De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Door de Donkey Jack gin van Driftwood Distillery moesten we deze week op vrijdagavond de Martini als (klassieke) cocktail uit te lichten. Want dankzij Hollywood, en in het bijzonder James Bond, kent iedereen de cocktail maar niet de manier hoe je hem écht drinkt.
Toen in 1962 op het witte doek Dr. No een Martini aan James Bond met de boodschap ‘Een medium droge Martini met citroenschil. Geschud, niet geroerd’ waren de desastreuze gevolgen nog niet te zien. Want de Martini stond wereldwijd écht op de kaart en iedereen wilde ‘m uitproberen.
Stirred, not shaken
Het bijzondere aan de Martini is dat het een cocktail is waar persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Een klassieke (dry) Martini bestaat uit maximaal vier ingrediënten, en zelfs daar valt over te twisten. Over een ding is iedereen het wel eens: een Martini dien je te roeren en niet te shaken. Sowieso is dat een regel op cocktailgebied: heb je alleen te maken met gedistilleerde dranken, dan roer je.
The Martinez Cocktail
Zoals vaste lezers van deze rubriek gewend zijn bij de klassieke cocktails is dat veel cocktails vaak een obscure ontstaansgeschiedenis hebben. Zo ook de Martini, naar goed gebruik delen we het meest fascinerende verhaal. Bij de Martini moeten we dan helemaal terug naar de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw.
De auteur van de eerste cocktailhandleiding The Bartenders Guide, Jerry Thomas, is volgens de overlevering degene die de Martini uitgevonden heeft. Dat zou hij hebben gedaan in het Occidental Hotel in San Francisco. Alleen publiceerde hij in 1887 onder de noemer The Martinez Cocktail een cocktail die wat weg heeft van een Martini, maar niet helemaal. Want die bestond uit: een portie zoete vermout, bitters, citroen en marasquino-likeur.
Dry, Dirty of Espresso
Zoals gezegd heb je veel varianten op de klassieke dry Martini. Die bestaat uit twee delen (dry) gin, een deel vermout en ter garnering een prikker met drie olijven. Vanaf hier begint de discussies: ijs, gekoeld glas of eerst de gin en vermout in de koeling? Een olijf of drie olijven? Of misschien toch een citroenschil in plaats van olijf? Wat meer vermout of juist wat minder?
Wil je geen gin maar juist wodka, dan bestel je een Wodka Martini. Ben je meer van het zilte dan is een Dirty Martini the way to go. Aan de standaard ingrediënten wordt dan olijfvocht toegevoegd; meer olijf is meer zilt. Dit is absoluut geen cocktail die zoekt naar iets zoets of heel fris.
Er is bewust gekozen om in dit artikel geen gebruik te maken van het woord Quarantini.
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Verder lezen over Gin
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Drinks20.03.2023
Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora
Verder lezen over Likeur
Drinks05.06.2023
De Velvet Batida kan wel eens het zomerdrankje van 2023 zijn
Drinks27.04.2023
Nieuwe cocktail voor Koningsdag: Fizzy Peachtree
Drinks02.02.2023
Bijzondere sake genaamd Jabara voor het eerst in Europa op de markt
Drinks17.10.2022
Na orancello volgt een Passievrucht Likeur van De Jongens van Oud West
Hotspots16.10.2022
Zes steden in drie landen op zeven dagen tijd tijdens een wijncruise
Kroatië, Griekenland en ItaliëDrinks24.11.2021
Cream likeur Amarula lanceert twee nieuwe smaken: vegan en koffie
Drinks19.11.2021
Licor 43 introduceert nieuwe variant: Licor 43 Chocolate
Drinks21.09.2021