Noma mag zich weer het beste restaurant ter wereld noemen

Noma mag zich weer het beste restaurant ter wereld noemen

Vorig artikel Volgend artikel

Het zijn fantastische weken voor het Deense restaurant Noma. Een paar weken geleden was het magische moment daar dat het restaurant eindelijk een derde Michelinster ontving. En gisteren werd in Antwerpen bij de uitreiking van World’s 50 Best Restaurants Noma 2.0 verkozen tot beste restaurant ter wereld.

Voor René Redzepi moet deze twee erkenningen de ultieme bekroning zijn van de sprong in het diepe en het heruitvinden van Noma de afgelopen drie jaar. Het restaurant in Kopenhagen werd namelijk in 2010, 2011, 2012 en 2014 al uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. En Redzepi sloot in 2016 de deuren van Noma om in vrijstaat Christiania in 2018 het nieuwe Noma 2.0 te openen.

Culinair experts

De lijst wordt sinds 2002 jaarlijks samengesteld door meer dan duizend culinaire experts van over de hele wereld. Door de pandemie werd er vorig jaar geen nieuwe lijst samengesteld en mocht het Franse restaurant Mirazur van chef-kok Mauro Colagreco zich eigenlijk twee jaar het beste restaurant ter wereld noemen.

Tien beste restaurants

In de complete lijst van vijftig beste restaurants ter wereld staan geen Nederlandse restaurants. Het restaurant van de beste chef ter wereld Dabiz Muñoz restaurant DiverXo in Madrid staat op een twintigste plek. Dit is de top 10:

  1. Noma (Kopenhagen, Denemarken)
  2. Geranium ((Kopenhagen, Denemarken)
  3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
  4. Central (Lima, Peru)
  5. Disfrutar (Barcelona, Spanje)
  6. Frantzén (Stockholm, Zweden)
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Odette (Singapore)
  9. Pujol (Mexico City, Mexico)
  10. The Chairman (Hong Kong, China)

Andere prijswinnaars

  • Highest Climber Award: The Chairman (Hong Kong, China)
  • Art of Hospitality Award: Steirereck (Wenen, Oostenrijk)
  • Highest New Entry: Lido 84 (Gardone Riviera, Italië)
  • Chef’s Choice Award: Victor Arguinzoniz (Axpe, Spanje)
  • Sustainability Award: Borago (Santiago, Chili)
  • World’s Best Pastry Chef: Will Goldfarb (Ubud, Bali)
  • World’s Best Female Chef: Pía León (Lima, Peru)
  • One to Watch: Ikoyi (Londen, Verenigd Koninkrijk)
  • Icon Award: Dominique Crenn (San Francisco, USA)
  • Champions of Change: Kurt Evans (Philadelphia, PA), Viviana Varese (Milan, Italië), Deepanker Khosla (Bangkok, Thailand)

(Afbeeldingen bij dit artikel © World's 50 Best Restaurants)

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies