De ultieme Martini: stirred, not shaken

De ultieme Martini: stirred, not shaken

Vorig artikel Volgend artikel

Door de Donkey Jack gin van Driftwood Distillery moesten we deze week op vrijdagavond de Martini als (klassieke) cocktail uit te lichten. Want dankzij Hollywood, en in het bijzonder James Bond, kent iedereen de cocktail maar niet de manier hoe je hem écht drinkt.

Toen in 1962 op het witte doek Dr. No een Martini aan James Bond met de boodschap ‘Een medium droge Martini met citroenschil. Geschud, niet geroerd’ waren de desastreuze gevolgen nog niet te zien. Want de Martini stond wereldwijd écht op de kaart en iedereen wilde ‘m uitproberen.

Stirred, not shaken

Het bijzondere aan de Martini is dat het een cocktail is waar persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Een klassieke (dry) Martini bestaat uit maximaal vier ingrediënten, en zelfs daar valt over te twisten. Over een ding is iedereen het wel eens: een Martini dien je te roeren en niet te shaken. Sowieso is dat een regel op cocktailgebied: heb je alleen te maken met gedistilleerde dranken, dan roer je.

The Martinez Cocktail

Zoals vaste lezers van deze rubriek gewend zijn bij de klassieke cocktails is dat veel cocktails vaak een obscure ontstaansgeschiedenis hebben. Zo ook de Martini, naar goed gebruik delen we het meest fascinerende verhaal. Bij de Martini moeten we dan helemaal terug naar de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw.

De auteur van de eerste cocktailhandleiding The Bartenders Guide, Jerry Thomas, is volgens de overlevering degene die de Martini uitgevonden heeft. Dat zou hij hebben gedaan in het Occidental Hotel in San Francisco. Alleen publiceerde hij in 1887 onder de noemer The Martinez Cocktail een cocktail die wat weg heeft van een Martini, maar niet helemaal. Want die bestond uit: een portie zoete vermout, bitters, citroen en marasquino-likeur.

Dry, Dirty of Espresso

martini variaties__

Zoals gezegd heb je veel varianten op de klassieke dry Martini. Die bestaat uit twee delen (dry) gin, een deel vermout en ter garnering een prikker met drie olijven. Vanaf hier begint de discussies: ijs, gekoeld glas of eerst de gin en vermout in de koeling? Een olijf of drie olijven? Of misschien toch een citroenschil in plaats van olijf? Wat meer vermout of juist wat minder?

Wil je geen gin maar juist wodka, dan bestel je een Wodka Martini. Ben je meer van het zilte dan is een Dirty Martini the way to go. Aan de standaard ingrediënten wordt dan olijfvocht toegevoegd; meer olijf is meer zilt. Dit is absoluut geen cocktail die zoekt naar iets zoets of heel fris.


Er is bewust gekozen om in dit artikel geen gebruik te maken van het woord Quarantini.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies