zodoende doet hij in de verte denken aan een Hendrick’s gin. Zo is hij dus ook te gebruiken in een mocktail. Maar sowieso belangrijk bij het maken van cocktails: weet met welke producten je werkt en hoe ze smaken. Smaakbalans is belangrijk, dus altijd proeven.
Drie frisse alcoholvrije gincocktails
Gin & Tonic
Dit is natuurlijk een van de klassiekers die je moet maken met een alcoholvrij gin.
Nodig:
- 50ml Ceder’s Crisp
- 150ml Indian Tonic
- Komkommer
- Munt
Maken:
Vul een ginglas met ijs en doe daar de alcoholvrije gin en Indian Tonic in. Voor iedere gin-tonic die je maakt is het goed om in het achterhoofd te houden dat de verhouding 1:3 is. Zo ook in dit geval. Garneren doe je met komkommer en verse munt. Als je de smaken wat meer door hebt, kun je ook gaan variëren met de tonic en de garnering.

Tom Collins
Mijn favoriete gincocktail blijft de Tom Collins. Hij is simpel, elegant, verfijnd en vooral heel lekker. Natuurlijk is daar de gin ook in te vervangen door een alcoholvrije gin.
Nodig:
- 60ml Ceder’s Crisp
- 30ml citroensap
- 20ml suikersiroop
- Sodawater
Maken:
Vul een longdrink met ijs en doe daar na elkaar: de alcoholvrije gin, het citroensap en de suikersiroop in. Dit alles roer je goed door zodat het glas lekker afkoelt. Je topt dit af met het sodawater en om het af te maken ter garnering een citroenpartje.
Nogroni
Een andere favoriet is de Negroni. Met recht een klassieker cocktail waarvan iedere bartender wel een eigen versie heeft. Aangezien je hem normaal maakt met drie soorten alcohol is het nog best lastig om een goede alcoholvrije te bouwen. Dat heeft ook te maken tussen het samenspel van de alcohol met het bittere, frisse en zoete in de cocktail. Vandaar dat deze Nogroni een bijzondere smaaksensatie heeft.
Nodig:
- 50ml Ceder’s Crisp
- 15ml sinaasappelsap
- 40ml rood grapefruit sap
Maken:
Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake het alles 15 seconden goed door of tot het moment er condens op de shaker komt. Schenk het daarna in een mooi coupéglas of een tumbler.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.