Dit is waarom rum en Bonaire onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn

Dit is waarom rum en Bonaire onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn

Vorig artikel Volgend artikel

Dat Bonaire een heerlijke zonnige vakantiebestemming is wisten we natuurlijk al. Je kunt er snorkelen als de beste, fantastisch uit eten en ultiem ontspannen. Tegenwoordig wordt het Caribische eiland steeds vaker in één adem genoemd met rum. Op Eatly deelden we al een twee rumcocktails van de bartender van Tiki & Co, maar Bonaire heeft nog meer te bieden als het om rum gaat.

Door: Bianca Kramer

Afgelopen juni vond voor de eerste keer de Bonaire Rum Week plaats op het eiland. Vanzelfsprekend speelde rum de hoofdrol tijdens dit meerdaagse event. Het idee is om op deze manier inwoners en toeristen meer bekend te maken met deze spirit en de connectie met het eiland.

Bonaire Rum Week

Tijdens deze eerste editie waren er onder meer proeverijen van verschillende rumsoorten - de beste premium rum uit de Cariben en omstreken, was er overal livemuziek, een cocktailwedstrijd, een workshop voor bartenders en werden er lunches en diners geserveerd waarbij rum de hoofdrol speelde.

Rumproeverij en lunch

Bij het mooie Plaza Beach & Dive Resort Bonaire kon je rum proeven op het strand in de stralende zon. Daarnaast speelde de liveband bijpassende muziek. De sfeer zat er direct goed in!

Het ging er wat rustiger aan toe tijdens de rum lunch bij Harbour Village (La Balandra restaurant), een van de mooiste en luxe hotels van Bonaire. De locatie kon niet beter op een groot terras een stuk over het water. De gerechten stond in het teken van rum.

Rumpairing

Het voorgerecht bestond uit in rum gemarineerde Wahoo (makreelsoort) met munt, venkel en haring-kaviaar. De short rib van het hoofdgerecht was gemarineerd in rum en barbecue glacé. Het dessert was een fantastische ‘drunken pina’: ananas doordrenkt met rum en kruiden, gecombineerd met pompoen- karamel crème, amandelcake en rum rozijnen ijs. Bij de gerechten werd ook kleine glaasjes bijpassende rum geschonken!

Brass Boer

Een bijzonder evenement was er tevens bij Brass Boer, het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer op het eiland dat ze in 2017 geopend hebben. Je eet hier culinaire hoogstandjes met een onbeschrijfelijk mooi uitzicht over de zee.

Rom Rincon

Ook Bonaire heeft een goede eigen rum, dat is Rom Rincon. Een licht gekruide rum waarbij je Bonaire letterlijke proeft, met name door de passie waarmee het gemaakt is en de smaakt van wilde basilicum – Yerba di Hole - die op het eiland groeit.

De rum wordt gemaakt op de enige distilleerderij van Bonaire: de Cadushy Distillery. Eigenaar van Cadushy is de Nederlandse Eric Gietman. De distilleerderij is gevestigd in Rincon, de oudste plek van Bonaire. Je kunt hier ook cactuslikeur proeven en kopen.

Hotspots op Bonaire

Onlangs is Bonaire benoemd tot culinaire hoofdstad en dat is niet voor niks. Er zijn talloze gastronomische ontdekkingen op het toch vrij kleine eiland zoals bij een van de foodtrucks op het eiland. Zoek je een bijzondere private dining avond, dan is restaurant Chefs dé aanrader. Voor een goede rumcocktail moet je zeker langsgaan bij Tiki & Co en bij Rum Runners.

Tiki & Co

Dé hipste en beste cocktailbar op het eiland is Tiki & Co. Deze toffe bar zit midden in het bruisende Kralendijk. Op de kaart staan originele cocktails, met altijd een knipoog naar Bonaire. Als je aangeeft wat je lekker vindt, wordt er een gepersonaliseerde cocktail voor je gemaakt. Aangezien je in een tikibar bent, worden de drankjes in de meest creatieve glazen geserveerd.

Rum Runners

Rum Runners is een restaurant pal aan de oogverblindende blauwe zee van de Antillen. Je kunt hier de hele dag terecht om te eten, maar de beste tijd om er heen te gaan is toch wel tijdens zonsondergang. Dan gaat de cocktailbar open en kun je genieten van een diversiteit aan drankjes en muziek.

Tweede editie

Nieuw is het festijn in de regiooverigens niet, maar voor Bonaire was 2022 wel de primeur. En het goede nieuws? Ook in juni 2023 vindt de Rum Week op Bonaire plaats. Alle informatie over de eerste editie en wat je te wachten staat vind je op Bonairerumweek.com.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies